Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Zilele câmpului DLG 2016

Publicat: 30 august 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cea mai mare expoziție de agricultură în aer liber din Europa - Zilele câmpului DLG, care se organizează din doi în doi ani în Germania, a avut loc în perioada 14 - 16 iunie a.c., în localitatea Gut Mariaburghausen din Haßfurt, landul Bavaria. Au participat 350 de firme din domeniul agriculturii și au trecut pragul acestei expoziții peste 25.000 de vizitatori. 

Click pe poza pentru galerie!

"Suntem foarte mulțumiți de numărul de expozanți din Germania, țările vecine și chiar din SUA", a afirmat Andreas Steul, managerul de proiect al evenimentului. Expoziția din Germania a arătat încă o dată că evenimentul este un punct de întâlnire cheie pentru experții din domeniul producției vegetale. Aceasta reflectă nevoia actuală de a lansa nu numai inovații în managementul culturilor, ci și de a face schimb de cunoștințe de specialitate în acest domeniu în continuă dezvoltare. "Zilele câmpului DLG este mai mult decât o expoziție. Este o oportunitate pentru fermieri de a analiza mai mult de o sută de loturi experimentale în spațiul din expoziție", a adăugat Steul.

 

14 hectare de loturi demonstrative și competiții agronomice

Principalul punct de atracție al expoziției au fost parcelele experimentale, unde s-au prezentat culturi înființate cu noi soiuri de semințe. Anul acesta, suprafața câmpului demonstrativ a acoperit 14 ha și au participat 130 de expozanți. Aceste companii au arătat o gamă largă de soiuri la toate culturile importante pentru fermierii din Europa. Ca noutate, în acest an au fost realizate loturi demonstrative de grâu de iarnă și de rapiță din varietăți care se pretează pentru solurile din Europa, acest segment din expoziție fiind un punct de atracție pentru vizitatorii internaționali. 19 agronomi profesioniști din șapte țări au concurat la această componentă a evenimentului. Fiecare participant la concursul pe cultura grâului a depus eforturi mari pentru a atinge cea mai înaltă performanță cu costuri minime. La secțiunea de rapiță au fost prezentate metode moderne pentru a rezolva în primul rând provocările legate de mediu cu care se confruntă fermierii din Europa.

 

O expoziție sub semnul agriculturii de precizie 

Demonstrațiile cu tehnica de ultimă generație a fost un alt punct de atracție al expoziției. Anul acesta s-a pus un accent mărit pe agricultura de precizie, pe utilizarea sistemelor GPS, în special pentru lucrările de stropit și fertilizat. S-au făcut demonstrații cu mașini agricole de distribuit îngrășăminte minerale, s-au prezentat tehnologii utilizând senzori performanți privind agricultura de precizie și au fost comparate performanțele unor mașini agricole de stropit construite de mari firme producătoare. Au fost și demonstrații cu mașini agricole de lucrat solul și de pregătire a patului germinativ în vederea semănatului, marii producători de tehnică agricolă prezentând ultimele lor realizări în acest domeniu. S-a pus un accent mărit pe mașinile agricole prietenoase cu solul, aerul și apa. Pe acest segment, s-au făcut demonstrații în premieră cu mașini de făcut gropi, utilaje și echipamente de injecție pentru îngrășămintele organice lichide și sisteme de direcție și de gestionare a datelor la tractoare.

Organizatorii și expozanții au pus un accent deosebit pe utilizarea dronelor și a sistemelor de detectare la distanță. Aici vizitatorii au obținut informații detaliate cu privire la această tehnologie nouă și interesantă pentru diversele ei aplicații. Demonstrațiile de zbor din fiecare zi de expoziție au încântat publicul vizitator.

 

Ateliere de lucru tematice

Unele firme au prezentat și alte teme de actualitate în cadrul unor Centre tematice, cum ar fi: bioenergia, plantele oleaginoase și proteice sau sfecla de zahăr. Inovațiile în aceste domenii au captat interesul vizitatorilor. Conceptul de bioenergie a fost prezentat de către specialiști din cadrul Agenției pentru Resurse Regenerabile care coordonează în Germania resursele regenerabile de energie în zona centrală a țării. Aceasta a prezentat diferitele specii de plante pretabile ca materii prime industriale în energie (culturi energetice). Aici s-a discutat și despre cultivarea plantelor medicinale. Plantele oleaginoase și proteice au fost prezentate de specialiști ai Uniunii pentru Promovarea Plantelor Oleaginoase și Proteice din Germania, care au furnizat fermierilor informații cu privire la toate aspectele tehnologice, de la cultivare până la rafinarea acestora, adică până la obținerea uleiului de gătit, a biocombustibililor și a nutrețurilor. Culturi de rapiță de iarnă, floarea-soarelui, fasole de câmp, mazăre furajeră și de lupin dulce albastru au fost expuse (cultivate) pe o suprafață experimentală totală de 1000 mp. La cultivarea rapiței de iarnă s-a evidențiat optimizarea fertilizării cu azot și s-a prezentat o gamă de soiuri performante.

Următoarea ediție DLG Feldtage se va desfășura la Bernburg-Strenzfeld, în 2018.

 

 

 

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.14(175) 15 - 31 august 2016

Vizualizat: 679 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?