Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Vizitarea expoziției, marele câștig al fermierilor

Publicat: 29 iunie 2016 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Cea de-a cincea ediție AgriPlanta - RomAgroTec, eveniment organizat la Fundulea, județul Călărași, care timp de patru zile a reunit cu succes tot ce este mai important în agricultura românească, a stârnit interesul miilor de producători agricoli, majoritatea provenind din sudul și estul țării. Vizitarea expoziției a fost marele premiu câștigat de cei care au ajuns la Fundulea în perioada 19-22 mai. 

Click pe poza pentru galerie!

„Din pasiune pentru agricultură”, așa cum arată și motto-ul ediției 2016, vizitatorii au venit într-un număr semnificativ la cea mai importantă platformă de comunicare dintre fermieri și furnizorii de inputuri pentru agricultură. Și cum echipa Ferma a fost partener media și la această ediție, redactorii revistei s-au aflat printre cei prezenți pentru a le cunoaște impresiile și nevoile.

 

”Caut ceva mai nou și de calitate” 

Ion Ciupercă, fermier din județul Ialomița, ne spune că a venit special, așa cum a făcut-o în fiecare an, pentru „a vedea tot ce se poate, dar în primul rând noutățile”. Fermierul ialomițean susține că are o exploatație agricolă mixtă - o microfermă de vaci cu lapte din rasa Holstein-Friză și lucrează o mică suprafață de teren. „Am ferma dotată cu tot ce trebuie, dar am venit special la expoziție pentru a căuta ceva mai nou și de calitate. Spre exemplu, mi-ar trebui un cultivator modern. Am văzut un model și cred că mă voi decide să-l cumpăr. Prețul este accesibil pentru vremurile acestea”, precizează producătorul agricol. Ion Ciupercă, funcționar la DADR Ialomița, este nemulțumit de ceea ce se întâmplă pe piața laptelui, procesatorii oferind prețuri mici, de 60-80 bani litrul. 

 

„Am venit pentru o combină Claas Tucano!”

Gheorghe Popa, fermier din Pădureni, Mărășești, județul Vrancea, un nelipsit vizitator al edițiilor AgriPlanta, a venit însoțit de cei doi feciori ai săi - Lucian (dreapta), specialist în mecanizare, și Cătălin (stânga), inginer agronom. Ei îl ajută în business-ul agricol. „Am trecut pe la standul Claas pentru că vrem să ne dotăm ferma cu încă o combină Claas Tucano, echipată cu heder pentru recoltarea cerealelor păioase. Intenționăm să strângem recolta de grâu și orz (100 ha) la timp, în condiții de calitate și fără pierderi, cu o mașină nouă. Pentru acest an am pregătit un buget de investiții în sumă de circa 200 mii de euro”, aflăm de la Gheorghe Popa. Fermierul vrâncean este convins că sezonul de producție agricolă este unul excelent, fiind mândru de lanurile sale: „Sunt bucuros, mă aștept la o recoltă de excepție care să-mi picure un strop de speranță în suflet”.

 

„Pașol na... turbinca (silobagul)!”

Începuse ploaia, țârâia ușor. La unul dintre standurile Richiger, l-am întâlnit pe Neculai Ropotan, din județul Galați. Privea cu interes două utilaje pentru depozitarea cerealelor în sac, unul dintre ele cu sistem de zdrobire a boabelor, dar era atent și la explicațiile tehnice oferite de Robert Precup, oficialul firmei. Fermierul gălățean lucrează câteva sute de hectare, crește și animale, dar deține și o unitate de panificație-patiserie. „Am nevoie de asemenea spații de depozitare, saci (silobaguri) de până la 100 m lungime, așa cum am văzut în Insula Mare a Brăilei; în ele se face fermentare anaerobă și cerealele se păstrează în bune condiții”, ne-a declarat Neculai Ropotan. 

Gălățeanul s-a arătat interesat și de un cultivator pentru soluri grele, de un disc și de o semănătoare, produse de Multiva - Finlanda, care, potrivit spuselor sale, ar fi cele mai nimerite pentru terenurile pe care le exploatează în comuna Băleni. „Am luat toate datele de contact și în curând voi trimite comanda de achiziție”, a precizat Neculai Ropotan. 

 

„În ferma noastră promovăm noul!”

Din Bărăganul brăilean, Tudorel Mancă a sosit la AgriPlanta cu toți băieții lui - mecanzatorii - cu care lucrează pământul la Dudescu, un sat în apropiere de Însurăței. „Suntem interesați să vedem tot ce înseamnă noutăți: tractoare, semănători, utilaje de prelucrat solul și de erbicidat, pentru că în ferma noastră vrem să promovăm noul. Am vrea să ne dotăm cu utilaje noi, competitive, ca să facem performanță și să obținem profit”, a precizat Tudorel Mancă. Fermierul a continuat: „Printre altele, am urmărit și dacă Metalagro ne va furniza, conform contractului pe care l-am semnat, un heder pentru combină, ca să putem recolta rapița. Am achitat suma de 7.500 de euro, inclusiv transportul, și avem promisiunea că vom intra la rapiță cu acest nou echipament”. Producătorul agricol a susținut că are o cultură de rapiță frumoasă și că nu va obține mai puțin de 3.500 kg la hectar de pe cele 106 semănate. „Avem deja contractată o anumită cantitate pe 351 euro tona, apoi vom vinde diferența de recoltă în funcție de evoluția prețului”, a conchis Tudorel Mancă.

 

Pledoarie pentru o agricultură computerizată

Pentru prima dată la AgriPlanta s-a aflat și inginerul Adrian Tuluz, de la Agrocov, o exploatație agricolă care lucrează circa 6000 de hectare. „Am rămas impresionat de cele expuse; de când am intrat, am văzut multe lucruri de care avem nevoie. Am contactat furnizori pentru o extensie la combinele noastre de recoltat rapiță, dar și pentru un tratament la semințe cu un produs pe bază de bacterii. De asemenea, dorim să ne modernizăm spațiile de depozitare cu transportoare, cântare electronice de mare capacitate și alte echipamente de lucru. Eu provenind din zona de IT, urmăresc să ne dotăm cu sisteme de ghidaj prin satelit a mașinilor și utilajelor în câmp. Sunt chestii care mă atrag mereu și intenționez să computerizez o bună parte din echipamente, pentru a asigura acuratețea necesară în realizarea lucrărilor agricole. Așa că am găsit la AgriPlanta ceea ce mi-am dorit!”, ne-a declarat tânărul director general al Agricov. Adrian Tuluz a susținut că va comanda și bazine pentru carburanți, unele de capacitate redusă, de 400 și 600 litri. „Când ai de alimentat un tractor în câmp, nu vii cu cisterna, ci cu un bazin mai mic, e mai ușor să duci o remorcuță de 500 kg decât o cisternă de cinci tone”, a explicat fermierul.

 

Mecanizatorii, în vizită de informare 

De la o fermă situată la granița dintre județele Vaslui și Galați au venit Mihai Marola (stânga) și Adrian Dimitriu (dreapta), care acordau o atenție sporită tehnicii de mecanizare. I-am întâlnit și anul trecut. „Special am ținut să fim prezenți la AgriPlanta, să ne informăm asupra noutăților. Noi suntem mecanizatori și căutăm să înlocuim utilajele de prelucrarea solului și să ne dotăm cu încă un tractor de putere medie”, au susținut operatorii de mecanizare. 

 

John Deere 9RX - “monstrul” șenilo-articulat

Lângă cei doi, Viorel Haralambrie și Petrică Bahnaru, colegi de exploatație. „Comparativ cu anul trecut, expoziția mi se pare mult mai bine reprezentată. Am rămas muți de uimire în fața tractorului John Deere 9RX, cu patru șenile, articulate, expus în premieră aici, comercializat prin IPSO Agricultură”, ne-au declarat cei doi vizitatori. 

 

Reutilarea fermei

Multă lume la sectorul de mecanizare. Mai mult tineri decât fermieri trecuți de vârsta a doua. Între ei l-am oprit pe Ion Sorin Brâncoveanu din Caracal, județul Olt. Ne spune că în ferma lui are în derulare un proiect prin care a cumpărat utilaje de pregătirea solului. „Acum am venit special pentru a-mi reînnoi parcul de mecanizare cu o semănătoare pe șase rânduri pentru porumb și cu o mașină de fertilizare. Am văzut ceva care mi se potrivește mănușă în fermă”, ne spune cultivatorul caracalean. Acesta susține că este prezent la AgriPlanta ori de câte ori are ocazia. Aici își poate face o idee despre ceea ce este nou pe piața mașinilor și utilajelor agricole, dar și ofertele sunt mai tentante. 

 

Cucerit de „Regina câmpului”

Adrian Potârniche venise de la standul mașinilor de recoltat. Văzuse o combină John Deere, „Regina câmpului”, care recoltează zilnic 50 hectare cu grâu sau 70 ha cu porumb. O studiase cu suficientă atenție. După cum ne spune, venise la standul revistei Ferma pentru concursul nou lansat „Și nouă ne pasă!” „Vreau să intru în posesia premiului cel mare! Oricum am câștigul asigurat; faptul că am venit la AgriPlanta și am aflat toate noutățile!” Aferim! 

 

Utilaje pentru tehnologii conservative

Am observat multă lume la spațiul de expunere al companiei New Holland. L-am surprins pe Vasile Vlase, un fermier din Matca, în timp ce strângea mâna cu Lucian Stratulat, un oficial de vânzări al cunoscutei firme. „Colaborez de mult cu New Holland. Acum am bătut palma pentru cumpărarea unei semănători performante. Marea problemă, lipsa banilor. Eu nu am primit subvenția, nici prima, dar nici cea de-a doua tranșă”, ne-a declarat Vasile Vlase. Acesta continuă susținând că în perioada târgului AgriPlanta - RomAgroTec sunt soluții avantajoase de finanțare; și cu avans zero, și cu un minim de 5-10 la sută. „Aș vrea să introduc în ferma mea tehnologia lucrărilor minime. Văd aici expusă o gamă adecvată de utilaje: un dezmiriștitor, o semănătoare care intră în lucru într-un teren cu pregătire minimă. Acestea elimină din start aratul și discuitul, deci execută doar două treceri pe suprafața de teren. Consider că acesta va fi viitorul în agricultură”, a concluzionat Vasile Vlase, fermier care an de an este prezent la târgurile de agricultură din țară. 

 

Utilajele și Oful lui Ion Bejan

Ploaia se oprise de multișor. În expoziție, puhoi de lume. Ion Bejan, fermier din Teleorman, este pentru prima dată când vizitează AgriPlanta. Este copleșit de ceea ce vede. A accesat un program pe Măsura 4.1 și a cumpărat o combină Claas și un tractor. Dar se uită cu jind și la alte utilaje care i-ar mai trebui să ajungă la un nivel de tehnicitate ridicat. Pe chip îi stă o ușoară urmă de îngrijorare. „În zona noastră a plouat destul de mult și pe anumite sole apa băltește. Am parcele semănate cu rapiță compromise din această pricină. Oi vinde în perioada recoltării, nu cred că prețurile ne vor da pe spate, inputurile sunt tot mai scumpe și ne împovărează. Banii din subvenții ni-i dau cu țârâita și nu se alege nimic de ei”, și-a vărsat oful Ion Bejan.

 

Întârzierea subvențiilor ne-a blocat modernizarea fermei 

De la ferma Treter din Slivna, din nordul județului Galați, inginerul Nicu Calmuc a asigurat deplasarea la Fundulea pentru toți salariații. O face în fiecare an. „Noi am venit printre primii ca să avem timp de vizită. Terenurile noastre sunt grele, trebuie utilaje puternice pentru prelucrarea solului și pregătirea patului germinativ. Investițiile în acest gen de utilaje sunt semnificative. Neprimind subvențiile la timp, ne-a dat peste cap programul de reutilare”, ne-a declarat fermierul care exploatează aproximativ 1.300 de hectare. 

 

Mașini moderne pentru fertilizanți performanți

În zona demonstrațiilor, în care au evoluat mașinile de erbicidat tractate și autopropulsate, l-am întâlnit pe Mihai Sălceanu (dreapta), din Galați. Vizitatorul privea cu mare atenție la modul în care rampele își mențin stabilitatea, cum se execută întoarcerea și reglarea mașinilor la capătul parcelei, dar și modul de deplasare cu simularea efectuării tratamentului fitosanitar. “Sunt fascinat de evoluția acestor mașini de vârf din generația nouă de tehnică agricolă. Eu lucrez cu o serie de fertilizanți foliari de la Kimitec și sunt perfect administrați culturilor agricole cu asemenea mașini”, ne-a declarat Mihai Sălceanu. 

 

Sisteme inteligente la mașinile de stropit

Alături de el, Vasile Barbu, un specialist tecucean care a lucrat o viață în protecția plantelor. “Am asistat la demonstrația mașinilor de aplicat programele de protecție fitosanitară în care au fost prezentate sisteme inteligente și GPS pentru închiderea secțiunilor de rampă la apariția suprapunerilor peste zonele tratate anterior. Este o diferență extraordinar de mare față de ceea ce făceam noi în urmă cu trei-patru decenii. Sunt nelipsit de la toate evenimentele de câmp, fie expoziții, fie demonstrații ale companiilor de inputuri. Vreau să fiu la curent cu toate noutățile în domeniu”, a ținut să precizeze Vasile Barbu, pensionar, pasionat, dar și mic fermier. Trei în unu! 

 

O atmosferă apăsătoare...

La Fundulea a ținut să fie prezent și Săndel Malaxa, fermier, care s-a întâlnit cu cei doi copii ai săi la... AgriPlanta. Petru (dreapta) este student cu bursă de merit la Horticultură - USAMV București, iar Bogdan (mijloc) este politehnist în anul doi, studiază Mașini pe bază de biocombustibili; tot bursier. Îi însoțea la expoziție un prieten, coleg de studenție. „Am venit pentru tehnica de vârf, dețin o exploatație agricolă mixtă - zootehnie și cultura mare. Observ o atmosferă apăsătoare, chiar parcă de înmormântare. Agricultorii nu și-au primit subvențiile, noi nu știm care sunt prețurile produselor. Spre exemplu, carnea de miel în viu a ajuns la 6 lei pe kg, cu tendință de scădere la 5,5 lei/kg. Ce s-a întâmplat de la 20 aprilie și până acum de a scăzut prețul la jumătate, când prețul minim de referință era de 11 lei/kg? cine pune diferența?” se întreabă retoric Săndel Malaxa. 

Fermierul aruncă „bomba”: „Am primit o ofertă în care mi s-a propus 30 de bani pentru kilogramul de grâu! Incredibil! Până acum am cheltuit 2.200 lei pe hectar, dacă obțin 5 t/ha, la 30 de bani/kg sunt 1.500 lei/ha, nu pot să acopăr cheltuielile. Și nu uitați, prețul este la fizic; la util e și mai scăzut, ca toată lumea să ciordească! Așadar, ce speranțe le dăm tinerilor cu care am venit în târg? Ce mesaje încurajatoare?”

 

În lipsa subvențiilor, fermierii au îmbătrânit înainte de vreme

Într-adevăr, fermierul are dreptate. Privite, chipurile multora dintre miile de vizitatori sunt abătute. Anul acesta întârzierea subvențiilor a brăzdat adânc fețele producătorilor agricoli; i-au albit, i-au îmbătrânit înainte de vreme. Mulți dintre ei doresc să-și doteze fermele, dar nu au cum. Nu puțini au fost cei care mi-au declarat că nu-și permit să achiziționeze tehnică nouă. Nu dispun de surse de finanțare și nu au siguranța că vor produce mai mult decât anul trecut. Volatilitatea prețurilor agricole, ca și costurile ridicate cu inputurile, îi decapitalizează de la an la an. Norii și picurii de ploaie au cernit inimile vizitatorilor. Și totuși, au venit la cea mai mare expoziție agricolă în câmp din România, din nevoia de a se informa, din pasiune pentru agricultură. Pentru ei, cel mai mare câștig a fost vizitarea expoziției AgriPlanta - RomAgroTec.

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.11(172) 15 - 30 iunie 2016

Vizualizat: 851 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?