Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Creşterea păstrăvului

Publicat: 17 martie 2010 - 16:00
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Casa de incubaţie şi incubatoarele

Click pe poza pentru galerie!

Casa de incubaţie trebuie să asigure următoarele condiţii:

-    acces uşor;
-    spaţiu suficient care să permită o muncă uşoară, curată şi rapidă;
-    iluminare corespunzătoare pe timp de zi şi de noapte, însă fără a permite pătrunderea directă a razelor solare;
-    izolaţie termică pentru a nu îngheţa apa în incubatoare;
-    o aerisire bună;
-    o bună admisie şi evacuare a apei.

Se recomandă ca amplasarea casei de incubaţie să se facă lângă locuinţa păstrăvarului, dar nu sub aceasta, fiindcă o face rece şi umedă.

Pardoseala casei de incubaţie trebuie să fie cimentată , în pantă lină (1cm/m), pentru a permite spălarea acesteia şi scurgerea apei care inevitabil este în jurul incubatoarelor. Pe alea principală şi pe culoarele dintre incubatoare, care sunt în permanenţă umede,  este bine să se monteze grătare din lemn pentru a evita contactul piscicultorului cu podeaua  din beton care este rece şi umedă. Pereţii şi acoperişul trebuie să astfel construite încât să protejeze încăperea de variaţiile mari de temperatură şi de a o pune la adăpost de căldură şi frig mare.

Iluminarea casei de incubaţie se asigură prin ferestre care de preferinţă trebuiesc orientate spre nord pentru ca soarele să nu ajungă pe icre.
Pentru iluminatul electric, datorită umidităţii mari trebuie să se folosească o tensiune de 24 sau 12 volţi.

În casa de incubaţie mai trebuie prevăzute bazine pentru parcarea reproducătorilor în timpul mulsului.

Pentru perioada de iarnă, în casa de incubaţie trebuie să existe o sursă de căldură pentru a împiedica îngheţul apei în incubatoare.

 

Alimentarea cu apă

Priza de apă trebuie să permită asigurarea apei gravitaţional. Dacă alimentarea cu apă se face din râu canalul de aducţiune trebuie să fie îngropat în pământ la o adâncime de 50-60cm pentru a evita îngheţul în timpul iernii. În situaţia alimentării cu apă de izvor, parcursul apei trebuie să fie cât mai mare, prevăzut cu mici cascade, pentru o oxigenare mai bună a apei şi eliminarea eventualelor gaze dăunătoare peştilor.

De obicei apa care provine din râu nu este suficient de limpede, de aceea trebuie instalate filtre. Filtrele sunt de multe feluri, cele mai des folosite fiind cele pe principiul sedimentării.

Filtrul dublu este format din trei compartimente, un compartiment central cu rol de distribuire a apei în compartimentele de filtrare şi două compartimente de filtrare în care pe fund este aşezat câte un grătar de lemn la o înălţime de 20cm, peste care se aşează materialul filtrant format din: pietriş de 7-8 cm; pietriş de 4-5 cm; pietriş de 2-3 cm; nisip grosier 0,5-1 cm. Fiecare strat filtrant are o grosime de 20-25 cm. Apa circulă de jos în sus prin straturile filtrante până la partea  de sus a compartimentului de unde este dirijată la incubatoare.

La baza fiecărui compartiment este un orificiu de golire care permite golirea periodică a filtrului, pentru igienizare. Pentru a nu opri alimentarea cu apă a incubatoarelor în timpul igienizării, trebuie prevăzut un by-pass pe unde apa să treacă direct la incubatoare.

Filtrul cu patru compartimente funcţionează pe acelaşi principiu ca şi cel cu două compartimente, doar că straturile filtrante nu sunt dispuse pe verticală ci pe orizontală, fiecare compartiment fiind umplut cu material filtrant de o anumită dimensiune, de la mare la mic, apa trecând dintr-un compartiment în altul.

Ca şi la filtrul dublu, fiecare compartiment este prevăzut cu un orificiu pentru golirea de fund şi există un by-pass pentru asigurarea apei la incubatoare în timpul curăţirii filtrului.

În prezent sunt şi sisteme cu raze ultraviolete pentru distrugerea bacteriilor existente în apa ce alimentează casa de incubaţie.

 

Incubatoarele

După fecundare până la ecloziune icrele sunt introduse în incubatoare. Există mai multe tipuri de incubatoare, cu diverse forme. Ele se pot clasifica în două mari tipuri:

• incubatoare în straturi:

-    incubatoare scurte sau californiene, la care în mod obişnuit sunt unul sau două cutii interioare perforate;
-    incubatoare alungite sau incubatoare de alevinaj la care sunt mai multe cutii interioare; sunt utilizate şi pentru creşterea alevinilor.

• incubatoare în vrac:

-    incubatorul Zug (Weiss) este utilizat pentru incubarea icrelor de lipan şi coregon;
-    incubatorul tip dulap
-    incubatorul vrac de tip italian.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 1(45)/2007

Vizualizat: 2482 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Pastravarie de la A la Z
|
07. 01, 2012. Sunday 10:08
Infiintez ieftin pastravrie de la A la Z. Incubatoare, troci crestere puiet, bazine crestere marfa, hrana, asistenta, etc. 0767885152
1.
ne-am saturat de promisiunile lui gigi stefan
|
03. 29, 2010. Monday 00:25
asta numai dupa tunuri umbla. ne arunca in fata relatiile lui cu mai marii de la mediu si agricultura ;
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?