Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Creşterea sturionilor în sistem superintensiv

Publicat: 22 octombrie 2010 - 11:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

• o afacere de mare perspectivă

Click pe poza pentru galerie!

Datorită calităţii cărnii sturionilor, a icrelor produse de ei, precum şi a presiunii masive exercitate asupra stocurilor naturale de sturioni, în ultimii ani în Europa s-au făcut paşi importanţi în creşterea acestora în sistem superintensiv.

Dintre sturioni, specia cea mai supusă cercetărilor în vederea creşterii superintensive a fost păstruga (Acipenser stellatus). Alegerea acestei specii a fost justificată de accesibilitatea ei, talia redusă, precum şi de faptul că aceasta poate fi reţinută se transportă uşor de la locurile de captură.

În mediul natural, păstruga atinge în mod obişnuit lungimi cuprinse între 100-200 cm şi greutăţi de 6-8 kg. Maturitatea sexuală a speciei Acipenser stellatus are loc la vârste mai mici decât a majorităţii celorlalte specii de sturioni.

În Dunăre, maturitatea sexuală este atinsă de femele la vârsta de 9-12 ani, când realizează lungimi medii de 119 cm, iar la masculi la 7-9 ani, când măsoară circa 97 cm lungime. Păstruga nu se maturează în fiecare an. În Dunăre aceasta se reproduce în perioada mai-iunie la temperaturi cuprinse între 17-23°C.

Pe plan mondial pentru reproducerea artificială şi dezvoltarea postembrionară a sturionilor se folosesc reproducători proveniţi din capturi realizate în timpul migraţiei în fluvii pentru a se reproduce. Pentru recoltarea produselor sexuale în vederea reproducerii artificiale a speciei Acipenser stellatus se poate recurge la sacrificarea reproducătorilor, intervenţie chirurgicală asupra acestora şi prin mulgere.

În vederea diversificării ofertei de produse acvatice către piaţă şi a reducerii presiunii exercitate prin pescuit asupra populaţiilor de sturioni din Dunăre şi Marea Neagră la Filiala Constanţa a Companiei Naţionale de Administrare a Fondului Piscicol a fost finalizată prima etapă a procesului de transfer a tehnologiei de reproducere a speciei Acipenser stellatus pusă la punct de crescătorii de la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie acvatică, Pescuit şi Acvacultură din Galaţi.

În decurs de 210 zile puietul de păstrugă a crescut de la o greutate medie de 10 g/exemplar la 200 g/exemplar (cu plus variante de 350 g/exemplar). Capacitatea de conversie a furajelor s-a situat între 0,9-1,35 kg furaje/kg spor în greutate.

Densitatea de populare a fost de 8,5 kg puiet/m3 de apă, iar la sfârşitul celor 210 zile s-a ajuns la 60 kg păstrugă/m3 apă, realizându-se un spor de creştere zilnică între 0,3-1,5 g/exemplar. Indicele de supravieţuire a puietului a fost de 93%. Apa proaspătă asigurată a provenit dintr-un foraj de mare adâncime şi a avut o temperatură medie de 15°C.

Această tehnologie, experimentată la scară de staţie pilot, poate să fie extinsă la celelalte specii de sturioni, precum şi la alte specii de peşti valoroşi, solicitaţi pe piaţa internă şi la export.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 4(30)/2004

Vizualizat: 3703 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Perspectiva a portocalie
|
11. 29, 2011. Tuesday 02:16
abatorul de iepuri e speranta. Sturionii nu sunt pentru pauperi.
1.
MADR a ingropat programul de pescuit
|
03. 17, 2011. Thursday 01:28
Scandal imens la Ministerul Agriculturii musamalizat si ascuns pana zilele trecute, iar acum este recunoscut chiar de conducerea DG Pescuit. Conducerea DGPOP: domnu Vacaru, d-na Piriianu si d-na Tatomir s-au facut ca lucreaza. Lucrau defapt pentru clanul portocaliu. Dar ca la Comisia europeana angajati ai ministerului agriculturii au depus marturie pentru a scapa de acuzatii. Sfarsit trist pentru POP al Romaniei si pentru pescarii romani. Timp de patru ani, autoritățile de la București nu au reușit să obțină acreditarea pentru instituția care să gestioneze Fondul European pentru Pescuit asta dupa ce autoritatea de management a mai fost schimbata odata in 2009-2010 . In consecință, pierdem banii pentru ca acreditarea nu se va obtine. Situatia este dezastruoasa si este deja in atentia OLAF- General of the European Anti-Fraud Office deoarece s-au semnat zeci de contracte de finantare fara a exista manual de proceduri si de selectie publicat pe situl DG-POP si nici nu s-a acreditat institutia acum de culoare portocalie. Contractele au fost semnate cu dedicatie pentru firmele portocalii. Romania a primit se pare al doilea cartonas galben iar scandalul este imens la Ministerul agriculturii. Comisarul Ciolos a cunoscut situatia care e identica si pe FEADR si a avertizat autoritatile romane sa deschida anchete penale inainte de a veni europenii, daca vrem sa mai salvam ceva din bani.
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?