Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

„Vând fermă la pachet...”

Publicat: 28 septembrie 2012 - 15:00
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Chiar dacă în agricultură se tranzacţionează, de regulă, cerealele şi animalele, există o piaţă de nişă, a fermelor agricole, unde exploataţiile se ofertează cu tot ce cuprind, de la teren agricol, animale, parc de utilaje, până la luciu de apă şi utilităţi

Click pe poza pentru galerie!

Pentru cei care ştiu să „citească printre rânduri”, acest gen de tranzacţii pot spune foarte multe despre rentabilitatea unui domeniu la un moment dat. În documentarea de faţă am stat de vorbă cu câteva persoane, din diverse colţuri ale ţării, care şi-au scos la vânzare fermele agricole.

 

Cât costă o exploataţie agricolă?

În presa de profil, dar nu numai, există suficiente anunţuri cu ferme de vânzare. Preţurile pleacă de la câteva zeci de mii de euro, pentru fermele mici, până la două-trei sute de mii de euro, pentru exploataţiile mai mari. Sigur că există şi ferme moderne, cu posibilităţi de dezvoltare, care ajung să coste până la un milion de euro.

În principal, preţurile depind de câţiva factori esenţiali: teren (intravilan/extravilan), clădiri cu utilităţi, poziţie şi surse de apă pentru irigat. La fermele zootehnice mai intră în calcul şi animalele.

 

Fermă zootehnică de 200.000 euro

Constantin Cornigean, din Deva, a scos la vânzare o fermă de 8.000 metri pătraţi, situată între Hunedoara şi Deva. Exploataţia, poziţionată chiar la marginea localităţii Bârcea Mică, are în componenţă un grajd de 600 metri pătraţi, o platformă de 800 metri pătraţi, moară şi magazie de 160 metri pătraţi. La acestea se mai adaugă un depozit, birouri şi un cântar basculă de 30 de tone. Clădirile sunt racordate la curent electric, întreaga proprietate fiind împrejmuită de un gard cu stâlpi metalici şi plasă de sârmă.

Preţul solicitat de vânzător, pentru cele descrise anterior, se ridică la 200.000 euro, negociabil. „Suntem două familii care am fi dorit să realizăm ceva aici, dar, iată, criza ne-a dat planurile peste cap. Acesta este motivul pentru care dorim să vindem ferma.

Părerea mea este că pentru un agricultor acest loc ar fi foarte bun, pentru dezvoltarea unei ferme. Sunt dispus să mai las din preţ, să vedem cum ne putem înţelege...Cine vrea să cumpere, poate discuta cu mine o reducere”, afirmă Constantin Cornigean.

Atuul fermei constă în calitatea terenului, la care se adaugă şi faptul că aici încă mai sunt oferte de vânzare pentru suprafeţe compacte de teren agricol. „În primul rând, aici există teren arabil de o calitate bună pentru agricultură. De fapt, sătenii din Bârcea Mică se ocupă, în majoritatea lor, cu agricultura. De asemenea, este foarte important că în zonă sunt multe oferte de teren de vânzare, deci un fermier ar avea de unde să cumpere, pentru a-şi mări suprafaţa.

Plus că unii săteni sunt dispuşi să arendeze teren. Din cele cunoscute de mine, cred că ar fi disponibile peste 100 de hectare de teren pentru arendare. În multe locuri din ţară, fermierii nu au cum să-şi mărească suprafeţele deţinute, deoarece nu mai există nicăieri teren de vânzare”, declară Constantin Cornigean.

 

Fermierii n-au capital

Ce ar mai avea de făcut cumpărătorul? „Grajdul este într-o stare destul de bună, dar mai trebuie reparat puţin, pentru a fi folosit la capacitatea maximă. Cred că cu circa 2000-3000 de euro s-ar putea înlocui cele 200-300 de ţigle, plus mici reparaţii. Aici s-ar putea creşte imediat porci ori vaci, fără bătăi de cap ori investiţii majore”, susţine Constantin Cornigean.

Deşi ferma este scoasă la vânzare de ceva vreme, vânzătorul n-a reuşit până acum să bată palma cu vreun cumpărător. „Fermierii nu au bani. Criza încă are urmări”, spune Constantin Cornigean.

Cine ar dori să cumpere teren la Bârcea Mică ? „Nu pot spune că nu mă sună doritorii, doar că ...nu vin cu banii. M-au sunat şi din Italia şi Spania. Unii mai vin să verifice actele şi să vadă ferma. Noi însă nu vrem să mai lăsăm mult din preţ, pentru că, sincer să fiu, nici nu ne grăbim să vindem. Avem bani şi putem să mai aşteptăm”, susţine Constantin Cornigean.

În zonă, terenul agricol este tranzacţionat la preţuri între 1.000 şi 1.200 de euro hectarul.

 

Fermă legumicolă ofertată la 700.000 euro

Iată şi un legumicultor ajuns la capătul răbdărilor. „M-am săturat, pur şi sumplu, să mai fac agricultură. Este o muncă foarte grea, statul nu te ajută cu nimic. Banii câştigaţi nu răsplătesc munca şi efortul depus, asta este clar pentru mine. De aceea, vreau să vând totul şi să fac altceva...”, spune Ioniţă Bornău, din satul Baldovineşti, comuna Văleani, judeţul Brăila.

Ferma de legume are suprafaţa totală de 77.500 metri pătraţi, un depozit nou de tip hală, cu panouri, de 340 metri pătraţi, Plan Urbanistic Zonal (PUZ), curent electric, puţ forat, 5.000 metri pătraţi de solarii şi acces la drum naţional (DN).

„Cer 775.000 euro negociabil, pentru că am o poziţie bună, dotări, utilităţi, cu PUZ-ul făcut. Practic, aici se poate construi orice, inclusiv locuinţe. În zonă se va face în curând şi canalizare şi se vor asfalta şi drumurile din comună. Ferma, de fapt, este situată la numai 1,5 kilometri de Brăila”, a detaliat Ioniţă Bornău.


Terenul se vinde cu 5000 euro/ha

Un mare avantaj este faptul că exploataţia beneficiază de sistemele de irigaţii din zonă. „Aici, noi suntem mai norocoşi că putem să irigăm. Alt avantaj e că ferma este extrem de bine poziţionată, şi faţă de oraş, dar şi ca acces la DN”, arată Ioniţă Bornău.

Probabil că argumentul cel mai puternic în favoarea fermierului este preţul practicat în zonă la terenurile agricole. „La noi se vinde hectarul de teren cu 5.000 de euro şi chiar mai mult. Asta pentru că solul este fertil şi pentru că se poate iriga”, declară Ioniţă Bornău.
Deşi pare tentantă, oferta brăileanului încă nu are căutare, probabil tot din lipsa finanţării.


Tranzacţie pecetluită

Gheorghe Ionuc din judeţul Bihor se numără printre cei care au reuşit să-şi vândă ferma, chiar dacă acum regretă. Este vorba de 8 hectare de teren (din care 1,7 intravilan ), două grajduri, trei şoproane, un fost atelier de tâmplărie şi casă de 2.000 metri pătraţi. „La noi a fost o poveste un pic mai... complicată. Eram doi asociaţi şi am dorit să investim în agricultură, să facem treaba să meargă, cum se spune. Cert este că, din diverse motive, noi am ajuns să ...vindem ferma”, susţine bihoreanul.

Tranzaţia s-a consumat în urmă cu un an de zile, după ce ferma, situată în apropiere de Salonta, a fost ofertată timp de aproximativ doi ani. „Eu cred că dacă nu era criza, altfel ar fi stat lucrurile. Când am vândut ferma, oamenii încă erau cu gândul la criză şi nu se ştia bine cum vor merge lucrurile. După ce am aşteptat doi ani să vină cumpărători, ne-am bucurat că o putem vinde. Nu puteam anticipa ce va fi, cum va fi şi cu agricultura”, susţine bihoreanul.

Acum, fostul proprietar regretă. „Noi am primit aproximativ 70.000 de euro pe fermă. Am calculat că am scos cam cât am băgat noi în reparaţii, acolo, deci, nu am pierdut. Mă refer la reparaţiile făcute după ce am cumpărat noi ferma. Însă, după câteva luni de la vânzare, parcă au început să se intereseze tot mai mulţi de fermă. Vă spun sincer că şi acum sună mereu şi întreabă de fermă. Degeaba, noi ne-am grăbit şi am dat-o...”, măruriseşte Gheorghe Ionuc.

 

Ofertele sunt puţine, terenul e tot mai scump

Bihoreanul spune că imediat după vânzarea fermei, piaţa terenurilor agricole a cunoscut o revigorare. „La câteva luni după ce am vândut, în zonă preţul terenului agricol a început să crească vertiginos. Acum, în zona noastră rar mai găseşti teren fără 1.500-2.000 de euro hectarul. Acest lucru s-a petrecut, este adevărat, şi după apariţia unor producători agricoli cu potenţial de investiţii, care au cumpărat masiv terenuri agricole”, îşi aminteşte Gheorghe Ionuc.

Actualmente, în zona Salonta ofertele de teren agricol au devenit o raritate. „Chiar eu am vrut să cumpăr câteva hectare de teren agricol, dar nu mai găsesc. Pe lângă faptul că preţul a crescut enorm, acum nici nu mai ai de la cine să cumperi”, susţine bihoreanul.

În ultima vreme, în Bihor au început să se intereseze de terenuri agricole o serie de români care lucrează în străinătate. „Am aflat că foarte mulţi români de afară, care încă lucrează în Italia, Spania ori Germania, ar dori să cumpere teren agricol în România.

Probabil că acest gen de cumpărători au creat presiune în piaţă, din moment ce preţurile se duc în sus, iar teren nu mai găseşti. Sigur, în general, se caută teren bun, comasat, cu posibilitate de irigat”, apreciază Gheorghe Ionuc.

 

La pachet sau „la bucată”?

Un fermier, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, din Zimandul-Nou, judeţul Arad, încearcă de câţiva ani să-şi vândă ferma. Proprietatea acestuia se întinde pe 12 hectare şi cuprinde 12 grajduri, 11 case, având puţuri de apă. Ferma e populată cu 320 de vaci din rasele Bălţată Germană şi Brună Austriacă, importate din Germania şi Austria, tineret şi juninci.

Preţul solicitat este de 450.000 de euro. „Am cerut pe tot 450.000 de euro, adică 300.000 de euro pentru animale, toate de rasă, şi 150.000 de euro pentru clădiri, dotate cu utilităţi”, susţine arădeanul.

Pe de altă parte, vânzătorul nu se grăbeşte. „Am dat multe anunţuri, oamenii mai sună, unii vin să vadă. Nu vreau să mai las din preţ, deoarece consider că ferma are o anumită valoare şi nu pot vinde mai ieftin”, explică fermierul.

Probabil că dacă ar fi vrut să vândă pe bucăţi, ar fi avut mai multe şanse. „Unii au cerut să cumpere doar anumite grajduri, însă eu n-am acceptat. Nu cred că este bine aşa, ori vând tot la aceeaşi persoană, ori nu vând nimic. În toată perioada, dacă au venit zece oameni serioşi să vadă despre ce este vorba...”, afirmă fermierul.

Arădeanul mai deţine 1.500 hectare de teren arabil, pe care cultivă cereale. „Intenţia mea a fost să integrez totul, cultura mare, zootehnie etc., pentru a face o agricultură performantă. Din păcate însă, zootehnia nu mai este rentabilă astăzi, decât dacă primeşti suficiente subvenţii”, declară fermierul.


O PIAŢĂ ÎN FORMARE

Piaţa fermelor agricole urmează, în linii mari, piaţa agricolă, în general. Un an agricol bun poate genera mai multe tranzacţii de ferme „la pachet”, pe când o perioadă de criză blochează aproape toate investiţiile, la fel cum o perioadă dificilă îi poate pune pe mulţi în situaţia de a vinde.

Tranzacţiile cu ferme sunt - într-un anumit grad - similare tranzacţiilor cu terenuri agricole. Practic, când vinzi o fermă, oferi terenul, plus clădirile şi utilităţile, eventual, animalele. Cum piaţa terenurilor agricole este destul de amorţită, este de aşteptat ca şi piaţa fermelor să stagneze.

Cine sunt potenţialii cumpărători ? Nu există statistici relevante. Cel mai probabil, cei interesaţi să cumpere terenuri sunt interesaţi şi de ferme „la pachet”. Fie că vorbim de cetăţeni străini ori români, în prezent, cei care caută teren doresc, de obicei, să-l exploateze în scop agricol.

Vizualizat: 1866 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
ferma
|
03. 19, 2015. Thursday 15:22
Bună ziua,unde se aflaa ferma dvs?cât teren are în componenta?
2.
intrebare;
|
12. 07, 2012. Friday 14:14
din ce venituri a cumparat vanzatorul acea ferma? eu am fost si sunt salariat si de abia imi duc existenta. sunt fara vicii. daca se mai uita, valabil mesajul si pentru ante fermierul transpirat
1.
e bine asa
|
10. 05, 2012. Friday 15:03
am si eu o ferma vreau sa o vand dar nu asa mocca cum vor unii noi am investit bani,munca si suflet in ea asa ca aveti dreptate tineti la pret cine apreciaza valoarea o va cumpara
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?