Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ziua Mondială a Leguminoaselor

Publicat: 10 februarie 2019 - 11:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Data de 10 februarie marchează ziua mondială a leguminoaselor, iniţiată de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) în semn de recunoaştere a importanţei acestor plante ca surse de alimentaţie la nivel global.

leguminoase_bPotrivit FAO, obiectivul marcării acestei zile este de a face cunoscute informaţiile cu privire la beneficiile nutriţionale ale leguminoaselor şi de a organiza activităţi în acest sens la nivel mondial. Culturile de leguminoase - precum lintea, fasolea, mazărea, năutul şi soia - reprezintă opţiuni de hrană bogate în proteine şi carbohidraţi şi se numără printre vegetalele cu cel mai ridicat conţinut de elemente nutritive, fiind surse importante de vitamine, minerale şi fibre. Sunt perfecte pentru o dietă sănătoasă, iar conţinutul ridicat de fier al acestor plante, combinat cu alimente bogate în vitamina C, le transformă într-o alimentaţie optimă pentru refacerea rezervelor de fier, precum şi o sursă de proteine pe bază de plante şi pentru animale, spun nutriționiștii. În plus, cultivarea lor necesită foarte puţine tratamente chimice şi, prin faptul că aduc azot în sol, contribuie la creşterea fertilităţii acestuia şi pot avea un impact pozitiv asupra mediului.

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat, la 20 decembrie 2018, Rezoluţia 73/251 prin care a decis marcarea anuală, la 10 februarie, a Zilei mondiale a leguminoaselor, după ce anul 2016 a fost declarat Anul internaţional al leguminoaselor. Ziua mondială a leguminoaselor oferă oportunitatea de a populariza beneficiile nutriţionale ale acestor plante, ca parte a unei producţii durabile de alimente, având drept scop optimizarea securităţii alimentare. Marcarea acestei zile este, de asemenea, legată de Agenda Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă 2030.

Organizaţiile din domeniul sănătăţii recomandă o dietă sănătoasă, care ar putea include leguminoasele, pentru a îmbunătăţi nutriţia, precum şi pentru a ajuta la prevenirea şi gestionarea unor boli cronice, cum ar fi obezitatea, diabetul, afecţiunile coronariene şi cancerul. Aceste instituţii confirmă necesitatea continuării informării populaţiei cu privire la beneficiile nutriţionale ca urmare a unui consum variat de alimente, inclusiv de leguminoase.

Vizualizat: 265 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere!
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?