Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Vreme bună pentru agricultură, culturi pe măsură

Publicat: 14 aprilie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În cultura mare bate vânt de primăvară. Temperaturile ridicate din ultima perioadă au favorizat procesul de reluare a vegetației, iar fermierii au demarat deja primele lucrări de sezon.

Click pe poza pentru galerie!

IALOMIȚA

Grâul a înverzit pământul

Este și cazul lui Nicolae Bădița, fermier din județul Ialomița, care a cultivat în toamna anului trecut 56 de hectare de grâu. Cu toate că plantele au răsărit timpuriu, agricultorul spune că nu s-a grăbit cu intervențiile încă din februarie, ci a așteptat stabilizarea vremii. „Cultura de grâu arată foarte bine, a înfrățit corespunzător și a acoperit întreaga suprafață cultivată. Nu m-am grăbit cu aplicarea îngrășămintelor în prima parte a lunii februarie, așa cum au făcut alți colegi de-ai mei. La ce precipitații au fost, substanțele s-au levigat și planta nu mai ia nimic. De asta unele culturi arată atât de îngălbenite, nu au apucat să fructifice îngrășămintele și, uite așa, s-au aruncat banii pe câmp”, ne-a declarat fermierul ialomițean.

 

Tehnologia de cultură, aplicată la timp

În schimb, de îndată ce timpul a devenit favorabil, Nicolae Bădița a intervenit cu tehnologie de înaltă calitate pentru a asigura grâului un start bun în vegetație. Rapiță nu a pus deloc anul acesta. „În toamnă am semănat o cantitate de 300 kg de grâu din soiul Izvor de la INCDA Fundulea pe cele 56 hectare lucrate. Am fertilizat încă de atunci cu 200 kg de îngrășăminte complexe 15/15/15, iar săptămâna trecută am mai fertilizat cu azot: 170 kg pe hectar. Intenționez să intru, în două săptămâni, și cu un starter de la Timac Agro, apoi cu un fungicid și cu un insecticid. La o lună mai vin cu un foliar, un insecticid și un fungicid, ambele sistemice, și cam atât”, spune agricultorul. El consideră absolut necesare aceste treceri, ținând cont de evoluția precipitațiilor și a temperaturilor ridicate care creează mediul propice pentru apariția bolilor și dăunătorilor. „De fluctuații de temperaturi și de gerul târziu nu ne temem. Dimpotrivă, temperaturile ridicate din ultimul timp, având în vedere că și iarna a fost destul de călduroasă, ar putea duce la apariția bolilor și a dăunătorilor. De aceea, suntem pregătiți să intervenim cu tratamente”, adaugă Nicolae Bădița. 

 

Plata cash e mai convenabilă

În ceea ce privește procurarea inputurilor pentru campania de primăvară, fermierul optează pentru plata „cu banii jos” la momentul achiziției. „Prefer să fac plata cash; este cea mai sănătoasă metodă pentru toată lumea. Este bine pentru furnizor, fiindcă primește banii odată, dar și pentru fermier pentru că obține și un discount și nu stă cu presiunea datoriei. Până în toamnă nu poți să știi ce se întâmplă și mie nu îmi place să stau cu datorii”, ne-a explicat acesta. 

Pentru campania de primăvară, și-a propus să termine de discuit până la sfârșitul lunii martie, iar după 1 aprilie să semene porumb pe circa 10 hectare. A mai pus și mazăre pe patru hectare. 

 

BOTOȘANI

Rapița va fi întoarsă

În nordul țării, fermierii nu se arată la fel de optimiști cu privire la evoluția culturilor semănate în 2014. Gheorghiță Delibaș a înființat în toamnă 50 de hectare de grâu și 20 de hectare de rapiță. Grâul pare să fi rezistat iernii, dar rapița a pierdut startul la răsărire și nu a mai recuperat timpul pierdut. „Culturile nu au ieșit prea bine din iarnă, cam bâjbâie, nu au răsărit uniform și nici nu au o densitate bună. Grâul a rezistat cât de cât, dar rapița a mers prost de tot și chiar trebuie întoarsă. O să pun culturi de primăvară în locul ei. Nu au fost probleme cu umiditatea solului, nu au fost băltiri, se poate intra și acum în câmp, dar nu e cazul, pentru că nu am început încă administrarea tratamentelor”, ne-a spus agricultorul botoșănean. 

Pentru campania de primăvară, Gheorghiță Delibaș a decis să respecte rotația culturilor și va semăna porumb și floarea soarelui pe suprafețe aproximativ egale cu cele cultivate cu grâu. 

 

BRĂILA

Ritmul campaniei agricole este dat de evoluția vremii 

Pentru zona de est a țării, sfârșitul celei de-a doua decade a lunii martie a fost unul capricios cu vreme rece, cu lapoviță și ninsoare. Așa că fermierii au fost nevoiți să întrerupă pentru câteva zile lucrările din campania agricolă de primăvară. 

În Bărăganul brăilean, frații Ion și Toader Mancă susțin că starea de vegetație a păioaselor de toamnă este bună, mai puțin rapița, care are ceva probleme. „Din cele 45 de hectare de rapiță, probabil că vreo 30 le vom întoarce. Am semănat târziu și plantele nu au ajuns în iarnă la starea de vegetație corespunzătoare. În locul rapiței, vom pune floarea-soarelui. Am fertilizat păioasele de toamnă pe toate cele 100 ha cultivate și lucerniera de 20 ha cu 200 kg/ha de azotat de amoniu și am început pregătirea terenului pentru floare cu un utilaj cultirapid”, ne-a declarat Ionel Mancă. 

 

Hibrizi performanți la prețuri bune

Fermierul a precizat că materialul semincer este aprovizionat prin Cooperativa Agricolă Braicoop, al cărei membru fondator este, care a organizat licitația de achiziție la un preț bun. La floarea-soarelui, vor fi cultivați trei hibrizi din gama high oleică de la Pioneer, iar la porumb - genetică Monsanto - DKC 4590 și DKC 4508, precum și P 9911 de la Pioneer.

Anul trecut în exploatația agricolă a fraților Mancă a fost amenajat un lot demo care a convins fermierii de performanțele acestor hibrizi. 

 

Lucrările se realizează în funcție de vreme

Și pentru Adrian Bârdiganu Romgetdacus, fermier care cultivă terenuri în zona localităților brăilene Tufești și Însurăței, campania agricolă de primăvară se desfășoară în funcție de evoluția vremii. „Mai am de fertilizat vreo 200 de hectare de cereale păioase cu Amosulf - un sulfat de amoniu cu degajare lentă cu 34% azot și 30% sulf; în câteva zile voi încheia lucrarea. La rapiță am o incertitudine, mai aștept un pic, dar probabil că voi întoarce o solă de 5-6 hectare”, a precizat cultivatorul. Fermierul ne spune că va semăna mazăre - plantă fixatoare de azot în sol - pe o suprafață mult mai mare decât anul trecut.

 

Muștarul - premergător pentru căpșuni

În apropierea municipiului Brăila, Petre Constantin lucrează câteva sute de hectare. „Pot să spun că grâul și orzul (230 de hectare) au ieșit bine din iarnă, în schimb rapița e cu probleme, a plecat rău din toamnă tocmai din cauza secetei excesive. Nu am suprafață mare, ci doar vreo 25 de hecare, însă mizez să rămân cu vreo 18 ha de rapiță. De asemenea, am făcut fertilizatea cu azot NG cu degajare lentă la toate culturile de toamnă. Am semănat mazărea și vom intra să înființăm culturile de muștar și de orzoaică de primăvară pe 30 ha”, ne-a declarat fermierul.

Petre Constantin, un căpșunar vestit, ne spune că este primul an când încearcă să cultive muștar - cultură foarte bună premergătoare la căpșun, care va ocupa și în acest an 5 hectare. „Am intrat la căpșuni cu lucrarea de igienizare, de tăiere a frunzelor. Zilele acestea, după ce vremea ne va permite, vom interveni cu o prașilă manuală să înlăturăm buruienile și vom pregăti patul de paie. Apoi, vom face un tratament cu un insecticid”, a precizat fermierul brăilean.

 

Orzul, o cultură afectată de îngheț

„În momentul de față cultura de grâu arată bine, am avut ceva probleme cu semănatul, deoarece am intrat în câmp ceva mai târziu din pricina secetei. În schimb, orzul este afectat de îngheț, fiindcă l-am semănat tot așa, târziu, și nu a intrat bine înfrățit în iarnă. Cel puțin cinci hectare sunt compromise pentru că sunt pe teren nisipos”, ne-a declarat inginerul Ionel Vasile, fermier care exploatează 110 hectare în zona Râmnicelu, județul Brăila. 

Cele 30 ha ocupate cu păioase, din genetică românească, sunt fertilizate cu azot - 150 kg/ha, dar în vegetație, în fenofaza de burduf, va mai aplica 150 kg/ha de azot. La acestea se mai adaugă o erbicidare și două tratamente fitosanitare și un îngrășământ foliar. 

„Culturile din prima epocă chiar s-au putut înființa în condiții agronomice bune. Am pus cinci hectare de ovăz, două de lucernă și cinci de mazăre furajeră. Am dat un singur disc la pregătirea terenului pentru cultura florii-soarelui”, a adăugat acesta.

Ionel Vasile, care lucrează efectiv pe tractor, ne spune că are dotarea tehnică nouă, cumpărată din fonduri proprii. De 25 de ani de când conduce ferma de la Râmnicelu a investit tot profitul obținut în două tractoare Deutz și John Deere, cu absolut toate utilajele necesare, în mașini de semănat și de recoltat performante. 

 

Un teren... „capricios”

Terenul pe care îl lucrează este 35% nisipos și prezintă probleme cu deșertificarea; cam 18% este un sol de luncă argilos; în funcție de anul agricol, producțiile pot fi foarte bune sau foarte proaste: în rest, pământul este mai bun, pe 47% din suprafața totală exploatată; chiar în condiții de secetă și de arșiță mai pronunțate se pot obține recolte satisfăcătoare. „Anul trecut m-am închis foarte bine; la porumb am realizat 10 tone/ha, la floare - 3.800 kg/ha, dar am avut suprafețe mici, deoarece nu mi-a permis asolamentul”, a precizat agronomul, care lucrează în agricultură de 33 de ani. 

Vizualizat: 892 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?