Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Vai de cozonacul nostru!

Publicat: 10 ianuarie 2012 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Aurel Popescu: Mai bine de 60 la sută din pâinea produsă şi comercializată în România este fără acte! Prejudiciul adus statului - un miliard de euro pe an

Click pe poza pentru galerie!

Evaziunea din morărit-panificaţie pleacă din sfera comerţului. Potrivit spuselor liderului Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase, Aurel Popescu, „reţeta de succes” ar fi următoarea: comercianţii cer brutăriilor pâine fără acte; brutarii solicită morarilor făină fără documente legale, iar, la rândul lor, morarii pretind  producătorilor de cereale - de regulă, persoane fizice sau mici producători - achiziţii de grâu „la negru”.


„În morărit-panificaţie, evaziunea fiscală creşte, cum creşte pâinea când îi pui drojie!
Aurel Popescu, preşedinte ROMPAN

Şi uite aşa, „mai bine de 60 la sută din pâinea produsă şi comercializată în România este fără acte! Valoarea evaziunii fiscale este în jur de un miliard de euro pe an”, a apreciat Aurel Popescu.


Politică la dumicat

În opinia şefului ROMPAN, două ar fi măsurile care trebuie luate de către autorităţi pentru a stopa fenomenul evazionist. Prima se referă la reducerea taxei pe valoarea adăugată la pâine şi la produsele de panificaţie - şi atunci nu se mai poate fura! A doua măsură priveşte eficientizarea acţiunilor de verificare şi sancţionarea drastică a celor ce se fac vinovaţi. A venit timpul ca organele de control - Garda Financiară, ANAF, Poliţie, ANPC - să-şi facă datoria pe deplin.

În structurile instituţiilor descentralizate cu atribuţii de control sunt destui angajaţi pe criterii clientelare, care fac politica partidului până şi la ... dumicatul de pâine! „Sigur sunt interese de partid, altfel nu se explică de ce trenează această situaţie şi se dezvoltă nestingherit fenomenul evaziunii fiscale!”, a opinat Aurel Popescu.

 

La galantar, clientul ca pradă!

Se ştie că românul are un comportament consumist atipic; mănâncă multă pâine. Până de curând, a tot fost înşelat la gramaj. Pâinea era la tejghea, mare, umflată, arătoasă - potrivit zicalei: „pe din-afară frumoasă şi înăuntru găunoasă” - dar cam puţinică şi uşurică la trup! ANPC a reglementat „cântarul” printr-un ordin, stabilind ca pâinea să aibă greutatea minimă de 300 g, iar specialităţile de panificaţie să nu depăşească 150 g.

Cumpărătorul este păcălit, acum, la pâinea colorată. Spre exemplu, brutarii fac pâinea neagră din făină albă la care adaugă coloranţi! Pentru unii producători, respectarea reţetelor de fabricaţie pare a fi o chestiune facultativă, nu o obligaţie profesională şi legală.


La standarde neactualizate

„În ceea ce priveşte aşa numiţii coloranţi, există un proiect normativ, „Legea pâinii”, iniţiat de noi, care zace la dospit, undeva, în Camera Deputaţilor. Am cerut în mod clar respectarea anumitor standarde, unele sunt neactualizate încă din 1990. Ar trebui respectate reţetele de fabricaţie; pâinea neagră trebuie să fie făcută din făină neagră; pâinea graham din făină tip graham... Comerciantul, dacă nu respectă standardele, poate risca închiderea magazinului”, a precizat liderul ROMPAN.

Pe viitor, Aurel Popescu crede că va fi... vai de cozonacul nostru! „Numai anul acesta s-au închis peste 500 de unităţi din morărit - panificaţie, iar în anul care bate la uşă se va dubla numărul celor care vor intra în faliment”.

Vizualizat: 469 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?