Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Creşterea superintensivă a sturionilor, de la proiecte de cercetare, la afaceri profitabile

Publicat: 07 ianuarie 2009 - 15:09
49 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
În ultimii ani, tot mai mulţi agenţi economici sunt interesaţi de creşterea superintensivă a peştilor în sistem acvacol recirculant, în condiţiile în care creşterea sturionilor pentru carne si icre poate fi descrisă ca o afacere rentabilă.

Click pe poza pentru galerie!

Implementarea acestui sistem este la început de drum în România, motiv pentru care ne-am propus să realizăm, în cadrul Programului de Cercetare de Excelenţă (CEEX), finanţat de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, o Platformă tehnologică dimensionată adecvat. Intitulat „Producerea sturionilor în sistem superintensiv în condiţiile unui management durabil al resurselor acvatice”, proiectul constituie un centru de instruire teoretică şi practică, atât pentru studenţi, cât şi pentru toţi cei interesaţi de creşterea superintensivă a peştilor. La proiectarea şi realizarea Platformei tehnologice au contribuit cadre didactice, doctoranzi, studenţi şi cercetători de la trei universităţi din ţară (USAMVB Timişoara, USAMV Cluj-Napoca şi U.P. Timişoara), precum şi de la INMA, filiala Timişoara (institutul pentru maşini şi instalaţii destinate agriculturii şi industriei alimentare). Proiectul a fost coordonat de subsemnatul, profesor la Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii din Timişoara.

Prima fermă de sturioni din ţară
Totul a început când, în anul 2006, Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii din cadrul USAMVB a câştigat un contract de cercetare în valoare de 1,3 milioane de lei pentru creşterea superintensivă a sturionului, în vederea obţinerii de icre negre. Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice din învăţământul superior a oferit facultăţii timişorene 34 de bazine piscicole. Secţia de Piscicultură a achiziţionat primele exemplare de cegă din Germania şi a populat două dintre acvariile facultăţii cu specia de caviar, primită de la un fermier din Germania, care avea 400 de icre embrionare. Aşa a apărut prima fermă de sturioni de la Timişoara, unică în ţară, având drept obiective atât creşterea si cercetarea sturionilor, cât şi colectarea icrelor negre de peşte.

Avantajele sistemului recirculant semiintensiv
Cei care doresc să investească într-o instalaţie de creştere a sturionilor (sau a altor specii de peşti), trebuie să ştie că, în comparaţie cu sistemul de creştere a peştilor în heleşteie, sistemul acvacol recirculant semiintensiv prezintă următoarele avantaje:
• economiseşte atât terenul, cât şi resursele de apă;
• poate fi amplasat în zone care sunt improprii creşterii în heleşteie;
• permite un grad sporit de control al mediului de cultură a peştilor;
• se pot creşte peşti tot timpul anului, în condiţii optime;
• peştele poate fi recoltat în orice momentul;
• producţiile piscicole şi nivelul veniturilor obţinute din valorificarea acestora se pot determina mult mai precis decât în cazul heleşteielor.

Obiectivele Platformei tehnologice
Pentru realizarea Platformei tehnologice, echipa cu o pregătire profesională multidisciplinară, a avut drept obiective:
• realizarea unui studiu de fundamentare a tehnologiei de creştere a sturionilor în sistem superintensiv cu apă recirculată;
• proiectarea şi realizarea sistemului de alimentare, de filtrare şi de evacuare a apei din sistem;
• proiectarea sistemului de control al calităţii apei din bazinele de creştere;
• realizarea modelului funcţional de staţie pilot;
• determinarea parametrilor de creştere a sturionilor;
• diseminarea rezultatelor cercetării prin publicarea rezultatelor;
• acordarea de consultanţă şi de asistenţă tehnică potenţialilor utilizatori ai acestei tehnologii.

Componentele de bază ale unui sistem acvacol
În prezent, nu există un proiect standard recomandat pentru creşterea peştilor în sistem acvacol recirculant. Cu toate acestea, fiecare sistem acvacol recirculant are în componenţa sa următoarele echipamente:
- bazine de cultură a peştilor;
- pompele pentru circulaţia apei în sistem;
- echipamente de tratare a apei pentru menţinerea calităţii acesteia (filtru mecanic, filtru biologic, aeratoare, instalaţie de oxigenare şi de sterilizare cu ultraviolete);
- conducte de alimentare şi de evacuare a apei;
- bazin tampon pentru apă.

Cum funcţionează?
Tabloul de comandă aferent instalaţiei de creştere a sturionilor în sistem cu apă recirculată se aplasează într-o încăpere cât mai apropiată de hala în care sunt montate bazinele de creştere a peştilor. Pe peretele frontal al tabloului, funcţionarea fiecărei pompe este evidenţiată de o lampă de semnalizare. Pornirea pompei este condiţionată de nivelul apei din bazine, care sunt prevăzute cu sesizoare de nivel inferior şi de nivel superior. Motoarele pompelor sunt protejate de disjunctoare magnetoelectrice. Acţionarea unui disjunctor provoacă anclanşarea sirenei şi oprirea motorului defect. Bazinele sunt alimentate cu apă forată la adâncime, care trece printr-un filtru special, atingând o temperatură constantă pe tot parcursul anului, între 18 si 20 de grade Celsius.

Principiul de bază: menţinerea apei curate
De primă importanţă în acvacultură este menţinerea calităţii apei şi monitorizarea factorilor de calitate ai acesteia: temperatura, oxigenul dizolvat, dioxidul de carbon, pH-ul, amoniacul, nitriţii, nitraţii şi solidele. Astfel, apa trebuie evacuată continuu din bazinele de creştere a peştilor (de 2 ori/oră) şi supusă proceselor de filtrare, biofiltrare, sterilizare, oxigenare, aerare, încălzire sau răcire. În decurs de 24 ore, se elimină din sistem un volum de apă de maximum 10 la sută din volumul total al acestuia.
În sistemul acvacol recirculant realizat, apa evacuată din bazinele de creştere a peştilor este supusă unui proces de filtrare mecanică într-un filtru radial cu sită rotativă (filtru tobă sau „drum filter”) cu o capacitate de filtrare de 350 m3/h. Ochiurile sitei de filtrare au dimensiunea de 0,07 mm. Prin rotirea continuă a tamburului, particulele solide se filtrează prin partea din sită imersată în apă, în timp ce partea superioară a tamburului, neimersată, trece prin faţa unui sistem de spălare cu jet de apă, orientat în contracurent.
Procesul de spălare se derulează automat. Pe toată durata funcţionării sunt evacuate din filtrele cu site rotative cantităţi însemnate de apă cu un conţinut foarte ridicat de substanţe solide în suspensie. La ieşirea din filtrul mecanic, apa limpede (din care s-au îndepărtat particulele solide în suspensie mari) ajunge în biofiltru. Filtrul nitrificator (biofiltrul sau filtrul biologic) reţine amoniacul şi îl converteşte în nitriţi şi apoi în nitraţi, produşi mai puţin toxici pentru peşti. Biofiltrul realizat are ca substrat biobilele pe care se dezvoltă bacteriile nitrificatoare din genurile Nitrosomonas şi Nitrobacter.

Obiective atinse, cheltuieli uşor de amortizat
În instalaţia proiectată, ne-am propus să producem, în decurs de 36 luni, circa 14.100 kg de cegă pentru consum, cu masa corporală medie de 1000 grame. Condiţiile de mediu asigurate, ne vor permite să atingem o densitate la recoltare de 125 kg cegă/m3 de apă.  
În urmatorii ani vom aclimatiza sturionul siberian, apreciat pentru ritmul foarte alert de maturizare. În creşterea sturionilor, etapa cea mai dificilă este producţia de puiet. La trecerea de la stadiul larvar la cel de puiet, mai exact, de la hrana naturală la cea artificială, pierderile sunt foarte mari, de regulă cam de 60 la sută. Pe măsură ce numarul sturionilor care ajung la maturitate creşte, cantitatea de caviar recoltată va fi mai mare. De regulă, icrele negre reprezintă 10 la sută din greutatea sturionului, astfel că, de la o cegă de un kilogram, se obţin 100 de grame de caviar. Odată perfectată, tehnologia prezentată va fi facută cunoscută tuturor investitorilor locali interesaţi de acvacultură, care, la un preţ modic, pot multiplica proiectul. Investiţia se recuperează după doar trei cicluri de reproducere, şi aceasta numai din colectarea si vanzarea icrelor negre.

Investiţie piscicolă
Omul de afaceri german, Lothar Oliver, a pus bazele unei ferme piscicole în comuna Fârdea din judeţul Timiş. Inaugurată de curând, crescătoria de sturioni din comuna timişeană are ca obiect de activitate creşterea intensivă şi comercializarea sturionilor, iar investitorul neamţ şi-a propus ca până la finele acestui an să vândă în România carne de sturion, iar în următorii trei ani, şi caviarul de Banat. Din halele de la Fardea, cu suprafaţa totală de 650 mp, se aşteaptă o producţie anuală de şase-şapte tone de caviar, iar kilogramul de delicatesă se vinde cu 6.000 de euro.
Investiţia a demarat cu o cultură de 8.000 de sturioni, de aici urmând să se recolteze puieţii. Pe viitor, aici va fi construită şi o staţie de reproducere.
În ceea ce priveşte banii, proiectul de la Fârdea a costat 200.000 de euro, iar omul de afaceri german are în plan un proiect mai amplu la Lugoj, în valoare de 600.000 de euro.
(Articol apărut în Revista Ferma nr. 12/2008)
Vizualizat: 5418 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [49]  
Pagini: [1]  1   
49.
Sorin M
|
01. 25, 2017. Wednesday 13:18

Buna ziua ! De unde sunteti ? Eu, sunt din Buzau si poate colaboram ! Cu stima, Sorin. msmsorin@gmail.com

48.
ovidiusaqualine.ro
|
02. 08, 2016. Monday 23:48
Si eu stiu pe cineva care a infiintat o ferma de sturioni. Se numeste ovidiusaqualine.ro, din borcea, calarasi. au de vanzare puiet sturion, icre negre, caviar, echipamente acvacultura, la pret foarte bun! recomand!
47.
ovidiusaqualine
|
02. 08, 2016. Monday 23:47
Si eu stiu pe cineva care a infiintat o ferma de sturioni. Se numeste ovidius aqua line, din borcea, calarasi. au de vanzare puiet sturion, icre negre, caviar, echipamente acvacultura, la pret foarte bun! recomand!
46.
Balta nu mai are peste la MADR...
|
07. 10, 2015. Friday 14:00
Gata cu "la scoala mergem si noi?... Poate nu ati primit fondurile si din cauza ca sunteti analfabeti." ia-i bagat pumnul pe gura lui anonim-ul cu titlul "Balta nu mai are peste la MADR..." cu In ce alfabet trebuia sa iti scrie ca sa intelegi.
45.
www.caviarfactory.ro Toate raspunsurile va sunt accesibile !
|
05. 17, 2013. Friday 23:45
Va stam la dispozitie pentru orice informatii, detinem experienta si suntem dedicati cresterii sturionilor. http://www.caviarfactory.ro/galerie-video-acvacultura/
44.
Cea mai moderna tehnologie pentru ferma de sturioni !
|
05. 17, 2013. Friday 23:41
Daca vrei o ferma moderna de sturioni in sistem recirculant ieftina viziteaza siteul www.caviarfactory.ro
43.
dezvoltare eco
|
08. 01, 2012. Wednesday 09:20
sint adeptul vietii salbatice sint specilist mediu doresc colaborare miu.r@personal.ro
42.
pesti
|
12. 05, 2011. Monday 18:24
buna mar interesa si pe mine cam de cati bani as avia nevoi pt cresterea sturionilo pt inceput sunt din arad astept un raspuns
41.
doresc ferma sturioni
|
10. 31, 2011. Monday 23:14
am in proprietate cu cadastru 30000mp cu 2 hale a cite 2500mp cladire foste birouri 600mp, statie de epurare cu 6 bazine mari si 2 mici, transformator si put propriu.Doresc, -colaborare,asociere cu cineva de specialitate in deschiderea unei afaceri si obtinere de fonduri. -inchiriez cu 10 centi mp.pe perioada investitiei nu se percepe chirie.Nu exista restrictii privind modificarea spatiului ,chiar si demolare totala si nici privind durata contractului de inchiriere. -vind cu 10 euro mp. Ma puteti contacta la tel 0049 17669374164 sau pe mail bogdannelly@yahoo.com
40.
PROIECTARE PASTRAVARII
|
09. 14, 2011. Wednesday 09:55
Elaborez proiecte pentru infintare pastravarii. tel 0730115799
39.
Balta nu mai are peste la MADR
|
03. 17, 2011. Thursday 01:23
Scandal imens la Ministerul Agriculturii musamalizat si ascuns pana zilele trecute, iar acum este recunoscut chiar de conducerea DG Pescuit. Conducerea DGPOP: domnu Vacaru, d-na Piriianu si d-na Tatomir s-au facut ca lucreaza. Lucrau defapt pentru clanul portocaliu. Dar ca la Comisia europeana angajati ai ministerului agriculturii au depus marturie pentru a scapa de acuzatii. Sfarsit trist pentru POP al Romaniei si pentru pescarii romani. Timp de patru ani, autoritățile de la București nu au reușit să obțină acreditarea pentru instituția care să gestioneze Fondul European pentru Pescuit asta dupa ce autoritatea de management a mai fost schimbata odata in 2009-2010 . In consecință, pierdem banii pentru ca acrediutarea nu se va obtine. Situatia este dezastruoasa si este deja in atentia OLAF- General of the European Anti-Fraud Office deoarece s-au semnat zeci de contracte de finantare fara a exista manual de proceduri si de selectie publicat pe situl DG-POP si nici nu s-a acreditat institutia cum de culoare portocalie. Contractele au fost semnate cu dedicatie pentru firmele portocalii. Romania a primit se pare al doilea cartonas galben iar scandalul este imens la Ministerul agriculturii. Comisarul Ciolos a cunoscut situatia care identica si pe FEADR si a avertizat autoritatile romane sa deschida anchete penale inainte de a veni europenii.
38.
la scoala mergem si noi?
|
02. 09, 2011. Wednesday 12:14
Poate nu ati primit fondurile si din cauza ca sunteti analfabeti.
37.
doresc sa cumpar pui de sturion
|
01. 10, 2011. Monday 14:18
doresc pui de sturion siberian si morun oferte puteti trimite la cluj16leu@yahoo.com
36.
sturioni de vanzare
|
01. 03, 2011. Monday 20:46
oferte foarte bune de preturi
35.
anonim
|
08. 28, 2010. Saturday 18:21
stie cineva cat ar costa sa deschizi ceva mic si an cat timp ai profit
34.
sunt tare nelamurit
|
05. 19, 2010. Wednesday 00:06
detin 6ha de teren pe marginea unui lac, am incercat sa contactez 2 fime de concepere de ferma intensiva de peste, unul imi spune intr-un fel, celalalt altfel, oricum sunt dezamagit, nu imi spune nimeni ceva concret cum sa realizez aceasta ferma, toti imi spun de cifre de cheltuit, doar atat, daca cineva a gasit solutii va rog sa ma ajuati si pe mine cornel.tanasov@cormar.ro
33.
sunt tare nelamurit
|
05. 19, 2010. Wednesday 00:06
detin 6ha de teren pe marginea unui lac, am incercat sa contactez 2 fime de concepere de ferma intensiva de peste, unul imi spune intr-un fel, celalalt altfel, oricum sunt dezamagit, nu imi spune nimeni ceva concret cum sa realizez aceasta ferma, toti imi spun de cifre de cheltuit, doar atat, daca cineva a gasit solutii va rog sa ma ajuati si pe mine cornel.tanasov@cormar.ro
32.
sunt interesat de afacere
|
04. 09, 2010. Friday 21:57
sunt interesat de afacere.CINE IMI POATE DA SI MIE DETALII?I-as fi foarte recunoscator.CAT DESPRE FONDURI,SUNT PENTRU SMECHERI.comgirius96@yahoo.com
31.
astept propuneri
|
03. 13, 2010. Saturday 16:34
detin trei bazine 2ha 3ha 3,5ha la 14 km de Bucuresti doresc realizarea unui proiect pt cresterea intensiva a sturionilor tel 0722291354
30.
ce sa mai asteptam mai frate.
|
02. 16, 2010. Tuesday 19:50
din programul de finantare acvacultura sa alege prafu urmariti cit sunt de neputinciosi nus in stare nici astazi sa primeasca dosarele pregatite pentru fermele care siau terminat toate documentele .cei care care au cheltuit bani timp pentru niste minciuni politice care ingrase niste agenti de tot felu pentru niste vise pe care le transmit celor creduli dar care nu ajung sa se concretizeze .nu ma mai astept de la bucurestiul turcesc numai la hotii si minciuni .nui vrednic bucurestiu nic sa lege nojitale la opincile taranilor romini. mai spunetile si voi ceva fratilor .
29.
300000 investitie?
|
02. 03, 2010. Wednesday 19:34
E misto ca nimeni nu vb de fapt despre ce profit se obtine,si peste cat timp...vA ZIC EU CARE E VRAJEALA.Cei care au apucat sa faca se bazeaza pe vandut icrele fara acte.au luat autorizatie sa prinda gratis 3-4 femele de morun din dunare(fiecare de 150-250kg),au bagat la misto acte ca au investit sute de mii,si acum scot 1000 de pui/an,si vand la negru 100de kg de boabe sau chiar mai mult daca au smen cu braconierii,cu 3-4000 de euro/kg.asta-i afacerea,doar pentru ei.daca totusi va riscati sa aruncati cu banii,ve-ti descoperi ca nu luati pe kg de boabe decat 550-600eu/kg si asta tot la negru.sa vad eu ce profit mai scoateti!!!acum,fara misto,investitia nu te costa minim 300.000 de euro cum spun asa zisii specialisti ci te costa atatia bani cati ai.
28.
pupy
|
01. 13, 2010. Wednesday 00:08
totul e promitator, dar se poate mai mult datine mei multe detalii cu privire la constructia cresterii intensive , ca nu zic , mar interesa .
27.
anonim
|
12. 25, 2009. Friday 17:58
sunt interesat de o ferma de sturioni as vrea nr de telefon al crescatorului de sturioni din satu mare eu sunt din bistrita nr meu e 0740043951
26.
florentin
|
12. 23, 2009. Wednesday 17:40
okey!!!!pana aici am inteles,se tot vorbeste de politica din romania!!!toata lumea stie ca ie de c...t!!!!dar noi tineretul neam lasat familiile in tara ca sa traim un trai mai decent...deci nu vreau sa intru in sentimentalism!!!problema sta in ce facem cu banii undei investim pentru a creia cateva locuri de munca si tot o data sa iasa si profit,asta ie ce ma duare pe mine!!!!!vreau la vara sa incep afacerea terenul exista,bani sunt dar credetii cai rentabil???
25.
ferma sturioni din ardeal
|
12. 13, 2009. Sunday 18:05
0724335379 telefon si adresa de mail (GEOLISCA @YAHOO.COM) mai multe detali dupa o eventuala discutie .
24.
ferma sturion...
|
12. 13, 2009. Sunday 15:28
un nume si un nr de telefon la ultimul comentariu ar fi de mare folos
23.
ferma sturion
|
12. 10, 2009. Thursday 19:41
cine are 40 % dintrun proiect pregatit pentru finantare si are terenul poate si o hala de vreo 200sau 300 de m2 poate reusi fara probleme sa puna pe picioare o ferma de crestere intensiva sturionilor .vorbesc din proprie experienta am facut o astfel de ferma.si am toata logistica pentru ea.serviciile noastre constau in executarea la cheie a unei astfel de ferma .spre deosebire de firmele care ofera tot soiu de consultante cu poze din fermele vecinilor fara a avea ceva facut de mana lor care iau procente pe burtologie din manuale si informati care sunt la discretia fiecarui interesat .cel care va vorbeste nu suporta burtologia iel are ceva concret si palpabil cu o pregatire practica in germania si danemarca are o ferma populata model pentru cei interesati .ferma este in ardeal.
22.
blocaj
|
12. 04, 2009. Friday 22:44
detin 4 bazine suprafete diferite 0.75:1.30:2.20:si 3,20 h urmind sa execut unul de 5,00 h nu am reusit sa accesez nici un fond se risipeste munca cu birocratia ...0720068055 pentru detalii
21.
blocaj
|
12. 04, 2009. Friday 22:44
detin 4 bazine suprafete diferite 0.75:1.30:2.20:si 3,20 h urmind sa execut unul de 5,00 h nu am reusit sa accesez nici un fond se risipeste munca cu birocratia ...0720068055 pentru detalii
20.
completare la cmentariu din 03 02 2009
|
11. 08, 2009. Sunday 23:04
pentru ca miati urat spor la treaba eu am terminat ferma de sturioni pe sursele propri si inca cei alesi nici nau validat nici un proiect pe masura 2/1 acvacultura inca odata am avut dreptate cu privire la politicieni romini ori is prosti ori is prosti .investitorule din bacau poti veni sa vezi ferma.
19.
completare la cmentariu din 03 02 2009
|
11. 08, 2009. Sunday 23:03
pentru ca miati urat spor la treaba eu am terminat ferma de sturioni pe sursele propri si inca cei alesi nici nau validat nici un proiect pe masura 2/1 acvacultura inca odata am avut dreptate cu privire la politicieni romini ori is prosti ori is prosti .investitorule din bacau poti veni sa vezi ferma.
18.
ferma piscicola
|
11. 01, 2009. Sunday 23:28
...fondurile nerambursabile??? VISE PENTRU COPII SARACI ! bani care intra in buzunarele a fel si fel de excroci. Am incercat si noi sa accesam astfel de fonduri , in urma cu 6 ani. Pana la urma tot cu banutii nostri am reusit sa facem ceva... si inca ceva foarte frumos. Astazi suntem mandri de ceea ce am realizat cu forte proprii. Am invatat foarte mult si multe. Trebuie sa fii autodidact. Mereu ai ceva de invatat.Cu multa placere impartasim celor interesati, din experienta noastra si ne bucuram cand cei sfatuiti de noi, ne multumesc pentru acestea.Ar fi minunat ca statul roman sa sprijine activitatea fermelor piscicole!!! Pana acolo insa...tragem tare daca suntem sanatosi. Niciodata ,la noi in Romania, nu se va schimba nimic, atata timp cat se rotesc aceiasi corbi deasupra noastra.
17.
ferma piscicola
|
11. 01, 2009. Sunday 23:27
...fondurile nerambursabile??? VISE PENTRU COPII SARACI ! bani care intra in buzunarele a fel si fel de excroci. Am incercat si noi sa accesam astfel de fonduri , in urma cu 6 ani. Pana la urma tot cu banutii nostri am reusit sa facem ceva... si inca ceva foarte frumos. Astazi suntem mandri de ceea ce am realizat cu forte proprii. Am invatat foarte mult si multe. Trebuie sa fii autodidact. Mereu ai ceva de invatat.Cu multa placere impartasim celor interesati, din experienta noastra si ne bucuram cand cei sfatuiti de noi, ne multumesc pentru acestea.Ar fi minunat ca statul roman sa sprijine activitatea fermelor piscicole!!! Pana acolo insa...tragem tare daca suntem sanatosi. Niciodata ,la noi in Romania, nu se va schimba nimic, atata timp cat se rotesc aceiasi corbi deasupra noastra.
16.
ferma piscicola
|
11. 01, 2009. Sunday 23:24
...fondurile nerambursabile??? VISE PENTRU COPII SARACI ! bani care intra in buzunarele a fel si fel de excroci. Am incercat si noi sa accesam astfel de fonduri , in urma cu 6 ani. Pana la urma tot cu banutii nostri am reusit sa facem ceva... si inca ceva foarte frumos. Astazi suntem mandri de ceea ce am realizat cu forte proprii. Am invatat foarte mult si multe. Trebuie sa fii autodidact. Mereu ai ceva de invatat.Cu multa placere impartasim celor interesati, din experienta noastra si ne bucuram cand cei sfatuiti de noi, ne multumesc pentru acestea.Ar fi minunat ca statul roman sa sprijine activitatea fermelor piscicole!!! Pana acolo insa...tragem tare daca suntem sanatosi. Niciodata ,la noi in Romania, nu se va schimba nimic, atata timp cat se rotesc aceiasi corbi deasupra noastra.
15.
A primit cineca subventii ?
|
05. 02, 2009. Saturday 13:26
Dupa 5 ani , timp pierdut pe la autoritatile romane am decis sa fac o ferma de sturioni in Florida si Germania. Chiar si in Germania subventiile UE sunt bancuri pentru adormit copii ... se dau numai pe relatii si pile. Sunt interesat in schimb de experienta cu crescatori de sturioni romani. Informatii despre noi la www.whitesturgeoninc.com
14.
Sturionul - oare se dau subventii ?
|
05. 02, 2009. Saturday 13:23
Dupa 5 ani de incercari in Romania am decis sa fac o ferma de sturioni in Germania. Subventiile sunt bancuri de adormit copii ... se dau numai pe relatii si ochi frumosi ... chiar si in Germania. Sunt interesat in schimb de experienta cu producatori din Romania. Informatii despre noi la www.whitesturgeoninc.com
13.
investitor Bacau
|
04. 08, 2009. Wednesday 00:37
Buna ziua in cazul in care mai sinteti interesat de proiect ferma struior recirculare intensiva contactati-ma pe siteul www.aquatools.ro .Cu stima, n.m.
12.
nu aveti idee ce inseamna ferma piscicola
|
03. 09, 2009. Monday 11:26
de 3 ani de zile ne chinuim sa o scoatem la capat cu ferma.statul nu ne ajuta cu absolut nimic.nu da nici un fel de subventie.numai taxe redevente etc.furajele sunt foarte scumpe.platim apa ,redeventa si impozit pe un teren care nu este al nostru.pescarii de dunare(industriali)ce cheltuieli au ei raportat cu ale noastre?si vand mai scump ca noi.mancati fratilor crap din argentina si pastrav din italia ca la noi se duce dracului totul
11.
nu aveti idee ce inseamna ferma piscicola
|
03. 09, 2009. Monday 11:26
de 3 ani de zile ne chinuim sa o scoatem la capat cu ferma.statul nu ne ajuta cu absolut nimic.nu da nici un fel de subventie.numai taxe redevente etc.furajele sunt foarte scumpe.platim apa ,redeventa si impozit pe un teren care nu este al nostru.pescarii de dunare(industriali)ce cheltuieli au ei raportat cu ale noastre?si vand mai scump ca noi.mancati fratilor crap din argentina si pastrav din italia ca la noi se duce dracului totul
10.
ANONIM
|
02. 08, 2009. Sunday 19:17
ce uimire pe mine .citesc un articol din fermierul unde Sirbu noul ministru spune ca ex presedintele ANPA nu a facut nimic pentru a prelua sau demara proiecte in acvacultura .Da .ce fain mai bine ai intreba-o pe doamna"Mihaiu.de ce nu sau primit proiecte domnule ministru .cita vreme se face agricultura cu politica noi nom vide agricultura numa la alti .daca ai citi domnule ministru comentariu aiesta si altele si tear interesa acvacultura mai mult ca politica .poate ca sar reusi ceva .TARE AS VREA SA STITI CA PROIECTE IN ACVACULTURA SUNT FINALIZATE PENTRU DEPUNERE DIN 2007 DAR VOI NU SUNTETI IN STARE SA LE PRELUATI .PUTETI DA VINA PE CINE VRETI CA PENTRU MINE AIESTE-S BALCANISME .
9.
sturioni
|
02. 03, 2009. Tuesday 16:43
anonimule din bacau.si eu sant interesat,suna-ma la 0740.023984
8.
de vreti ferme apucativa de treaba
|
02. 03, 2009. Tuesday 09:54
nu mai visati finantari acei bani sunt pregatiti sa fie furati nici de cum nu vor fi folositi nici 10%pentru proiecte reale putem noi tot face proecte ca ramanem cu iele-n brate .am cheltuit 50.000.EURO din 2006 pana in 2008 am inoit de trei ori toate avizele si din tot ce sa promis la deschiderile oficiale pompoase in care sau mentionat date de preluare a proiectelor .sunt satul de atita minciuna si manevra politica .naiva inconstienta pe care am vazuto in tot acest timp ma determinat sa ma apuc de treaba fara finantarea lor .cine doreste cu adevarat sa faca o ferma de crestere intensiva sturionilor pot sai ofer multe informati concrete .uratimi spor la treaba
7.
interes
|
01. 26, 2009. Monday 11:43
Ma intereseaza sa dezvolt o asemenea afacere in Bacau,dispun de banii necesari.
6.
Solicitare informatii
|
01. 15, 2009. Thursday 17:51
Sunt foarte interesat de subiect.Unde pot amplasa locatia?De cat spatiu am nevoie?Prin foraj de adancime pot gasi apa compatibila oriunde?Marius
5.
eco-tad.ro
|
01. 13, 2009. Tuesday 11:23
de fat costa vreo 300 de mii de euro, iar fonduri europene ciuciu.Eu a-si fi interesat dar hatisul de hartii pe care trebuie sa-l parcurgi e mai ceva ca jungla amazoniana.(pentru fonduri). :)
4.
sunt sanse
|
01. 11, 2009. Sunday 20:09
eu cred ca sunt sanse
3.
Nu este pentru oricine
|
01. 11, 2009. Sunday 15:11
fara sa fi specialist in domeniu toate sansele sunt nule in fata unei asemeni afaceri
2.
foarte bine
|
01. 11, 2009. Sunday 12:45
am vazut emisiunea la televizor despre sturioni
1.
foarte bine
|
01. 11, 2009. Sunday 12:44
am vazut emisiunea la televizor despre sturioni
Rezultate: [49]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!