Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Păstrăvul se poate reproduce şi de două ori pe an!

Publicat: 23 iunie 2010 - 12:00
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Alternanţa între un sezon de reproducere şi un sezon de repaus sexual la majoritatea animalelor este influenţată de variaţia anuală a duratei lumină.

Click pe poza pentru galerie!

Rolul luminii este, se pare, de a regla un ritm endogen de reproducere al animalului. Ciclul sexual la salmonide este în general anual şi are loc în perioada de descreştere a zilei lumină.


Prin reducerea duratei de lumină la păstrăv s-a putut induce reproducerea în extrasezon la 6 luni de la reproducerea naturală. Un asemenea experiment am efectuat în perioada toamnă 2001 - primăvară 2002, la păstrăvul fântânel.

 

Premieră pentru România

Pornind de la faptul că ciclul sexual la salmonide este în general anual, şi are loc când lumina scade, am încercat realizarea artificială a acestui regim de lumină. O schemă simplă a fost pusă la punct de Buomage şi colab. (1984) şi de Takashima şi Yamoda în acelaşi an. Metoda propusă de aceştia constă în supunerea genitorilor la un regim de lumină zilnică de 16 ore timp de două luni, apoi la un regim de lumină de opt ore pe zi, până la depunerea pontei.

Metoda precizată anterior a fost folosită şi în experimentul nostru. Pentru a putea realiza regimul de lumină dorit, bazinul a fost acoperit (foto 1). Pentru a vedea ce influenţă a avut programul de iluminare utilizat de noi, asupra gonadelor, în data de 30 aprilie 2002, după 172 de zile de la începerea experimentului, s-au sacrificat, din lotul martor şi experimental, câte trei femele şi trei masculi.

Ovarele celor trei femele din lotul experimental au prezentat grade diferite de dezvoltare (foto 2 şi 3), cu ovocite ce au avut diametru de 2,8-3 mm. Toate trei ovarele au fost însă mai dezvoltate decât ovarele exemplarului din lotul martor care a avut ovocite de mărimi cuprinse între 1 şi 1,2 mm. Iată că, la lotul experimental, ovocitele au fost şi de 2,5 ori mai mari decât la lotul martor.

La examenul macroscopic, s-au observat diferenţe semnificative şi între testiculele păstrăvilor, testiculele provenite de la lotul experimental fiind mult mai dezvoltate decât testiculele provenite de la lotul martor (foto 4 şi 5).

În data de 19 iunie 2002, la încercarea de mulgere, femelele au eliberat icre, iar masculii lapţi.
Icrele au fost puse la incubat, temperatura apei fiind de 11oC. După 14 zile de la muls, când s-au acumulat 154 grade zile s-a făcut testul cu soluţie de acid acetic (oţet alimentar) pentru a vedea procentul de fecunditate obţinut (foto 6). La icrele care sunt fecundate, în urma introducerii în oţet, se evidenţiază embrionul, care apare sub forma unui segment alb.

Prin acest experiment s-a reuşit, pentru prima dată în România, reproducerea în extrasezon a păstrăvului fântânel.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 3(58)/2008

Vizualizat: 2115 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
cultivareaciupercilor
|
02. 01, 2013. Friday 14:08
Cum Sa Castigi 9000 lei Lunar Cultivand Ciuperci intr-un spatiu de numai 80 mp? Iata cum AFACEREA TA cu CIUPERCI devine profitabila in doar 60 de zile si iti aduce la o mirco ferma de 80 mp peste 23000 EURO pe an . Detalii pe www.cultivareaciupercilor.ro
2.
incercare
|
02. 23, 2011. Wednesday 20:54
o sa incerc in vara acesta si eu . va multumesc pt idee
1.
Felicitari pentru realizare
|
07. 02, 2010. Friday 11:31
Am facut si eu acest procedeu, la o pastravarie din Germania.
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?