Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Vocea fermierilor din Teleorman: “Noul PNDR a devenit un program social”

Publicat: 15 aprilie 2015 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Camera de Comerț Italiană și Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Franceză din România au organizat, pe 18 martie, la București, o dezbatere despre implicațiile reformei Politicii Agrare Comune 2014 - 2020 asupra perspectivelor de finanțare și de dezvoltare ale agriculturii românești. 

Click pe poza pentru galerie!

Au participat fermieri italieni și francezi, stabiliți în județele Teleorman și Ialomița, alături de reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și ai instituțiilor bancare.

George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, și Mihai Puțintei, șeful APIA, au fost cei mai în măsură să vorbească despre cele șapte scheme de plată din noul PNDR. 

Potrivit datelor expuse de George Turtoi, 50% din suprafața agricolă a României este exploatată de 2% dintre fermieri. Vorbim de marii fermieri care lucrează mii de hectare și care, cu timpul, îi vor “înghiți” pe micii fermieri. Iar cealaltă jumătate este fărâmițată, deținută de 98% dintre fermieri - micii fermieri. 

 

Plafonarea sumelor sau plata redistributivă?

Ideea că polarizarea României devine o problemă socială și că nu vor mai exista locuri de muncă în agricultură a stârnit o replică dură din partea fermierilor francezi și italieni. 

Fermierul Piero Francisci a lansat cea mai virulentă replică. “Suntem în 2015 și avem o Românie săracă. Vom ajunge în 2020 și va fi și mai săracă. Noul PNDR a devenit un program social. Dumneavoastră vreți să distrugeți fermele mari și le sprijiniți doar pe cele mici. Trebuie aduse concerne în România care să se transforme în locomotive pentru economie. Credeți că noi, marii fermieri, vom crește cu acea plată redistributivă de 45 de euro în plus pe hectar?! Nu putem să dăm copy-paste la programele europene pentru că nu sunt valabile pentru România”, a acuzat fermierul. 

George Turtoi nu s-a lăsat intimidat. El i-a răspuns răspicat fermierului că nici în Franța și nici în Italia nu există proiecte gigant ale marilor fermieri, finanțate cu 4 milioane de euro din bani europeni. “Plafonarea sumelor sau plata redistributivă? Nouă ni s-a dat de ales și noi am ales să nu distrugem fermele mari. Am ales plata redistributivă. Pe Pilonul I de plăți nu există plafonare! Cât privește industria, este ilegal ca prin PNDR să finanțăm proiecte din acest segment. Există programe pe dezvoltare regională. Sunt alte instrumente de finanțare. Noi ne ocupăm de agricultură“, a răspuns George Turtoi. 

Italianul Piero Francisci, care la întâlnirea cu autoritățile și-a asumat rolul de reprezentant al fermierilor din Teleorman, este stabilit în țara noastră din 1992. Fermierul exploatează 400 ha în comuna teleormăneană Băbăița. De câte ori are prilejul, fermierul își face cunoscut discursul incisiv. Anul trecut, chiar i-a sugerat ministrului Daniel Constantin să-l consulte în elaborarea unui plan național pe care să fie trasate nevoile regionale ale României și să decidă împreună strategiile. 

Vizualizat: 488 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?