Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Fertilizarea heleşteielor de creştere a crapului cu îngrăşăminte chimice

Publicat: 25 noiembrie 2010 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Exploatarea îndelungată a heleşteielor duce la reducerea considerabilă a  productivităţii lor naturale, dar prin administrarea îngrăşămintelor organice şi/sau minerale acestea redevin productive.

Click pe poza pentru galerie!

Prin fertilizarea heleşteielor se urmăreşte administrarea sărurilor şi substanţelor nutritive care lipsesc sau se găsesc în cantităţi reduse. Îngrăşăminte chimice au o influenţă rapidă asupra productivităţii naturale, dar pentru o perioadă scurtă de timp.

Dozele de îngrăşăminte necesare pentru un heleşteu pot fi stabilite numai în urma cunoaşterii compoziţiei chimice a apei şi a însuşirilor fizico-chimice ale vetrei acestuia. Aceste considerente impun ca fiecare heleşteu să fie tratat separat.

S-a constatat că azotul este un factor limitativ pentru productivitatea biologică primară, în special prin limitarea proliferării algelor verzi pe baza cărora se dezvoltă zooplanctonul care constituie hrana de bază a crapului în primele săptămâni de viaţă. Nivelul azotului din apă se reduce mult mai rapid decât cel al fosforului în timpul perioadei vegetative, acest fapt datorându-se algelor.

În general se apreciază că un heleşteu are productivitate naturală ridicată atunci când raportul între azot (N) şi fosfor (P) este mai mare de 4. Rezultate de producţie foarte bune se obţin prin asigurarea unui raport între N şi P de 6/1-8/1. Prin distribuirea îngrăşămintelor organice şi minerale în heleşteiele cu conţinut sărac în azot (sub 2 mg N/l) şi fosfor (sub 0,5 mg P/l), se determină o dezvoltare abundentă a fitoplanctonului şi o îmbunătăţire calitativă a zooplanctonului şi a bentosului, care constituie sursă de hrană pentru crap.

Îngrăşămintele cu azot administrate în cantitate de 50-100 kg s.a./ha/an, aduc o sporire a productivităţii naturale de peste 50% în bazinele piscicole cu sol sărac în humus şi lipsite de mâl. Azotatul de amoniu (33-34% N) şi ureea (46% N) se recomandă a se administra în 8-9 doze în cursul perioadei vegetative.

Îngrăşămintele cu fosfor contribuie la sporirea productivităţii naturale cu peste 50% şi la îmbunătăţirea calităţii cărnii peştilor. Superfosfatul (18-20% P2O5) se administrează în cantităţi de 100-200 kg/ha/an toamna timpuriu (până la mijlocul lunii octombrie) pe fundul zvântat al heleşteului înainte de a fi arat sau cu 25 zile înainte de inundare sau direct în apă: 50% din cantitatea totală cu 10-15 zile înainte de populare şi 50% în luna august. Efectul fertilizării se poate prelungi adeseori şi în al doilea an sau chiar în al treilea an.

Îngrăşămintele minerale complexe sunt recomandate a se distribui în bazinele de creştere a crapului, asigurându-se un raport între azot, fosfor şi potasiu de 2:2:1. Cantităţile pot varia între 300-400 kg/ha fiind mai mari pentru bazinele construite pe soluri nisipoase sau podzolite şi mai mici pentru cele de pe cernoziomuri.

 

Mod de administrare. Îngrăşămintele chimice pot fi administrate pe fundul uscat al heleşteielor dar şi în apă. În timpul administrării îngrăşămintelor direct în apă se întrerupe sau se reduce foarte mult debitul de alimentare timp de 5-6 zile, pentru a preîntâmpina eliminarea substanţei active în canalele de evacuare.

Distribuirea îngrăşămintelor chimice direct în apă se poate efectua sub formă de praf fin sau sub formă de soluţie. Sub formă de praf (particule de maxim 3 mm), îngrăşămintele se distribuie fracţionat pe zile şi nu pe tot luciul apei dintr-o dată.

Astfel, îngrăşământul depus în barcă, se distribuie cu lopata pe o anumită porţiune de bazin, urmând ca în a doua sau a treia zi (în funcţie de suprafaţa bazinului) să se continue împrăştierea pe cealaltă porţiune a acestuia. În vederea distribuirii sub formă de soluţie, îngrăşământul se dizolvă mai întâi într-o cadă cu apă, apoi se toarnă într-un butoi aşezat în barcă, de unde cu găleţile se împrăştie în apă.

Cantitatea totală de îngrăşăminte chimice care urmează a fi administrată într-un bazin se fragmentează în doze (cantităţi mai mici), care se distribuie la anumite intervale de timp în cursul anului. În acest mod se menţine în bazine o permanentă dezvoltare a fitoplanctonului.

Pe parcursul perioadei vegetative îngrăşămintele chimice sunt administrate în 6-8 doze în heleşteiele de creştere şi în 8-10 doze în cele de îngrăşat. Prima doză de îngrăşăminte minerale se va administra cu 10-15 zile înainte de popularea bazinelor piscicole (când s-a inundat 1/3 din volum şi temperatura apei este de 7-10°C), iar ultima cu 30-40 zile înainte de pescuit.

Cantităţi suplimentare de îngrăşăminte minerale vor fi administrate după 7-10 zile în prima perioadă de creştere şi după 10-15 zile în cea de a doua perioadă. Superfosfatul nu se aplică niciodată în acelaşi timp cu amendamentul calcaros ci la interval de minim două săptămâni între ele, deoarece superfosfatul sub acţiunea varului se transformă în săruri insolubile dăunătoare vieţii.

Dacă se constată în timpul distribuirii îngrăşămintelor chimice că transparenţa apei creşte peste 10-15 cm, trebuie să sistăm administrarea acestora.


Articol publicat în revista Ferma nr. 4(36)/2005

Vizualizat: 3323 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!