Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Incubator artizanal confecţionat dintr-o găleată

Publicat: 20 ianuarie 2009 - 16:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Fiindcă se apropie perioada mulsului la păstrăvul fântânel, m-am gândit să prezint un tip de incubator care este la îndemâna oricui, fără o investiţie substanţială.

Click pe poza pentru galerie!

Astfel, pentru a incuba 100.000 de icre, putem confecţiona un incubator dintr-o găleată din plastic de uz casnic, cu un volum de 10 litri (vezi schiţa). Fundul găleţii va fi dublat cu ajutorul unei site, confecţionată din tablă perforată, cu orificii de 2 mm, dispuse altern, la o distanţă de 1,5 mm între ele.
Distanţa între fundul găleţii şi sită va fi de 6 cm. Apa intră sub sită printr-un tub central, alimentat prin intermediul unui furtun.
Debitul de apă asigurat va fi de 10 litri/minut. Dacă se vor incuba mai puţine icre, se va reduce debitul de apă, în aşa fel încât curentul ascendent al apei să nu mobilizeze icrele.

GC3 - cel mai bun coeficient pentru aprecierea performanţelor de creştere
În mod uzual, pentru a compara şi aprecia ritmul de creştere a peştilor, piscicultorii utilizează „rata specifică de creştere” (RSC), coeficient amintit într-un număr anterior al revistei. Acest coeficient, care permite măsurarea sporului zilnic în greutate (exprimat procentual), nu ţine însă cont de un element esenţial - temperatura apei.

Coeficientul GC3 (coeficient de creştere), permite compararea unor rezultate de creştere pentru loturi diferite, chiar şi în condiţiile în care temperaturile de creştere sunt diferite. Acest coeficient se poate calcula după formula:

GC3 = [( P final1/3 - P iniţial1/3)/ SUMA grade zile] x 1000

GC3 este considerat, de către comunitatea ştiinţifică, drept cel mai viabil şi stabil coeficient de creştere în cursul timpului, pentru aceeaşi sursă, în condiţii de creştere identice.

Articol apărut în revista Ferma nr. 11/2009
Vizualizat: 1244 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!