Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Vrei subvenție, cotizezi la Fondul Mutual!

Publicat: 15 august 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Fermierii care încasează subvenții de la APIA vor fi obligați să adere la un Fond Mutual agricol ce urmează să fie creat și din care fermierii vor fi despăgubiți în caz de secetă sau calamități naturale, a declarat ministrul Agriculturii la TVR.

Click pe poza pentru galerie!

Se solicită o modificare în legislație prin care să se introducă o obligativitate a fermierilor care primesc subvenții, plăți de la APIA, de a intra cu o cotă foarte mică în Fondul Mutual. În felul acesta ne asigurăm că lucrurile funcționează mult mai bine. Este solicitarea pe care au făcut-o federațiile fermierilor pentru a porni un astfel de proiect”, a spus Daniel Constantin.

Și în 2013 a fost discutată o astfel de propunere: proiectul de OUG privind acreditarea fondului mutual prevedea ca agricultorii care nu aderă la fondul mutual să primească maxim 20% din subvențiile din bugetul național. Și atunci au fost păreri pro și contra. Chiar deputatul Liviu Harbuz, din Comisia de Agricultură, spunea, la vremea respectivă, că introducerea unei asemenea obligativități ar fi neconstituțională.

Așadar, cât de legal este să fie condiționată primirea unei subvenții de la Uniunea Europeană de achitarea unei cotizații la un Fond Mutual? „Dacă există un acord general, nu cred că este vreo problemă. (...) Pentru componenta buget național cred că putem să introducem o astfel de chestiune. Dacă există, repet, acordul tuturor federațiilor, fără de care nu am introdus niciodată o astfel de modificare. În noul PNDR avem suma de 200 de milioane de euro care stă și așteaptă să se constituie acest Fond Mutual”, a precizat ministrul Agriculturii.

 

Pro Agro și LAPAR, în cărți pentru Fondul Mutual

Sunt două federații foarte mari ale fermierilor, Pro Agro și LAPAR, și o să avem discuții cât de curând cu reprezentanții lor”, a promis șeful MADR.

Pro Agro a înființat un Fond Mutual agricol încă din 2014, însă acesta nu a primit acreditarea MADR, așa că, deocamdată, fermierii înscriși în Fondul Mutual nu pot primi despăgubiri și din bani europeni. În mai 2015, Alex Jurconi, fostul președinte al Pro Agro, a acționat în judecată Ministerul Agriculturii, considerând refuzul de acreditare un exces de putere din partea MADR, de la care cere daune și compensații de 6,1 mil. euro.

Pe de altă parte, Laurențiu Baciu, președintele LAPAR, declara recent că „fermierii au nevoie de un fond mutual unic, puternic și care să fie obligatoriu pentru toți agricultorii”.

 

Cont nou pentru subvenția la motorină

Fermierii au fost notificați de APIA să-și deschidă noi conturi la Trezorerie dacă vor să-și încaseze ajutorul de stat la motorină. „Pentru beneficiarii schemei de ajutor pentru reducerea accizei la motorina folosită în agricultură, (...) alții decât instituțiile publice, vă comunicăm că s-a deschis contul 50.70.65. Beneficiarii ajutorului de stat vor depune la Centrele județene APIA noile conturi până la autorizarea la plată a sumei cuvenite sub forma ajutorului la motorină”, scrie în adresa semnată de Mihai Puțintei, șeful APIA.

Vechiul cont, 50.70.33, nu mai e valabil, iar cei care au rămas pe acest cont riscă să rateze subvenția la motorină.

 

Cât așteaptă fermierii să-și recupereze TVA?

Durata de rambursare a taxei pe valoarea adăugată (TVA) a scăzut la 60 de zile, susține șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF). Totuși, fermierii se plâng de câte ori au prilejul că Administrațiile Financiare le rambursează TVA cu greutate și după multe luni de așteptări. „În 2013, durata medie a rambursării TVA în România era de peste 180 de zile, motiv pentru care România a intrat în procedura de infringement (care se declanșează când un stat UE încalcă legislația europeană sau aplică incorect un act comunitar - n.red.), din care vom ieși zilele următoare. Astăzi, rambursările de TVA se fac într-un termen de 60 de zile (...), a declarat Gelu Ștefan Diaconu, președintele ANAF, la începutul lunii august 2015.

Fermierii, mai ales cei mari, așteaptă însă mult mai mult ca să-și recupereze TVA de la stat. Laurențiu Baciu, șeful LAPAR, spunea că a durat șase luni ca să primească 100.000 de euro din rambursări TVA și a fost amânat de funcționarii de la Finanțe pe motiv că nu sunt bani la buget. „Este un caz izolat, special și trebuie discutat aparte. Cele 60 de zile de așteptare la care m-am referit sunt în general”, a comentat șeful ANAF.

 

 

LEASING ELIGIBIL PENTRU UTILAJE: MAXIM 5 ANI

Mașinile, utilajele și echipamentele agricole cumpărate în leasing sunt incluse în cheltuielile eligibile în PNDR 2014-2020, cu condiția ca leasing-ul să nu depășească 5 ani. „Sunt eligibile achizițiile în leasing de mașini, utilaje, echipamente agricole noi, chiar și echipamente pentru irigații, în limita valorii de pe piață a bunului respectiv, prin oricare dintre măsurile de finanțare din noul PNDR. Mă refer la măsurile care cuprind achiziția de utilaje. Singura condiție este ca beneficiarul să devină în maxim 5 ani proprietarul utilajului cumpărat”, a spus Mihai Herciu, director general AM-PNDR din Ministerul Agriculturii, la un seminar despre PNDR 2020.

Beneficiarii privați ai PNDR pot utiliza Baza de Date cu Prețuri de Referință (BDPR) pentru achiziția de mașini și utilaje agricole. AFIR precizează însă că producătorii și distribuitorii de utilaje înscriși în baza de date nu sunt considerate „firme agreate” de către Agenție.

Vizualizat: 558 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?