Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Viitorul raselor de bovine, în mâinile fermierilor

Publicat: 05 martie 2010 - 15:00
2 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

După ce ani de zile s-au luptat cu autorităţile statului, crescătorii de bovine au primit, în sfârşit, dreptul de a conduce Registrele Genealogice şi pentru rasele Holstein şi Bălţată Românească. Astfel, deciziile cele mai importante privind implementarea programelor de ameliorare a raselor vor depinde, de acum înainte, numai de fermieri.

Click pe poza pentru galerie!

Potrivit directorului general al ANARZ, Gheorghe Neaţă, efectivele înscrise, în prezent, în registrele genealogice pentru toate rasele reprezintă circa 15-18% din efectivele naţionale, însă Neaţă este optimist că acestea vor creşte considerabil. „Pentru Holstein, sunt înscrise, în prezent, în Cartea de Rasă 20 de mii de animale, iar numărul acestora ar putea creşte până la 50 de mii, iar pentru Bălţată Românească sunt înscrise undeva între 25 şi 30 de mii de animale. O situaţie deosebită este la rasa Brună, unde efectivul este mai redus şi unde există mulţi crescători care deţin un număr mic de animale”, ne-a spus directorul ANARZ.

 

Gheorghe Dan NeaţăClick pe poza pentru galerie!

Dan Gheorghe Neaţă, director general ANARZ: "Numărul de animale înscrise în registrele genealogice va creşte considerabil"

 

Pentru rasa Holstein, programul iniţial de ameliorare a fost elaborat pentru un efectiv de 20.000 de vaci de lapte cuprinse în COP, urmând a fi revizuit pe măsură ce noi membri vor fi primiţi în Asociaţia Holstein RO.

În perioada următoare, după stabilirea contribuţiei financiare suportate de fermieri pentru fiecare vacă înscrisă în Registrul Genealogic şi în COP, membrii asociaţiei vor trebui să decidă criteriile de alegere a metodei de COP în fermele pentru care se va solicita înscrierea animalelor în Registrul Genealogic, dar şi prestatorii acestui serviciu.

Alţi paşi imediaţi includ încheierea unui contract pentru elaborarea şi întreţinerea sistemului informatic pentru Registrul Genealogic şi prelucrarea datelor din COP, precum şi dotarea unui laborator propriu pentru efectuarea analizei privind calitatea laptelui.

 

Costel CarasClick pe poza pentru galerie!

Costel Caraş, secretar general al Asociaţiei Holstein RO: “Adeziunea la Asociaţia Holstein RO nu înseamnă plecarea din asociaţia locală"

Adeziunea la Asociaţia Holstein RO nu înseamnă plecarea din asociaţia locală, iar noii membrii nu vor plăti cotizaţie, ci doar 30 la sută din costul serviciilor de înscriere în Registrul Genealogic şi de COP, care vor fi efectuate, pentru toţi membrii, de prestatorii autorizaţi contractaţi de Holstein RO. Însă, animalele pot fi înscrise în CR şi pentru crescătorii care nu sunt membrii ai Asociaţiei Holstein RO, dar aceştia vor trebui să suporte integral costurile tuturor serviciilor legate de CR oferite de Asociaţie”, a explicat Costel Caraş, secretar general al Asociaţiei Holstein RO, la întâlnirea cu crescătorii de Holstein din partea de vest a ţării, desfăşurată în 30 ianuarie a.c. la Timişoara.

De asemenea, nu vor exista restricţii legate de numărul sau de vârsta animalelor înscrise de un crescător în Cartea de Rasă şi, mai mult, va exista o secţiune specială pentru metişi”, a mai spus Caraş.

 

Bălţata Românească: Mai puţine animale înscrise în COP în 2010


Mircea CiureaClick pe poza pentru galerie!

Mircea Ciurea, preşedinte FCBR: "Destul de mulţi fermieri sunt descurajaţi de faptul că trebuie să plătească 30 la sută din costurile COP "

„Efectivul naţional de Bălţată Românească se ridică la peste 500 de mii de capete, din care, până acum, au fost cuprinse în COP circa 10 la sută. Din păcate, destul de mulţi fermieri, şi mici, dar şi mai mari, sunt descurajaţi de faptul că trebuie să plătească 30 la sută din costurile COP şi ignoră avantajele înscrierii animalelor în Registrul Genealogic, astfel că numărul animalelor cuprinse în COP riscă să scadă undeva la 5-6 la sută din efectivul naţional, ceea ce va face dificilă implementarea unui program naţional de ameliorare, însă vom începe cu ce avem şi vom spera că, în cele din urmă, fermierii vor înţelege că înscrierea în Cartea de Rasă şi în COP este în interesul lor şi că merită să plătească acei bani”, ne-a spus, mai pesimist decât directorul ANARZ, Mircea Ciurea, preşedintele FCBR. „Numai în judeţul Cluj, unde Asociaţia Crescătorilor de Bovine efectuează COP-ul, au rămas anul acesta înscrise doar 5400 de animale, din opt mii cât au fost anul trecut”, a exemplificat Ciurea.

Vizualizat: 569 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
o sa fie mai bine?
|
03. 11, 2010. Thursday 11:12
deja a trecut o buna perioada de timp si nu am vazut nimic realizat de noua structura,cat mai avem de vazut case misca ceva
1.
Costel Caraş, secretar general al Asociaţiei Holstein RO
|
02. 27, 2010. Saturday 06:24
Costel Caraş, secretar general al Asociaţiei Holstein RO - BUNA CREDINTA???? NU PREA CRED...
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?