Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Vizitatori la AgriPlanta - RomAgroTec (II)

Publicat: 06 iulie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Expoziția AgriPlanta - RomAgroTec a fost o experiență utilă pentru cei mai mulți dintre vizitatorii care s-au aflat , în perioada  4-7 iunie, în câmpurile platformei la Fundulea, în județul Călărași. Continuăm să consemnăm opiniile și impresiile culese de la aceștia. 

Click pe poza pentru galerie!

Frații Relu și Gelu Morozan sunt doi tineri fermieri care lucrează împreună câteva sute de hectare în comuna Negrilești, județul Galați. Ei au venit la Fundulea special pentru a se informa pe larg despre tehnica John Deere. Pe cei doi cultivatori i-am remarcat la un atelier tematic cu aplicabilitate practică, și anume „lucrările solului și semănat”. „Am ținut să vedem pe viu cum se comportă mașinile și echipamentele de prelucrat solul, de pregătire a patului germinativ. În ferma noastră trebuie înlocuită tehnica de mecanizare. Avem cam tot ce ne trebuie pentru a executa lucrările agricole, am învățat din mers, pas cu pas, mecanizarea, tehnologiile noi de cultivare. Acum vrem să pregătim combina pentru campania de recoltare, care va începe în curând. Ne-ar trebui încă o mașină de recoltat nouă. Este îngrijorător că nu ne plouă, dacă nu va ploua, vom înregistra pierderi de recoltă”, ne-a declarat Relul Morozan.

La rându-i, Gelu Morozan, și-a exprimat optimismul privind retehnologizarea exploatației agricole: „Avem în vedere să depunem documentația pentru un proiect în urma căruia să ne reutilăm parcul tehnic de mecanizare. Cu toate că este destulă birocrație, suntem tineri și încă nu ne-am pierdut speranța că vom reuși”. 

 

50.000 euro pentru dotarea tehnică

Ei bine, am întâlnit și fermieri aflați pe drumul spre succes în accesarea fondurilor europene. Mihaela Grapu este administratorul unei societăți nou înființate din județul Teleorman. „Am venit la AgriPlanta pentru prima dată. Suntem în curs de a depune un dosar pentru finanțare pe Măsura 6.1 - Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, am parcurs o parte din drumul birocrației românești, în sensul că am întocmit numeroase hârtii, am cheltuit bani, timp și nervi, am făcut nenumărate drumuri... Cred că dacă am pune cap la cap kilometrii parcurși, ba la Alexandria, ba la Videle, anul trecut și anul acesta, am înconjura România. Ne clasificăm pentru 50 mii de euro și conform ghidului vom primi prima tranșă de 75 la sută din valoare, adică 37 de mii de euro. Trebuie să depunem la dosar trei oferte de utilaje agricole și să specificăm în planul de afaceri ce anume vrem să achiziționăm”, ne-a declarat fermiera din Tătărăștii de Jos. 

Exploatația agricolă este la început, lucrează o suprafață de peste 20 de hectare, dar cu posibilitate de a mări suprafața în anii următori. 

Partenerul de afaceri al Mihaelei Grapu, Nicu Popescu, tocmai încerca un tractor Deutz Fahr pentru „a-i vedea viața”. „Cred că vom cumpăra acest tractor, la care apreciez consumul redus de carburant; vom adăuga și un combinator, dar și o semănătoare de păioase. Noi avem în dotare tractoare U 650 cu toată gama de mașini (plug, disc, semănătoare), dar dorim să ne modernizăm parcul tehnic, iar dacă ne vom extinde, va fi obligatoriu să facem această retehnologizare”, a susținut specialistul în mecanizare. 

 

Tehnologii fitosanitare performante

Pe Vasile Barbu, fermier din Tecuci, județul Galați, l-am întâlnit la zona demonstrații „Tehnici moderne pentru protecția plantelor”, unde mașinile de stropit erau testate în condiții de câmp pe „bumpy road” - simulare pe teren accidentat. „Am trecut în revistă toate companiile de protecția plantelor, începând cu Bayer și Adama și terminând cu cele care oferă material semincer pentru culturile agricole. Portofoliul comercial este bine reprezentat de produse și tehnologii performante și cu eficacitate în protecția fitosanitară. Acum studiez cu atenție evoluția mașinilor de erbicidat, a produselor specifice, pentru că la noi, în zona Tecuciului, este o mare problemă cu buruienile, dar și cu bolile și dăunătorii. Este secetă, nu a plouat de aproape două luni și presiunea agenților patogeni este semnificativă”, ne-a declarat agricultorul.   

Pe Alexandru Marinescu, din Focșani, l-am întâlnit la standul Adama. Era interesat de produsele fitosanitare pentru protecția culturii viței-de-vie. „Cunosc oferta acestei companii de prestigiu și voi informa toți viticultorii vrânceni de noutățile scoase de curând pe piață”, a explicat vizitatorul focșănean. 

 

Material semincer

Gălățeanul Vasile Dicu este un fermier complex: are o ciupercărie, și-a ridicat un solar și lucrează o suprafață de teren arabil în comuna Șendreni. Vine an de an la AgriPlanta-RomAgroTec pentru a fi la curent cu toate noutățile din agricultură. „Mă interesează materialul semincer și utilaje de mică putere pentru ferma mea, am văzut ceva iar în perioada imediat următoare voi cumpăni ce să cumpăr, am deschisă o linie de credit”, a precizat fermierul. 

 

La AgriPlanta, cu toți angajații 

Din nordul județului Galați, de la Berești - Meria și Slivna, salariații unei societăți agricole au ținut morțiș să vină toți la Fundulea. Nicolae Marola vine de trei ani la rând la AgriPlanta-RomAgroTec. „Am stăruit cam mult la combinele New Holland, ne-ar trebui și nouă la fermă una de mare randament și viteză de lucru, pentru că exploatăm peste 1.300 de hectare pe un teren frământat: dealuri, râpe și văi. Nu a plouat deloc din aprilie și avem jumătate din recolta de păioase și alte culturi afectate de secetă. Să vedem când tragem linie dacă ne mai rămân bani pentru achiziții de mașini și utilaje”, ne-a precizat agricultorul.

Alături de el, Costel Crăiescu, mecanic la aceeași fermă, a rămas mut în fața unui produs de care atelierul mecanic are neapărată nevoie. „Eu am și 30 de ani de șoferie, am umblat mult prin țară, dar nu am văzut un aparat de tăiat autogen așa de performant și la un preț destul de convenabil. Am rămas plăcut suprins și am convenit cu șeful, inginerul Nicu Calmuc, să-l achiziționăm. Avem mare nevoie de el pentru dotarea atelierului”, a susținut mecanicul-șofer.       

 

În Deltă, utilaje performante

În zona trei de demonstrații, ”lucrările solului și semănat”, am stat de vorbă cu Ion Florentin, din Sălcioara, județul Tulcea, administratorul a două firme cu profil agricol care lucrează peste 2.000 de hectare. „Am venit cu scopul de a vedea oferta comercială a fabricanților de agregate pentru lucrările terenului. La fermele mele îmi trebuie un utilaj performant și de mare capacitate pentru prelucrarea solului, întrucât am teren în Delta Dunării, care se lucrează în condiții extrem de grele”, ne-a declarat tulceanul. 

Vizualizat: 582 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?