Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Zone defavorizate: Cereri până în 15 iulie

Publicat: 02 iulie 2013 - 17:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Producătorii de lapte și de carne de vită din zonele defavorizate pot depune cererile pentru sprijinul financiar specific din fonduri europene până în 15 iulie 2013, informează APIA, după ce Guvernul a aprobat, în 4 iunie 2013, HG 341 pentru modificarea si completarea HG 796/2012 și a HG 759/2010 (M. Of. 335/7 iunie 2013)

Click pe poza pentru galerie!

De sprijin pot beneficia crescătorii din zonele defavorizate, pentru maxim 15 vaci de lapte, 50 bivolițe de lapte și/sau 90 taurine din rase de carne și/sau metișii cu rase de carne pe beneficiar.

Pentru vaci de lapte și bivolițe, ajutorul se acordă anual. Vacile și bivolițele de lapte pentru care se solicită sprijinul trebuie menținute la adresa menționată în cerere 6 luni de la data limită de depunere a cererilor (16.07.2013-15.01.2014).

 

Modificări la acordarea sprijinului

HG 341/4 iunie 2013 completează categoria taurine din rase de carne și metiși cu vaci metise cu rase de carne și tauri din rase de carne. Astfel, pentru taurine din rase de carne, ajutorul se acordă:-o singură dată pentru categoria de vârstă a animalului (tineret mascul și/sau femel de maxim 25 luni la data ieșirii din exploatație cuprinsă în perioada 01 august a anului precedent – 15 iulie a anului în care se solicită ajutorul, respectiv maxim 25 luni la data de 15 iulie a anului în care se solicită ajutorul, pentru tineretul existent în exploatație;- anual, pentru vaci de carne și vaci metise cu rase de carne;- o singură dată în viață, pentru taurii din rase de carne.

S-a modificat și vârsta pentru tineretul din rase de carne, la maximum 25 luni, iar „animalele pentru care se solicită ajutorul trebuie să fie deținute de beneficiar cel puțin 8 luni de la data intrării în exploatație și până în momentul ieșirii/data depunerii cererii, după caz”.

 

Rase de carne pentru care se acordă sprijinul

Potrivit Ord. MADR. 168/06.08.2012, rasele de taurine de carne pentru care se poate primi sprijin sunt Bălțată Românească și alte rase de tip Simmental (Fleckvieh, Montbeliarde, Pezzata Rossa Italiana, Simmental), Brună și alte rase de tip Schwyz (Braunvieh, Brown Swiss), Pinzgau, Blanc Blu Belgique, Charolaise, Chianina, Limousine, Blonde d'Aquitaine, Aberdeen Angus, Aubrac, Romagnola, Piemonteza, Galloway, Hereford, Highland, INRA 95, Marchigiana, Salers, Wagyu.


Documente suplimentare

Pentru vaca din rase de carne, vaca metisă cu rase de carne și taurul din rase de carne s-au completat documentele ce însoțesc cererea cu copia certificatului de origine sau copia pașaportului, în care să fie evidențiat codul tatălui.

Pentru vaca metisă cu rasă de carne născută în România, este necesară copia buletinului de însămânțări artificiale al mamei/adeverinței de montă naturală autorizată a mamei, pe care să se menționeze codul tatălui, care trebuie să fie din rasă de carne, iar pentru vaca metisă cu rasă de carne provenită din import, trebuie atașată cererii de sprijin copia pașaportului, în care să fie evidențiat codul tatălui.

În plus, cererea trebuie însoțită de o adeverință emisă prin proceduri SNIIA, de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit, care atestă că animalele din exploatație sunt cuprinse în Programul acțiunilor de supraveghere, prevenire, control și eradicare a bolilor la animale, iar acțiunile prevăzute sunt efectuate la zi.

Președintele FCBR, Claudiu Frânc, ne-a declarat că va contesta această cerință. „Medicii concesionari au obligativitatea și sunt plătiți să facă Programul Strategic în toate exploatațiile necomerciale, iar în fermele comerciale, fermierii își plătesc singuri. Dacă ei nu își fac treaba, eu să nu primesc sprijinul? Dacă eu am medicul meu în fermă, cine îmi atestă, concesionarul, care nu are nici o treabă cu ferma mea? Ca animalele să fie în Registrul Național al Exploatațiilor sunt de acord, dar asta nu știu cine a introdus-o și cu acordul cui”, ne-a declarat Claudiu Frânc.

 

Cereri și bani mai puțini pe 2012

Potrivit datelor transmise redacției de APIA, pentru 2012 ajutorul a fost solicitat pentru 300.673 vaci de lapte, 3.706 femele bivolițe și 3.509 taurine din rase de carne și metiși cu rase de carne. Din cauza numărului mic de solicitări la bivolițe și taurine de carne, 2, 952 mil. euro au fost realocați pentru sectorul de agricultură ecologică.

Astfel, plafonul maxim pentru 2012 rămâne de 27.495.205 euro, din care: 19,495 mil. euro pentru vaci de lapte,1,5 mil. euro pentru bivolițe și 6,5 mil. euro pentru taurine de carne. Plățile vor fi efectuate până în 30 iunie 2013.

Pentru 2013, în cazul în care nu se utilizează plafonul alocat dintr-o categorie, diferența poate fi redistribuită la celelalte categorii.

Vizualizat: 560 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
DEFAVORIZATI CEI FAVORIZATI.
|
07. 11, 2013. Thursday 14:11
Zonarea a fost prost facuta.Asa ceva nu se face pe total comuna ci pe sate.Iau bani cei de pe malul cursurilor riurilor,la ses si nu iau cei de la 1000 metri altitudine.Ca la noi la nimeni.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?