Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Vocea fermierului: Plăți doar pentru suprafața contractată?!

Publicat: 03 aprilie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Am înțeles, pe surse, că urmare a unui demers întreprins de Ministerul Agriculturii, cererea de subvenție pe suprafață ce se va depune la APIA se va referi strict la terenul pentru care ai contract! Ori, între noi, fermierii, la data la care discutăm, sunt unele schimburi de teren cu protocoale legal făcute. Ar fi o catastrofă pentru toată România, spre exemplu, să nu putem lucra comasat și să fim nevoiți să muncim doar acolo unde există suprafața contractată! (...)”, ne-a declarat, indignat, Ion Mancă, fermier din Brăila. (Marian MUȘAT)

Click pe poza pentru galerie!

Actele de proprietate, condiție pentru subvenții

Documentele justificative (...) sunt titlul de proprietate, contractul de vânzare-cumpărare, de arendă, de închiriere, de concesiune și alte acte cu caracter juridic, nu documente sub semnătură privată. (...)”, preciza, încă din toamna lui 2014, Ioan Petrica, șef serviciu autorizare plăți APIA Arad. (vezi Revista Ferma, ediția 9/136, septembrie 2014)

OUG 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 (M.Of. 191/23 martie 2015), spune același lucru: „Documentele din care reiese utilizarea legală a terenului agricol și deținerea efectivelor de animale se stabilesc prin ordin al ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și se prezintă, după caz, de către toți solicitanții la depunerea cererilor unice de plată. Suprafețele sau efectivele de animale pentru care nu se prezintă aceste documente sunt neeligibile la plată”. 

Citiți mai multe despre acest subiect în numărul următor al Revistei Ferma și pe www.agroinfo.ro.

Vizualizat: 586 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!