Curaj? Inconştienţă? O genă specială pe harta ADN? E greu de definit cum unii se avântă, privind doar înainte, în lumea iniţiativei private, iar alţii suntem iremediabil legaţi de o viaţă profesională care nu implică riscuri materiale. O veche vorbă spune, însă, că „cine nu riscă, nu câştigă” şi aşa se demonstrează şi în practică. Desigur, există emoţii, tensiune, speranţe şi dezamăgiri. Există, după cum ne-a confirmat Cătălin Rusu, şi calamităţi naturale care te pot face să o iei (aproape) de la zero. Secretul, aşa cum ne-a fost dat să aflăm în decursul vizitei noastre la Baia de Fier, este să nu renunţi, să ai încredere în împlinirea unui vis. Şi poate vei reuşi...
280 de expozanți din 11 țări vor participa la a 29-a ediție a Târgului AGROMALIM, cel mai mare eveniment agricol din vestul țării, care se desfășoară în perioada 13 - 16 septembrie 2018, la Expo Arad. Am stat de vorbă cu principalul organizator al evenimentului și vă spunem ce noutăți sunt la ediția din acest an.
Fermierul Dumitru Avădănei, originar din satul Liveni, comuna Manoleasa, judeţul Botoşani, cu o experienţă de 47 de ani ca specialist în agricultură, este primul fermier român care, în perioada postdecembristă, a reuşit să răscumpere de la străini o suprafaţă însemnată de teren agricol.
CU SAXOFONUL ÎN VIE ŞI ÎN CRAMA PROPRIE! Tudor Calotescu, în vizită la crama Gramofon Wine împreună cu creatorul şi administratorul, Marcel Pascu, care îşi spune moderator de vin!
Despre această situație, am aflat mai multe amănunte de la președintele Asociației, Floricel Maricel Dima: „Bugetul asigurat prin Strategia de Dezvoltare Durabilă Prut-Dunăre Galați s-a ridicat la aproximativ 5.200.000 de euro.
Păstrăvii, ca și toți ceilalți pești, sunt “animale cu sânge rece”, care își reglează metabolismul pe baza temperaturii apei în care trăiesc și înoată. Scăderea temperaturii apei, pe durata lunilor de iarnă, încetinește activitatea peștilor și, drept consecință, aceștia mănâncă mai puțin și se reduce ritmul de creștere.
În continuare, oferim câteva detalii de maxim interes despre reglarea ingestiei şi despre comportamentul alimentar al peştilor.
În aceste sisteme, peştii sunt crescuţi în bazine de dimensiuni relativ mici la densităţi care pot atinge 90 kg/mc de apă, obţinându-se o reducere de câteva ori a suprafeţei de teren ocupat şi a volumului de apă necesar, comparativ cu acvacultura tradiţională.
În mod normal ar trebui să avem un bazin gol în care să mutăm păstrăvul. În caz contrar, trebuie să eliberăm unul prin trecerea peştilor în alte bazine cu păstrăv, ţinând cont de cerinţa ca aceştia să fie de aceeaşi mărime.
Prin fertilizarea heleşteielor se urmăreşte administrarea sărurilor şi substanţelor nutritive care lipsesc sau se găsesc în cantităţi reduse. Îngrăşăminte chimice au o influenţă rapidă asupra productivităţii naturale, dar pentru o perioadă scurtă de timp.