Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ferma piscicolă - riscuri şi oportunităţi

Publicat: 08 aprilie 2009 - 19:40
34 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
Disponibilitatea a peste 260 milioane de euro pentru investiţii în proiecte din domeniul acvaculturii oferă celor cu idei de afaceri şi spirit antreprenorial şansa unică de a înfiinţa ferme cu cheltuieli minime. Studiile de piaţă apreciază că potenţialul de producţie al bazinelor piscicole amenajate sau naturale ar putea fi dublat în condiţiile creşterii exponenţiale a cererii de carne de peşte.

Click pe poza pentru galerie!

Statisticile arată că producţia anuală de peşte din ape dulci este de aproximativ 7500 de tone, din care mare parte este reprezentată de două specii: crap şi păstrăv.

Pe de altă parte, cererea de carne de crap a ajuns la 4.000 tone pe an, în contextul în care producţia internă nu acoperă decât jumătate din această cantitate. La păstrăv, producţia este de 2.000 tone pe an, pe când consumul a depăşit deja 4.500 tone/an.

Totuşi, ca şi în orice afacere, planificarea perfectă presupune în primul rând şi evaluarea raportului între riscurile şi oportunităţile potenţiale care pot face diferenţa între succes şi eşec.


De ce ar fi piscicultura potrivită pentru mine?

În esenţă, administrarea unei ferme piscicole nu se diferenţiază ca principii manageriale de fermele în care se exploatează bovine, spre exemplu. Fermierul trebuie să identifice din timp orice posibilă problemă, înainte ca aceasta să se transforme în dezastru.

De fapt, în ferma piscicolă activitatea e mai complexă, pentru că, spre deosebire de bovine, peştii nu se văd, iar prevenirea problemelor este esenţială. În fermele de bovine arareori mortalitatea este masală, pe când în piscicultură această situaţie nedorită este, din păcate, mult prea frecventă.

Chiar şi un fermier experimentat trebuie să identifice soluţii optime în situaţii cum ar fi: mortalitatea crescută în perioadele prea calde sau prea reci ale anului; prevenirea bolilor cu impact major; prevenirea inundării dezastruoase a bazinelor; adaptarea nutriţiei în perioadele de creştere a costului furajării; respectarea normelor legale privitoare la protecţia mediului, a calităţii apei în efluenţi, a utilizării în hrană a probioticelor şi antibioticelor.

Ce sistem de creştere să aleg? Ca proaspăt fermier piscicol, principiul de bază în alegerea unuia dintre multiplele sisteme de creştere ar trebui să fie simplitatea şi specularea experienţei celor care şi-au dovedit eficienţa.

Piscicultura în bazine create prin blocarea prin îndiguire a unor cursuri de apă este cea mai puţin costisitoare amenajare şi dă posibilitatea utilizării şi a unor suprafeţe de teren aflate în pantă.

Dezavantajul major se referă la dificultatea golirii şi umplerii bazinului, în special datorită duratei de timp necesară finalizării unui asemenea demers. De asemenea, diminuarea oxigenului dizolvat în zonele cu apă adâncă poate crea, mai ales în anumite perioade ale anului, dificultăţi greu de stăpânit.

Exploatarea peştilor în bazine artificiale special amenajate poate fi uneori lipsită de spectaculozitate, dar acesta poate fi considerat un sistem simplu şi eficient din punct de vedere economic.

Producţia piscicolă în cuşti plutitoare presupune, în primul rând, asigurarea furajului în proporţie de 100% de către fermier. Avantajul sistemului rezidă în posibilitatea exploatării unor bazine de acumulare naturală sau artificială, de regulă cu adâncime mare a apei, din care, recoltarea eficientă a peştilor ar fi altfel imposibilă.

Dezavantajele sistemului se referă la diseminarea necontrolată a bolilor, dar şi la expunerea la alte aspecte nedorite, cum ar fi furtul sau modificarea incontrolabilă a concentraţiei oxigenului.

Un alt sistem, mai puţin întâlnit la noi, este cel în care un curs de apă este dirijat prin canale sau bazine special amenajate. Este un sistem simplu, care necesită o anumită investiţie, dar care nu ridică problema acumulărilor de detritus, a pompării apei şi nici a supravegherii creşterii peştilor.

Totuşi, aplicarea unui asemenea sistem depinde de disponibilitatea unei surse de apă cu un debit suficient de mare şi constant pe toată durata anului, care să aibă şi o temperatură relativ uniformă. Sistemul se aplică mai ales în cultura păstrăvului.

Cele mai costisitoare sisteme sunt cele recirculante, în care apa este în permanenţă reutilizată, graţie filtrării acesteia, atât prin filtre uzuale cât şi prin biofiltre, acestea din urmă fiind importante în stoparea recirculării bacteriilor şi, implicit, în menţinerea stării de sănătate.

Avantajul cel mai important al acestor sisteme este posibilitatea controlului strict al parametrilor cantitativi şi calitativi ai apei, pe toată durata anului. Din păcate, costul de producţie este foarte ridicat, justificându-se cu precădere în unităţi care produc şi distribuie puiet cu o valoare genetică ridicată.

La aceasta se adaugă necesitatea monitorizării permanente şi a asigurării unui service eficient al instalaţiilor.

Cât de importantă este amplasarea fermei? Amplasarea fermei este vitală, dar este legată direct de sursa de apă disponibilă, de debitul şi calitatea acesteia. Tot de importanţă majoră este tipul de sol şi panta terenului, în cazul în care se intenţionează amenajarea prin îndiguiri şi excavaţii.

Un sol nisipos sau pietros determină pierderi de apă în acumulări şi, de aceea, proporţia argilelor în sol ar trebui să depăşească 20%. În cazul bazinelor excavate şi îndiguite pe un teren în pantă, unghiul acesteia nu ar trebui să depăşească valoarea de 5%, în condiţiile în care 0,5% este panta ideală.

Pantele mai mari de 5% sunt propice doar pentru bazinele care se formează ca urmare a blocării unor cursuri de apă. La fel de importantă este şi disponibilitatea drumurilor de acces, fără de care furajarea şi ulterior, livrarea peştilor, este impracticabilă.

Ce specie de peşti ar fi potrivită? Ferma piscicolă trebuie să fie o exploataţie care să genereze profit prin livrarea către piaţă a unui produs vandabil. Din păcate, mulţi fermieri se concentrează excesiv asupra producţiei în sine, neglijând realitatea pieţei, distanţa faţă de procesator sau consumator, sau marketingul în sine al produsului.

În condiţiile noastre, speciile cele mai răspândite sunt crapul indigen şi fitofag, păstrăvul, somnul african, fiecare specie având pretenţii şi necesităţi diferite în exploatare.

De unde procurăm peştii destinaţi populării? Sursa peştilor destinaţi populării - fie că e vorba de puiet sau de reproducători - este vitală pentru reuşita afacerii.

Popularea cu reproducători presupune întotdeauna investiţii mai mari la început, riscul fiind, de asemenea, pe măsură, în lipsa unei experienţe consistente.

Popularea în sine este o acţiune riscantă, indiferent de vârsta peştilor achiziţionaţi, pentru că ar fi de dorit cunoaşterea în prealabil a unor detalii ca: seriozitarea şi profesionalismul furnizorului; distanţa şi condiţiile de transport; starea de sănătate a peştilor în ferma sursă; preţul şi condiţiile de plată.

Unde şi cui vindem producţia obţinută? Entuziasmul excesiv, în lipsa unei analize atente a pieţei locale sau regionale, este una din greşelile frecvente pe care le fac fermierii. Înainte de orice, piscicultorul începător ar trebui să facă o autoevaluare realistă a punctelor tari şi a celor slabe din planul de afaceri, iar o asemenea abordare nu poate să nu ia în calcul următoarele elemente: cine sunt clienţii mei şi de ce ar cumpăra de la mine; care sunt preferinţele cumpărătorului în privinţa dimensiunii, uniformităţii; cine şi unde se află principalii competitori de pe piaţă?

„Plonjaţi” în noua afacere cu entuziasm, dar şi cu precauţie, pentru că dacă un plan de afaceri nu are sens pe „hârtie”, e puţin probabil să aibă sorţi de izbândă în realitate.

Vizualizat: 9754 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [34]  
Pagini: [1]  1   
34.
|
09. 01, 2018. Saturday 23:18
De ce nu sunt articole specializate despre un segment de nisa in acvacultura moderna cu un mare potential economic , CRESTEREA RACILOR ?
Incerc de cativa ani sa promovez aceasta activitate in Romania , dar nu am primit nici un sprijin din parteea celor ce activeaza in doemeniile informationale , de pregatire a tinerilor fermieri , etc..
Care este realitatea ? De ce nu se doreste ca aceasta activitate sa fie promovata si introdusa in proiectele de dezvoltare guvernametale ?
Singurii care s-au aratat responsabili , au fost cei de la GAZETADEAGRICULTURA .
Aveti multe informatii in site-ul meu .
33.
BUNEA SORIN
|
08. 23, 2018. Thursday 17:49
As dori detalii privind efectuarea uni curs onlyne in domeniul fermelor piscicole.
Va multumesc!
32.
cloraminaT
|
04. 03, 2016. Sunday 08:23
Actiune:folosit impotriva bacteriilor,virusilor si ciupercilor(bactericid,fungicid,virucid).Se utilizeaza pentru dezinfectia fundului iazurilor,utilizate pentru cresterea pestilor si a altor instalatii folosite in manipularea si tranportul pestelui.Este unul dintre cei mai eficienti dezinfectanti ai fundului bazinelui si al apei din iaz urile piscicole si nu numai
31.
vand ferma sturionicola
|
03. 09, 2016. Wednesday 18:45
crescatorie sturioni ovidiusaqualine.ro ovidiusaqualine@gmail.com 0721487133
30.
cum sa fac.
|
06. 25, 2014. Wednesday 13:48
buna ziua,balta din sat spini jud hd de citiva ani e PRAF cum pot face sa o concesionez?poate ma ajuta cineva cu o idee,va multumesc.
29.
Finantare proiecte acvacultura
|
03. 26, 2013. Tuesday 10:38
Pana in 11.05.2013 pot fi depuse cereri pentru finantarea proiectelor de acvacultura si procesare peste (fonduri europene). Pentru cei interesati de servicii de consultanta, va rugam sa ne contactati la: 0730 097500 sau 021 321 5987. Email: fondurieuropene@compass.ro.
28.
infiintare pastravarie
|
02. 22, 2013. Friday 18:38
Doresc sa construiesc o pastravarie si sunt interesat ce conditii trebuiesc indeplinite ! M-ar interesa daca se pot obtine fonduri europene privind acest aspect ! Tel.0745355642 ! Email : gigivirtea@yahoo.com !
27.
afacere acvacultura
|
01. 04, 2013. Friday 14:09
Orice a vrem sa intreprindem , fara cunostinte temeinice, comporta cele mai mari riscuri.Doresc sa infiintez o ferma de anghile,dar habar nu am de tehnologia de ferma a acesteia
26.
Primariile nu au atributiunu in reglementari piscicole !
|
08. 14, 2012. Tuesday 11:41
Cred ca autorizari ,avize pt. infiintarea unei ferme piscicole sunt date de ministr.mediului,directile sanitar veterinare,sanatate publica,apele Romane...etc ,nu de la primarii !Indrumari,consultanta tehnica privind cresterea performanta a pestilor la tel. 0240572075,0757550493, alexandrudoca@yahoo.com
25.
autorizatie functionare primarie
|
05. 18, 2012. Friday 10:30
Stie cineva daca am sau nu nevoie de autorizatie de functionare de la primarie pentru o crescatorie de pesti..daca da in baza carei Legi...care ar fi forma legala si de ce documente as avea nevoie?
24.
Pentru piscicultura dvs
|
12. 15, 2011. Thursday 17:53
Ofer consultanta accesare fonduri europene, diverse domenii. Intocmire dosar, implementare proiect, dezvoltare, identificare piata interna si externa, planuri de afaceri, pentru afaceri de succes. Consultanta antreprenorila pentru dezvoltarea sau infiintarea oricarei afaceri, inclusiv pt piscicultura - proiecte ample sau simple helesteie. Contact cu detalii la marian_morosan@yahoo.com Afaceri de succes cu bani europeni la M&M Morosan Consulting SRL
23.
dorel lugoj
|
11. 25, 2011. Friday 21:47
am o balta de pescuit si am escavat la 1 la 6 m e teren nisipos,in cit timp se taseaza ia pina isi formeaza fundul ca sa nu mai scada asa repede deoarece o alimentez dintrun riu,0728411824 multumesc
22.
minciuni
|
11. 13, 2011. Sunday 22:12
totul este o minciuna
21.
piscicultura
|
11. 10, 2011. Thursday 16:23
as vrea mai amanuntit indicii despre piscicultura,am teren langa un rau si as vrea sa fac vreo doua bazine si sa cresc peste,ma ajuta cineva cu ceva inf? rog la adyyyy_00@yahoo.com .multumesc
20.
anonim
|
10. 30, 2011. Sunday 03:17
la ce adancime se face o pescarie normal ?? si ce fel de peste este mai rentabil si se intretine mai bine ?va rog nou.fermier@yahoo.com
19.
FERMA PISCICOLA
|
10. 26, 2011. Wednesday 12:00
Da, si pemine ma intereseaza foarte mult piscicultura.Poatea cineva sa-mi de-a mai multe sfaturi, indicatii pe mail:cornelia_hr@yahoo.com
18.
ferma piscicola
|
07. 06, 2011. Wednesday 10:47
buna la toti.Site cineva care este suma minima pentru infintatrea unei ferme.Astept orice informatie pe i.emanuel09@yahoo.com.Va multumesc!
17.
pestii
|
04. 09, 2011. Saturday 10:37
sunt fata si totusi sunt interesata de piscicultura
16.
pestii
|
04. 09, 2011. Saturday 10:37
sunt fata si totusi sunt interesata de piscicultura
15.
mihai
|
01. 26, 2011. Wednesday 12:43
balta DE LA BANITA BUZAU DE UN AN E JAF DAR CUM FAC SA O CONCESIONEZ DE CE O FI DAT FALIMENT
14.
mihai
|
01. 26, 2011. Wednesday 12:41
a auzit cineva de balta de la banit ce e frate de ce e jaful ala acolo cum fac sa o concesionez....
13.
Fara sanse la finantare
|
01. 15, 2011. Saturday 00:54
Fondurile EU sunt putine si s-au dat deja pe spranceana firmelor portocalii. DG Pescuit se ocupa mai nou si nu ANPA de fonduri.
12.
autorizatii
|
11. 26, 2010. Friday 22:41
am auzit ca cei de la apele romane ar pune bete-n roate in amenajarea de pastravarii pe rauri(caras)as pute avea probleme in acest sens?
11.
spaga la gigi stefan
|
03. 29, 2010. Monday 00:19
te pregatesti frumos dimineata. dai spaga lu sefu de la anpa gheorgfe stefan .la pranz mergi cu el in cabinet la ministru . seara ai proiectul aprobat. asa zice el.
10.
spaga la gigi stefan
|
03. 29, 2010. Monday 00:19
te pregatesti frumos dimineata. dai spaga lu sefu de la anpa gheorgfe stefan .la pranz mergi cu el in cabinet la ministru . seara ai proiectul aprobat. asa zice el.
9.
raspunsuri
|
12. 09, 2009. Wednesday 22:01
Aici nimeni nu da raspunsuri???????????
8.
Activitate piscicola in bazine
|
12. 09, 2009. Wednesday 10:06
doresc sa amenajez pe 5000 mp canale izolate pt cresterea pestilor. apa din foraje de adancime. imi poate comunica cineva ce pesti pot fi rentabili, la ses si daca exista impedimente la obtinerea autorizatiilor in intravilan.(in gradina casei) Astept cat mai multe pareri.
7.
piscicultura,,balta pt.pescuit
|
11. 11, 2009. Wednesday 15:52
detin 5,4 ha in judetul timis [finete]si as dori sa imiamenajez o pescarie cu destinatie pescuit sportiv sau recreativ .doresc sa stiu care sint etapele premergatoare ,aprobari,avize,inclusiv obtinerea unei cofinantari din fonduri europene sau altele,care m-ar putea sustine financiar.va multumesc anticipat.Mihai-Marius Timisoara.
6.
piscicultura,,balta pt.pescuit
|
11. 11, 2009. Wednesday 15:52
detin 5,4 ha in judetul timis [finete]si as dori sa imiamenajez o pescarie cu destinatie pescuit sportiv sau recreativ .doresc sa stiu care sint etapele premergatoare ,aprobari,avize,inclusiv obtinerea unei cofinantari din fonduri europene sau altele,care m-ar putea sustine financiar.va multumesc anticipat.Mihai-Marius Timisoara.
5.
piscicultura,balta pt. pescuit
|
09. 15, 2009. Tuesday 16:45
as vrea sa stiu si eu daca pot escava terenul in apropierea unui rau curgator(raul sabar)COM.JILAVA si sa-mi pot face o balta de pescuit sau piscicultura MARIAN R.
4.
distanta admisa de lege intre doua pastravarii
|
09. 08, 2009. Tuesday 23:26
Riscurile sunt foarte multe cand te angajezi intr-o activitate piscicola. Care este distanta care trebuie respectata intre doua pastravarii ,pe acelasi curs de rau.Vreau sa-mi fac o pastravarie si in amonte exista deja una si in aval deasemenea.
3.
distanta admisa de lege intre doua pastravarii
|
09. 08, 2009. Tuesday 23:25
Riscurile sunt foarte multe cand te angajezi intr-o activitate piscicola. Care este distanta care trebuie respectata intre doua pastravarii ,pe acelasi curs de rau.Vreau sa-mi fac o pastravarie si in amonte exista deja una si in aval deasemenea.
2.
Daniela
|
08. 03, 2009. Monday 14:27
....Daniela colega de an cu pop sorin....mare articol nu vad sa fie...cu siguranta se cam plictiseste pe acolo la catedra !!!
1.
oxigen dizolvat.
|
07. 18, 2009. Saturday 12:31
La ce adancime apare problema scaderii nivelului de oxigen dizolvat?
Rezultate: [34]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?