Kwizda
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Vremea extremă împinge producţia de vin la minimul istoric

Publicat: 12 octombrie 2017 - 01:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Condiţiile climatice nefavorabile din 2017, inclusiv grindina şi îngheţurile grele din primăvară, precum şi seceta din vară, au provocat daune considerabile podgoriilor din întreaga Europă. În consecinţă, majoritatea regiunilor viticole din Europa se aşteaptă la o recoltă foarte redusă pentru anul 2017.

sticle-de-vin_bPrincipalele ţări producătoare de vin din Uniunea Europeană prevăd o scădere semnificativă a dimensiunilor recoltelor. Spania, de pildă, estimează că recolta va fi cu 16% mai mică comparativ cu anul precedent, Franţa cu 17%, iar Italia cu 21%. Unele regiuni din aceste ţări aşteaptă reduceri chiar mai mari decât aceste medii naţionale. De exemplu, regiunea spaniolă Castilla-la-Mancha se aşteaptă ca recolta să fie cu 19% mai mică decât anul trecut, în timp ce Sicilia din Italia se aşteaptă la un declin de 35%.

Situaţia nu este aceeaşi în întreag spaţiul comunitar, unele ţări aşteptând o îmbunătăţire faţă de anul precedent. Portugalia, de exemplu, prevede o creştere de 10 procente faţă de 2016, în timp ce Austria, care a suferit de îngheţ anul trecut, aşteaptă o îmbunătăţire de 23 la sută. Pe de altă parte, în România se estimează o creştere de 60%, ceea ce înseamnă o revenire la nivelul anului 2013 şi o creştere de 35% faţă de producţia medie pe cinci ani.

În întreaga Uniune Europeană, producţia de vin din sezonul 2017-2018 este în prezent estimată la aproximativ 145 milioane hectolitri, cu aproximativ 22 milioane de hectolitri (-14%) mai scăzută decât anul precedent şi cu 5,5 milioane de hectolitri mai mică decât campania 2012-2013, recordul de producţie din ultimii ani. Aceste prognoze s-ar putea totuşi schimba, situaţia devenind mai clară în urma recoltei efective; statele membre UE trebuie să furnizeze cifrele finale până la data de 15 martie 2018.

Vizualizat: 380 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Pariul unui tânăr fermier, Cătălin Alb

Pariul unui tânăr fermier, Cătălin Alb

Deşi are numai 24 de ani, Cătălin Alb a acumulat destulă experienţă la ferma pe care o administrează împreună cu tatăl său, în localitatea Şeitin din judeţul Arad. Lucrează 90 de hectare, marea majoritate luate în arendă, şi creşte 40 de vaci pentru lapte. La vârsta de 11 ani a urcat pentru prima oară într-un tractor, dar marea sa pasiune este zootehnia.

Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sub media europeană la consumul cărnii de porc Intermediarii fac legea şi peste Prut
Cultura anului 2017

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2017?