Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Acvacultura deşertică în climatul românesc

Publicat: 18 iunie 2009 - 19:00
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten
Potenţial valoros la peştii Baramundi

Simpozionul ştiinţific internaţional şi Workshopul Acvapedia 2009 s-a bucurat de prezenţa câtorva fermieri români, care au manifestat curiozitate şi interes faţă de noile tehnologii în acvacultură, prezentate de specialişti din Slovenia, Israel, Cehia şi din România.

Click pe poza pentru galerie!

Un impact deosebit asupra participanţilor au avut prezentările referitoare la sistemele superintensive aplicate în deşertul Israelului, dar şi cele referitoare la creşterea peştilor ornamentali.

Reprezentant al Universităţii Ben Gurion din Israel, Samuel Appelbaum, în lucrarea prezentată la eveniment, a făcut referire la o nouă specie de peşti, cu un potenţial extraordinar în acvacultura super-intensivă, şi anume specia Baramundi (Lates calcarifer).

În deşertul Negev din Israel, acest peşte este crescut în sistem recirculat, cu apa extrasă de la mare adâncime, unde temperatura acesteia este de 38oC şi are o salinitate foarte scăzută de 3-5‰, asemănătoare cu salinitatea multor ape subterane de pe teritoriul României. Appelbaum a subliniat că salinitatea pentru creşterea acestei specii poate fi şi mai scăzută, atâta timp cât în hrana peştelui se adaugă anumite cantităţi de sare.


Tehnologia de cultură a peştilor Baramundi

Ciclul de producţie pentru Baramundi se bazează în acest moment pe achiziţia continuă de puiet din ferme specializate (staţii de incubaţie şi predezvoltare), puiet care se hrăneşte în principal cu furaje granulate şi care este complet obişnuit cu salinitate scăzută, apropiată de zero.

O fermă de dimensiune mai mare poate să cuprindă şi un sector de reproducere, unde remonţii sunt crescuţi într-un circuit separat de apă, cu o salinitate mai mare, unde li se induce starea de ovulaţie femelelor şi unde are loc mulgerea reproducătorilor.
Tehnologia de cultură a acestei specii în vederea obţinerii peştelui-porţie nu este foarte complicată, cu excepţia instalaţiilor de extragere a apei de la mare adâncime din deşert.

Bazinele de cultură sunt obişnuite, circulare sau de tip canal, de diferite dimensiuni, în funcţie de producţia ţintă. Apa suferă procese de tratare pe parcursul recirculării, nelipsind filtrele mecanice (care pot fi înlocuite cu decantoare), filtrele biologice şi pompele de recirculare.

Densitatea de populare a acestor bazine cu Baramundi diferă în funcţie de tehnologia aplicată, de gradul de epurare a apei şi de salinitate.

Referitor la salinitate, trebuie amintit că se poate prepara apa de cultură prin adăugarea de sare în apă, ideală fiind sarea de mare, care nu este foarte scumpă.

Bazine de culturăClick pe poza pentru galerie!

Valorificare la preţuri convenabile

Preţul bun obţinut de fermier pentru Baramundi rezultă din calitatea excelentă a cărnii, textura şi aroma acesteia şi datorită aspectului plăcut al peştelui, fiind de fapt o rudă a şalăului şi a bibanului.

Întreaga producţie a Israelului de Baramundi este consumată în interiorul ţării, dar se exportă cantităţi mari de puiet fermelor din Europa, unde acest peşte începe să câştige tot mai mult aprecierea consumatorilor. Preţul acestui peşte îl depăşeşte pe cel al păstrăvilor sau al şalăului, fiind vândut viu cu peste 6 euro/kg.

În condiţiile ţării noastre, Baramundi poate fi crescut acolo unde există surse de apă termală sau unde există posibilitatea captării aburilor, a apelor industriale uzate (calde) sau chiar în apropierea fermelor zootehnice echipate cu instalaţii de producere a biogazului.


SIMPOZION DE ACVACULTURĂ

Facultatea de Zootehnie şi Biotehnologii, specializarea de Piscicultură, a găzduit în perioada 28-29 aprilie a.c., Simpozionul ştiinţific internaţional şi Workshopul Acvapedia 2009, organizat de firmele de consultanţă Sterlet SRL şi Precise Invest SRL, în colaborare cu editura Bioflux din Cluj-Napoca, care a publicat, în paginile jurnalului său de acvacultură, lucrările ştiinţifice prezentate de specialiştii în domeniu, din ţară şi din străinătate.

Deşi simpozionul s-a adresat în special oamenilor de ştiinţă şi studenţilor de la specializarea de Piscicultură, printre participanţi s-au numărat şi fermieri sau viitori fermieri, pentru care organizatorii au pregătit un Workshop, în cadrul căruia, specialişti din Slovenia, Israel, Cehia şi din România şi-au prezentat lucrările. Totodată, aceştia au răspuns întrebărilor asupra tehnologiilor aplicate adresate de participanţi, multe dintre acestea referindu-se la rata de profitabilitate a tehnologiilor expuse.

Începând cu acest număr, pentru cititorii revistei Ferma, în paginile revistei, vom expune rezumate ale expunerilor acestor specialişti din domeniul acvaculturii.


BaramundiClick pe poza pentru galerie!

SPECIA BARAMUNDI

Având originea în Oceanul Indian, în special în regiunea sudului Asiei, Baramundi are o biologie foarte interesantă. Peştii trăiesc atât în apă sărată, dar migrează prin deltele râurilor până în zone cu salinitate foarte redusă, cât şi în ape salmastre şi chiar oligohaline.

Reproducerea acestei specii are loc exclusiv în apa mării, dar după vârsta de circa 45 de zile poate fi acomodat cu uşurinţă la apă cu salinitate foarte scăzută. Preferă apa cu temperatura de peste 25oC, în care în mai puţin de un an atinge dimensiunea de comercializare de 600-700 grame.


ŞTIAŢI CĂ...

Mai mult de jumătate din cifra de afaceri a Cehiei în domeniul acvaculturii este reprezentată de producţia de peşti ornamentali.

Vizualizat: 1566 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
interesant
|
02. 16, 2010. Tuesday 23:06
Sa fie acest articol din ciclul stiati ca? In cazul acesta s-ar putea adauga: Stiati ca la Polul Nord se cresc reni in loc de vaci? Trecand la subiect cred ca baramundi poate fi crescut doar ca hobby nu si pentru a face bani din aceasta afacere in Romania. Daca ai apa calda in care introduci sare (fie si ea de mare)intradevar ai putea creste acesti pesti. Dar ce faci apoi cu apa uzata ... sarata. Cred ca situatia este mult mai complexa decat pare la prima vedere.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!