Utilizarea eficientă a resurselor nu este o preocupare nouă. De-a lungul timpului nu puțini au fost cei care au încercat să obțină cât mai multe rezultate cu mijloacele pe care le-au avut la îndemână.
Pe fondul creșterii demografice mondiale și al crizelor sanitare, alimentare și geopolitice, cercetătorii științifici caută să creeze tehnologii agricole cât mai eficiente și mai ecologice.
Această poveste este despre determinarea a doi tineri, absolvenţi ai USAMV Iaşi, care au hotărât să nu plece din ţară şi să dea un exemplu că se poate munci şi acasă în agricultură, cu bune rezultate!
O fermă mică, de numai trei hectare, poate reprezenta o afacere profitabilă. Asta a reuşit să demonstreze Walter Matuzzi. Cu toată priceperea sa, însă, pandemia i-a dat o grea lovitură!
Francezii au foie gras şi quiche, italienii se laudă cu lasagna, tiramisu şi alte delicatese care te fac să trăieşti „la dolce vita”, iar nouă românilor ne place să spunem că „ne plouă în gură” atunci când savurăm un preparat culinar mai deosebit.
Au auzit că venim în zonă şi au ţinut neapărat să îi vizităm. Mă bucur că am spus DA! Familia Marin din satul vrâncean Podu Nărujei ne-a deschis porţile casei lor pentru a le cunoaşte gospodăria, tradiţiile şi modul de viaţă. O gospodărie mixtă, "cu de toate", de la struţi, baltă de peşte, porci, la găini ouătoare, curcani, o vacă şi o viţică... toate şi-au făcut loc în curtea lor mare şi primitoare.
Nevoia de hrană tot mai mare, derivată din creşterea populaţiei mondiale, însoţită de durabilitatea şi respectarea mediului, obligă sectorul agricol la o transformare remarcabilă. Noua revoluţie industrială, cunoscută şi sub denumirea de Agricultura 4.0, este unul dintre marile pariuri ale Uniunii Europene pentru sectorul agroalimentar.
Când am ajuns la iezerul cu peşte al inginerului Viorel Deaconu, din comuna vrânceană Răcoasa, se înnorase de-a binelea şi începuse ploaia de după-amiază. Am păşit prin iarba proaspăt cosită şi printre pomii fructiferi plantaţi în jurul bălţii în urmă cu un an sau doi.
În timp ce peştii, din toate speciile comestibile, se mişcă prin apă, ca să mănânce şi să se reproducă, oamenii concep datorită lor programe de anvergură continentală, pentru care sunt alocate miliarde de euro de la Bruxelles.
Un grup de cercetători mexicani a dezvoltat un sistem pentru producerea de enzime pe bază de micro-alge verzi. Prin urmare, enzimele pot fi utilizate în dietele pentru porcine şi păsări de curte.