Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Bazine de creştere a peştilor, în sistem recirculant

Publicat: 04 mai 2010 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Este unanim acceptat că un element important în cadrul indicatorilor de performanţă a sistemelor acvacole recirculante este reprezentat de dimensionarea corectă a bazinelor de creştere a peştilor.

Click pe poza pentru galerie!

Din punct de vedere al costurilor (de capital şi de operare) sunt preferate bazinele mari, dar în număr mai mic, decât folosirea mai multor bazine de dimensiuni mai mici.

Totuşi, nevoile biologice ale peştilor impun utilizarea în cadrul fluxului tehnologic a unor bazine cu dimensiuni diferite.

 

Dimensiunea şi forma influenţează circulaţia apei

• Pentru peştii mici se folosesc bazine de capacitate redusă (≤ 1 m3), în care se asigură o rată ridicată de primenire a apei, în vederea satisfacerii necesarului de oxigen pentru populaţia piscicolă întreţinută şi pentru îndepărtarea rapidă a deşeurilor (excremente şi furaje neconsumate).

• În bazinele mari, dinamica circulaţiei apei tinde să fie mai scăzută, astfel că modalităţile de admisie şi de evacuare a apei, precum şi viteza de curgere a acesteia, devin factori determinanţi ai uniformităţii calităţii apei din aceste bazine.

În cadrul sistemelor recirculante se utilizează bazine de creştere de formă dreptunghiulară, pătrată sau circulară, care se supun unor moduri diferite de circulaţie a apei.
Pentru larvele de peşte, aflate între ecloziune şi vârsta de 45 zile, se folosesc troci dreptunghiulare (foto 1).

 

Bazinele circulare păstrează calitatea apei

În practica actuală a sistemelor recirculante, pentru peştii cu greutatea medie mai mare de 60 g se folosesc preponderent bazine circulare (foto 3) de dimensiuni mari (cu diametrul de 3 m, 4 m, 4,5 m sau 7 m).

Avantaje. Acestea se întreţin uşor şi economic, asigură o calitate uniformă a apei în tot spaţiul de creştere, permit optimizarea condiţiilor ecotehnologice, evacuarea rapidă şi eficientă a solidelor sedimentate şi observarea hranei neconsumate (în vederea stabilirii cantităţii optime de administrare a acesteia).

Mod de folosire. Raportul optim între diametrul şi adâncimea bazinelor este de 3 la 1 şi de 10 la 1. În bazinele circulare, alimentarea cu apă se realizează tangenţial pe peretele bazinului, fapt care generează o mişcare a apei în jurul axului vertical al acestuia sub forma unui curent primar de rotaţie.

Prin frecarea curentului primar de peretele şi de fundul bazinului, se creează un curent secundar transversal, de intensitate apreciabilă, care are o componentă radială de suprafaţă, direcţionată dinspre centru spre peretele bazinului, şi o componentă radială de fund, orientată dinspre perete spre centrul bazinului. Componenta radială de fund transportă materiile solide sedimentate spre drenul central al bazinului, favorizând autocurăţirea.

Curentul de apă care alimentează bazinele circulare poate modifica instantaneu calităţile fizico-chimice (temperatura, conţinutul în oxigen, amoniac, nitriţi, dioxid de carbon, pH etc.) şi biologice (conţinutul în solide în suspensie, germeni) ale apei. Concomitent, printr-o bună amestecare a apei, întreaga populaţie piscicolă vieţuieşte în mediul acvatic cu aceleaşi calităţi.

Pentru menţinerea stării de sănătate a tonusului muscular şi a respiraţiei, precum şi pentru a conduce solidele sedimentate spre drenul central al bazinului, viteza de rotaţie a apei nu trebuie să depăşească 15-30 cm/secundă.

 

Exemplificare: ferma de sturioni (USAMVB Timişoara)

Folosirea de troci. Platforma noastră de creştere a sturionilor în sistem recirculant (USAMVB Timişoara, Ferma Pădurea Verde) dispune de troci cu lungimea de 3300 mm, lăţimea de 400 mm şi înălţimea de 300 mm. Trocile, ca şi celelalte tipuri de bazine, sunt confecţionate din poliester armat cu fibră de sticlă.

În aceste bazine de tip „canal”, viteza apei este uniformă de-a lungul acestora şi adecvată cerinţelor fiziologice ale fiecărei categorii de peşti crescuţi.

Bazine circulare. În cadrul platformei noastre tehnologice, pentru puietul cu masa corporală între 60 şi 200 g şi vârsta între 10 şi 22 luni, folosim bazine circulare cu diametrul de 3000 mm, înălţimea de 1000 mm şi panta fundului bazinului de 5 la sută. Volumul acestor bazine este de 5,63 m3.

Pentru peştii cu masa corporală cuprinsă între 200 şi1000 g şi vârsta între 22 şi 34 luni, utilizăm bazine circulare cu diametrul de 4000 mm, înălţimea de 1200 mm şi volumul de 12,56 m3.

Bazine pătrate. Pentru puietul de peşte cu vârsta cuprinsă între 45 zile şi 10 luni sau masa corporală cuprinsă între 1 şi 60 g, noi folosim bazine pătrate (foto 2) cu laturile de 1500 mm, înălţimea de 700 mm şi panta fundului bazinului de 7,5%. Aceste bazine au un volum de 1,125 m3.

 

PREŢURI BAZINE

Pentru a vă forma o idee asupra cheltuielilor de achiziţionare, vă prezentăm câteva preţuri oferite de noi pentru dotarea fermei cu bazine:

• troci -  390 euro/buc. + TVA;
• bazine pătrate cu laturile de 1,5 m - 650 euro/buc. + TVA;
• bazine circulare cu diametrul de 3 m - 2.200 euro/buc. + TVA;
• bazine circulare cu diametrul de 4 m - 10.623 lei/buc. (TVA inclus).

 

IMPORTANT

În cazul sistemelor acvacole recirculante, la alegerea bazinelor de creştere a peştilor se iau în considerare masa corporală individuală a peştilor, costurile de producţie a bazinelor, spaţiul util asigurat peştilor, menţinerea calităţii apei şi fluxul tehnologic.

 

Articol publicat în revista Ferma nr. 2(69)/2009

Vizualizat: 9075 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?