Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Vară de coşmar pentru Dimitrie Muscă: În viaţa mea nu s-a mai întâmplat aşa!

Publicat: 07 octombrie 2022 - 15:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Pentru directorul Combinatului Agroindustrial Curtici, anul agricol 2021-2022 a fost unul cu două faţete. Pe de o parte, culturile de toamnă au performat excelent, în timp ce, pe de altă parte, suprafeţele însămânţate în primăvară au suferit enorm din cauza condiţiilor climatice care au afectat practic întreaga ţară.

„În ceea ce priveşte culturile de primăvară, pierderile sunt semnificative. La porumb, de exemplu, am făcut o probă şi am recoltat 700 kilograme la hectar. În viaţa mea nu s-a mai întâmplat aşa!”, recunoaşte Dimitrie Muscă, inginerul agronom care ne-a obişnuit cu producţiile sale record.

 

Arşiţa a distrus culturile

 

Lipsa precipitaţiilor a fost marea problemă cu care s-au confruntat anul acesta fermierii din vestul ţării, şi nu doar ei. „Până la mijlocul lunii august am înregistrat doar 228 de litri, dar am avut şi acele temperaturi de 39-40 de grade Celsius, care ne-au distrus culturile. La soia, estimările sunt că nu vom recolta mai mult de o mie de kilograme la hectar. Şi de aici rezultă îngrijorarea noastră legată de subvenţia pentru înverzire. În mod normal, statul ar trebui să vină cu o derogare specială anul acesta, pentru că nu ştiu cine va atinge baremul de 1.200 kg pentru ZIE. Despăgubiri pentru culturile calamitate am înţeles că nu se vor da. Aşa că nu ne rămâne decât să sperăm că nu vom rămâne şi fără banii pentru zonele de interes ecologic”, a declarat fermierul arădean.

dimitrie musca 2022_b 

2.000 ha scoase din calcul!


Deşi toată lumea vorbeşte de câţiva ani de aceste fenomene extreme provocate de schimbările climatice, pentru Dimitrie Muscă abia 2022 a fost un an de coşmar. „Au mai fost ani secetoşi, dar 5-6 mii de tone de porumb tot am recoltat. Ce s-a întâmplat anul acesta este de nedescris. Nu văd să obţinem mai mult de o mie de kilograme la hectar, în condiţiile în care suprafaţa alocată porumbului anul acesta a fost de 2.000 de hectare”, a precizat agronomul din Curtici.

Pentru a compensa pierderile de producţie din acest sezon la culturile de primăvară, Muscă a cumpărat de la alţi producători materie primă pentru hrana animalelor sale.

 

Genetica românească pierde teren la Curtici


Dacă în anii trecuţi era un susţinător declarat al soiurilor de grâu româneşti, în prezent Dimitrie Muscă mizează mai mult pe genetica franţuzească. „Între Glosa de la Fundulea, pe care l-am promovat de-a lungul anilor, şi soiul Anapurna de la Limagrain, pe care ne-am axat în momentul de faţă, diferenţa este uriaşă. Am obţinut producţii şi de 9.743 kg/ha cu soiul franţuzesc. Media a fost de 8.560 kg doar pentru că am avut şi nişte terenuri nisipoase”, susţine administratorul CAI Curtici.

Deşi Glosa a impresionat întotdeauna prin calitatea boabelor, Muscă e de părere că, dacă ştii să faci tehnologie, toate soiurile noi îţi oferă producţii de calitate. Pentru anul agricol 2022-2023, acesta a decis să dea o şansă soiului Biharia, despre care spune că ar fi cel mai productiv soi de grâu românesc la ora actuală.

Vizualizat: 10267 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Metripond - cântare de precizie cu dozare gravitaţională şi sistem de autoînvăţare

Malagrow - soluţii inovatoare pentru combaterea dăunătorilor Optigép îşi consolidează prezenţa în Transilvania Curiozități despre cerbi, ciute, căprioare și COARNELE DE CERB!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?