Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Vizitatori la AgriPlanta - RomAgroTec

Publicat: 19 iunie 2015 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cum era și firesc, ediția din acest an a expoziției AgriPlanta - RomAgroTec de la Fundulea, județul Călărași, a trezit un viu interes în rândul producătorilor agricoli români. Reporterii revistei Ferma s-au aflat printre cei care au ținut să fie prezenți în câmp, pentru a le afla și a le consemna opiniile vizavi de acest eveniment - o adevărată sărbătoare a agriculturii românești.

Click pe poza pentru galerie!

De departe, zona demonstrațiilor cu mașini și utilaje agricole, loturile demonstrative, dar și expunerea în câmp a tehnicii de mecanizare au trezit, realmente, interesul celor mai mulți dintre vizitatori.

 

Un combinator pentru lucrări conservative

În fața unui utilaj agricol complex, l-am întâlnit pe Șerban Gheorghe, fermier din Mangalia, care exploatează peste 2.000 de hectare. „Am venit să văd tehnica de mecanizare, noii hibrizi de rapiță, în general materialul semincer de ultimă generație; de asemenea, am vrut să mă văd cu colaboratorii și cu partenerii mei de business”, ne-a relatat fermierul. La standul companiei Evak SA, producătorul agricol constănțean cerceta cu mare atenție un combinator greu. „Am descoperit această firmă acum vreo patru ani la IndAgra, unde unul dintre tractoriștii mei s-a așezat pe un utilaj și mi-a spus că trebuie să-l luăm. Era un cultivator tractat. L-am cumpărat și în acea toamnă am făcut vreo 5.000 de hectare și nu s-a spart nici un rulment. Apoi am mai achiziționat încă două scarificatoare cu 13 organe active, cu care am lucrat peste 6.000 de hectare. De când m-am utilat cu aceste scarificatoare nu mai execut arătură; scarific și vin cu un discurile, pe care le-am cumpărat tot de la Evak. Cred că o să cumpăr și acest combinator... demențial, care trebuie tras de o întreagă «herghelie» de peste 250 CP și poate înlocui cu succes arătura de toamnă. Și nu trebuie uitat faptul că utilajele astea sunt super, iar prețurile sunt undeva la jumătate față de cele similare existente în piață”, susține Șerban Gheorghe.

Fermierul ne spune că în zona Dobrogei s-a instalat de câțiva ani o secetă cumplită; nu a mai plouat de aproape două luni și el crede că dacă va avea un utilaj ca acesta, poate realiza lucrări conservative pentru a menține apa în sol.

 

„Schimbăm tehnologiile din mers!”

Pentru Marian Orjanu, fermier din județul Giurgiu, vizita la AgriPlanta - RomAgroTec a fost o experiență frumoasă și inedită, fiind atras de noile utilaje și de tehnologiile de prelucrarea solului, care se schimbă de la un an la altul. „Anii agricoli au ajuns să fie atipici; după cum se vede, și la noi, în județul Giurgiu, acest sezon de producție agricolă a început cu un deficit semnificativ de umiditate în sol. Și în ferma mea căutăm să schimbăm tehnologia din mers, să executăm lucrările solului prin tehnologii conservative care să mențină cât mai mult apa - atât de necesară pentru creșterea și dezvoltarea plantelor de cultură, astfel încât să obținem producția dorită”, ne-a spus cultivatorul. Fermierul giurgiuvean recunoaște că lucrează și cu arătură, dar și cu scarificare pe anumite sole care se pretează la aceste lucrări de pregătire a patului germinativ.

 

Scarificatorul va înlocui plugul

Gheorghe Popa din Mărășești, județul Vrancea, a venit la expoziție mai mult din curiozitate; în prima zi, la deschidere, au fost cei doi băieți ai săi, care l-au invitat și pe el să se convingă cu ochii lui că va avea ce vedea. „Am venit la AgriPlanta - RomAgroTec de la Fundulea pentru că intenționez să iau un scarificator. În toamna trecută mi-a folosit nespus de mult acest utilaj; pe terenurile unde nu am putut intra cu plugul am scarificat și vreau să vă spun că porumbul și floarea-soarelui arată extraordinar”, ne-a declarat producătorul agricol vrâncean. Fermierul și-a arătat bucuria că în urmă cu câteva zile a căzut o ploaie de 18 litri/mp, care au făcut minuni în lanurile cultivate. 

 

Vizită de informare

După cum ne spune, Pavel Dragu din județul Vrancea se află pentru prima dată la expoziția AgriPlanta-RomAgroTec și a fost copleșit de ceea ce a văzut. „Am venit special ca să iau contact direct cu toate noutățile în ceea ce privește agricultura, să văd utilajele cu care noi, fermierii din zona noastră, trebuie să ne utilăm pentru a realiza lucrări la timp și de o calitate superioară. De asemenea, am venit aici și pentru a vedea care este evoluția în viitor a agriculturii noastre”, a susținut fermierul. 

Dragu Pavel este administratorul Asociației Producătorilor Agricoli (APA) Mărășești, care la ora actuală numără în jur de 100 de fermieri. „Am fost direct interesat să mă informez cu privire la noutățile în ceea ce privește utilajele, semințele, pesticidele și îngrășămintele; am fost interesat de tot ceea ce depinde de agricultură, pentru a-i informa și pe membrii noștri din APA asupra posibilităților de a contacta și de a achiziționa utilaje sau inputuri performante pentru activitatea agricolă”, a precizat Dragu Pavel. 

 

Utilaje de mici dimensiuni

Steluțu Trancu, fermier de lângă Focșani, era prezent pentru a doua oară la expoziție, prima dată participând la ediția din anul trecut. „Eu mă ocup cu zootehnia, sunt crescător de animale, dețin o fermă mixtă de oi, vaci și capre cu peste 500 de capete. Mă interesează plantele de nutreț și utilajele de mici dimensiuni pentru exploatația mea agricolă. Lucrez în jur de 40 de hectare cu plante furajere, dar am și ceva mai mult de 10 hectare pentru porumb și lucernă”, ne-a precizat crescătorul de animale. 

 

Copiii, viitorii fermieri

Marian Iliescu, de la Agromec Ștefănești, județul Ilfov, era prezent la standul grupului Titan Machinery împreună cu... tinerele lui vlăstare. „Avem mare nevoie să ne retehnologizăm ferma la care lucrez. Am remarcat produsele CASE IH, echipamentele de recoltare a porumbului. Este o firmă care se respectă și toate exponatele prezente poartă amprenta unei înalte tehnicități. După cum vedeți, aici copiii se află în lumea lor, am fost la standul AgriKids, unde prin jocuri interactive au încercat să-i învețe cum să devină fermieri pricepuți, cum să iubească lucrul și rodul pământului”, ne-a declarat vizitatorul.

 

Demonstrații în câmp

Alături, am stat de vorbă cu Marin Pârvu, agricultor dintr-o comună de lângă Fundulea. Și acesta era interesat de demonstrațiile din câmp cu mașinile agricole în acțiune. „Am venit special pentru a vedea la lucru, în condiții reale de câmp, tot ce are mai bun mecanizarea pentru agricultură. Am rămas impresionat de tehnica la care au ajuns firmele constructoare de mașini și utilaje agricole”, ne-a declarat producătorul agricol. 

Majoritatea vizitatorilor intervievați ne-au declarat la unison că vizita la ediția din acest an a expoziției AgriPlanta-RomAgroTec de la Fundulea a fost o experiență utilă, companiile au expus cele mai noi creații tehnice, au prezentat tehnologiile de ultimă frontieră, iar activitățile conexe - loturile demo, demonstrațiile cu mașini agricole, atelierele tematice cu aplicabilitate practică - au contribuit la reușita acestui excepțional eveniment de câmp.

Alte opinii ale vizitatorilor AgriPlanta-RomAgroTec citiți în numărul viitor al revistei Ferma.

Vizualizat: 704 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?