Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

CE CONDIŢII TREBUIE ASIGURATE CRAPULUI DE CRESCĂTORIE IARNA?

Publicat: 01 noiembrie 2010 - 14:00
10 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Este o întrebare pe care cu siguranţă fiecare crescător de crapi şi-o pune în pragul sezonului rece. Dar acest lucru trebuie să-l preocupe pe ciprinicultor încă din stadiul de proiectare şi construire a fermei, prin amenajarea a 2-3 heleşteie de iernare special destinate găzduirii peştilor de diferite categorii de vârstă.

Click pe poza pentru galerie!

Heleşteiele de iernare se caracterizează prin suprafeţe relativ mici, de până la o jumătate de hectar, dar cu adâncimi mari de aproximativ 2,5 m. Alte particularităţi ale acestor heleşteie sunt:

a) construirea lor prin săpare (în debleu) şi nu prin îndiguire;

b) taluzurile foarte abrupte, care să prevină îngheţarea unui volum mare de apă;

c) fundul de bazin sărac în substanţă organică. Aceste heleşteie se inundă toamna, de obicei in luna octombrie, iar când temperatura apei coboară sub 10°C se vor popula cu crapi, preferabil de aceeaşi categorie de vârstă, la o densitate care poate varia între 10.000-20.000 kg/ha.

Apa care alimentează heleşteiele de iernare trebuie să fie de bună calitate, cu 5-8 mg O2/l şi un debit care să permită preschimbarea întregului volum de apă din bazin în 6 zile. Peştii se vor pescui primăvara, în luna martie când temperatura apei este de cca. 10°C şi se vor transfera în heleşteiele de creştere.

În numeroase ferme ciprinicole însă, aceste heleşteie lipsesc, ceea ce duce obligativitatea menţinerea peştilor în heleşteiele de creştere şi pe parcursul sezonului rece. Principalele inconveniente în acest caz este adâncimea apei, care în cele mai multe cazuri nu depăşeşte 1,5 m şi cantitatea mare de mâl organic ce se acumulează în perioada vegetativă.

Datorită adâncimii reduse există riscul ca în iernile grele, când podul de gheaţă este gros, să se reducă foarte mult coloana de apă, ceea ce poate perturba buna hibernare a crapilor. Prin descompunerea mâlului organic rezultat în special din acumularea de plante acvatice moarte, se reduce cantitatea de oxigen solvit în apă şi în acelaşi timp rezultă gaze dăunătoare ca hidrogenul sulfurat, dioxidul de carbon şi metanul.

O manoperă importantă în timpul iernii este realizarea copcilor în gheaţă cu ajutorul topoarelor sau răngilor. La fiecare 30 m2 de  gheaţă trebuie să se facă o copcă de 1 m2 pentru a se favoriza procesul de difuziune a oxigenului din aer în apă.

Crapul iernează cel mai bine la o temperatură a apei cuprinsă între 3-5°C. În condiţii normale, astfel de temperaturi se întâlnesc în imediata vecinătate a vetrei de bazin, motiv pentru care peştii vor ocupa cu predilecţie acest loc şi vor rămâne imobili până la încălzirea apei.

Ei consumă în aceste condiţii rezervele de grăsime pe care le-au acumulat în timpul verii, deci cu cât s-au hrănit mai bine în perioada vegetativă cu atât vor hiberna mai bine. În general în timpul iernii crapul pierde mai puţin de 15% din masa corporală. Pierderile sunt cu atât mai mari cu cât peştii sunt mai tineri şi iernile mai blânde.

Temperaturile ridicate din timpul iernii determină o creştere a intensităţii metabolismului peştilor şi implicit a consumului energetic, iar aceste pierderi energetice nu sunt compensate prin hrană. Dacă ne referim la pierderile de efectiv, se consideră că pierderi de 7-8% şi 4-5% sunt normale pentru crapul de una şi respectiv două veri.

Desigur că este de dorit ca pierderile să fie cât mai mici, iar acest deziderat poate fi atins numai prin cunoaşterea de către piscicultor a cerinţelor biologice ale crapului precum şi a mijloacelor tehnologice prin care poate interveni pentru satisfacerea acestora.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 5(31)/2004

Vizualizat: 16639 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [10]  
Pagini: [1]  1   
10.
Vitorovschi
|
08. 04, 2019. Sunday 11:43

Buna ziua am cumparat un iaz de 10 hectare ce conditii trebu sa am pentru cresterea carpului?

9.
informatii pentru construirea uniu iaz
|
07. 17, 2015. Friday 14:41
buna ziua vreau sa fac un iaz cam de800 mp vreau sa stiu daca pot accesa fonduri eu am virsta de34 ani si terenul este al unui unchi este neaparat ca terenul respectiv sa fie trecut pe mine si ce cte sau auturizatii trebue va multumesc
8.
clorura de var
|
06. 23, 2015. Tuesday 08:44
Vand Clorura de var(var cloros),contine 25-37% clor activ. Actiune:folosit impotriva bacteriilor,virusilor si ciupercilor(bactericid,fungicid,virucid).Se utilizeaza pentru dezinfectia fundului iazurilor,utilizate pentru cresterea pestilor si a altor instalatii folosite in manipularea si tranportul pestelui.Este unul dintre cei mai eficienti dezinfectanti ai fundului bazinelui si al apei din iazurile piscicole si nu numai.tel 0741040259
7.
clorura de var
|
06. 23, 2015. Tuesday 08:43
Vand Clorura de var(var cloros),contine 25-37% clor activ. Actiune:folosit impotriva bacteriilor,virusilor si ciupercilor(bactericid,fungicid,virucid).Se utilizeaza pentru dezinfectia fundului iazurilor,utilizate pentru cresterea pestilor si a altor instalatii folosite in manipularea si tranportul pestelui.Este unul dintre cei mai eficienti dezinfectanti ai fundului bazinelui si al apei din iazurile piscicole si nu numai.
6.
cresterea crapului
|
03. 29, 2015. Sunday 23:05
Buna ziua,am un iaz in curte de 150 mp si as vrea sa stiu cu cat crap il pot popula si daca ar fi o afacere pentru intretinerea unei famili.
5.
furaj crap mare 9-13 kg
|
01. 14, 2015. Wednesday 20:52
am 12 buc crap intre 9-13 kg... vreau sa duc acesti pesti spre 18-20 kg de anul acesta o sa-i hranesc cu boiles facut de mine cu o proteina de minim 40 % daca mai trebuie ceva...
4.
informatii despre cresterea crapului
|
04. 20, 2013. Saturday 14:50
am sapat in curte un iaz cu dimensiuniile de 20 m L,5 m l si 2m adancine,intrebarea mea e/ cu cate kg de puiet as putea popula?astept pe cineva sa ma ajute,ma puteti contacta la e-mail sorynel_cool_26@yahoo.es,multumesc!
3.
Finantare proiecte acvacultura
|
03. 26, 2013. Tuesday 10:33
Pana in 11.05.2013 pot fi depuse cereri pentru finantarea proiectelor de acvacultura si procesare peste (fonduri europene). Pentru cei interesati de servicii de consultanta, va rugam sa ne contactati la: 0730 097500 sau 021 321 5987. Email: fondurieuropene@compass.ro.
2.
informatii cu privire la cresterea crapului
|
07. 11, 2012. Wednesday 21:15
va rog sa-mi spuneti daca pot creste crap in bazine lungi de 10 metri,late de 5-6 metri si adanci de 2 metri printr-un mesaj pe email stefanstoicovici@yahoo.com si cum ar trebui sa amenajez acele bazine.nu dispun de mai mult spatiu deocamdata.va multumesc ,cu respect
1.
as dori niste informati??,ce acte mi-ar trebuie?
|
12. 31, 2010. Friday 13:33
ciprinicultor ,piscicultura,,balta pt.cresterea de crap... detin 10 ha in judetul timis [finete]si as dori sa imiamenajez o pescarie cu destinatie pt cresterea crapului, .doresc sa stiu care sint etapele premergatoare ,aprobari,avize,inclusiv obtinerea unei cofinantari din fonduri europene sau altele,care m-ar putea sustine financiar.va multumesc anticipat Ghita
Rezultate: [10]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?