Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Vizită în câmp la Şcoala de Soiuri 2014

Publicat: 23 iunie 2014 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ziua de 28 mai a.c. a fost una mai specială pentru fermierii din vestul ţării care au ales să participe la prezentarea în câmp a amplasamentelor Şcolii de Soiuri 2014, organizată în ferma Staţiunii Didactice de pe lângă USAMVB „Regele Mihai I al României” din Timişoara

Click pe poza pentru galerie!

Coordonatorii programului privat de cercetare Şcoala de Soiuri - Mirela şi Octavian Guler - le-au prezentat la faţa locului loturile experimentale realizate la culturile de cereale de toamnă.

La eveniment au fost invitaţi şi au participat fermieri din judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin, dar şi din Ungaria. De asemenea, companiile ale căror soiuri de grâu au fost cuprinse în câmpul de experienţă au avut prilejul să-şi prezinte genetica în câmp. „În acest mod creşte atractivitatea în faţa potenţialilor cultivatori deoarece starea de fapt din câmp are un grad mult mai mare de obiectivitate”, ne-a declarat Octavian Guler.

Câmpurile de experienţe ale Şcolii de Soiuri 2014 sunt amplasate în ferma Staţiunii Didactice de pe lângă USAMVB „Regele Mihai I al României” din Timişoara, în ferma Alsace Farm din Buziaş şi în ferma Maxagro din Gătaia. În acest an sunt înfiinţate experienţe cu 47 soiuri de grâu, orz şi triticale, 122 hibrizi de porumb, 21 hibrizi de floarea soarelui, 14 hibrizi de sorg şi 15 variante de fertilizare la porumb.

 

Rezultate aplicative

Scopul câmpurilor de experienţe din  programul Şcoala de Soiuri este eminamente tehnic. Pe parcursul perioadei de vegetaţie a culturilor se fac observaţii permanente pentru a identifica particularităţile materialului biologic (toleranţă la stres, boli etc.), precum şi răspunsul acestuia la elementele de tehnologie agricolă aplicate. De pildă, condiţiile climatice ale acestui an au favorizat în zona de vest atacul de rugină galbenă.

Cum în experienţa cu soiuri de grâu nu s-au aplicat tratamente fitosanitare, s-au putut culege informaţii foarte valoroase cu privire la toleranţa sau sensibilitatea soiurilor la acest patogen. Patogenul este uşor de controlat prin tratamente fitosanitare, iar observaţiile efectuate permit stabilirea priorităţilor de intervenţie în funcţie de sensibilitatea soiurilor.

 

Experienţe la scară mare

Şcoala de Soiuri este un program privat de cercetare, cu experienţe agricole efectuate la scară mare, amplasate în ferme agricole şi executate cu maşini agricole de fermă. Proiectul s-a poziţionat ca o extindere a cercetării în producţia de fermă. „Programul a fost botezat de soţia mea, Mirela, de al cărei sprijin nemijlocit şi permanent mă bucur.

În programul Şcoala de Soiuri nu facem loturi demonstrative, ci câmpuri de experienţe randomizate, cu soiuri, hibrizi şi verigi tehnologice la diferite culturi agricole: grâu, rapiţă, porumb, floarea soarelui şi sorg. Programul se derulează numai în colaborare cu o fermă agricolă. În acest fel fermierul are ocazia de a urmări evoluţia stării de vegetaţie pe tot parcursul anului”, a explicat Octavian Guler.

Anul trecut, Şcoala de Soiuri s-a relansat într-o nouă prezentare, aceea de salon expoziţional agricol, sub numele de “Akademikos 2013”. Primul câmp de experienţă al Akademikos a fost înfiinţat în toamna anului 2012 la cultura de grâu şi a avut ca obiectiv colectarea de date despre performanţa unor soiuri de grâu în tehnologia pe care ferma agricolă care a găzduit amplasamentele - societatea Maxagro din localitatea timişeană Gătaia - şi-a permis să o aplice. Maxagro a pus la dispoziţie o parcelă de 38 ha, din care 26 ha au fost amenajate cu câmpuri de experienţă la scară mare, cultivate cu 141 soiuri de cereale.

De la demararea programului şi până în prezent câmpurile de experienţe au fost amplasate în peste 20 de ferme agricole din vestul ţării, dar şi din Ungaria.

Vizualizat: 818 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?