Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Vaca, păgubita agriculturii

Publicat: 25 iunie 2010 - 12:00
3 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

În data de 18 iunie 2010, membrii Comitetului Director al Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), împreună cu câţiva preşedinţi de asociaţii din zonă, s-au întâlnit la Covasna, pentru a discuta măsurile de sprijin pentru acest sector în anul 2010.

Click pe poza pentru galerie!

Crescătorii de bovine nu acceptă propunerea oficialilor de la agricultură de a înlocui subvenţia pe cap de animal cu ajutorul de 45 de euro pe tona de lapte din laptele livrat conform cotei pentru perioada 2008-2009.

„La ultima întâlnire pe care am avut-o la Minister, reprezentanţii ministerului au venit cu tot felul de varianate: să se dea bani pentru vaca lactantă, pentru tineretul la îngrăşat, practic nişte elemente care sunt prinse în forma actuală a CNDP şi de acolo să extragă doar câteva poziţii.

Noi am hotărât să rămână ca şi până acuma, deoarece CNDP-ul, respectiv subvenţia pe cap de animal, este singura măsură de sprijin notificată şi acceptată de Bruxelles, pentru care s-a şi stabilit suma totală de 248 milioane de euro.

Cu banii aceştia, dacă îi vom obţine, ne vom susţine şi individualizarea animalelor, pentru că aceasta va trebui să fie preluată de către asociaţii, apoi controlul oficial, însămânţarea artificială şi acţiunile strategice precum vaccinul anticărbunos, tuberculina etc. Toate acestea le vor suporta fermierii. Deci, oricum s-a făcut o economie pentru Guvern”, spune Mircea Ciurea, preşedintele FCBR.

„Hotărârea noastră este neclintită”

Crescătorii de taurine aşteaptă un răspuns afirmativ de la Minister pentru propunerile lor până în data de 24 iunie a.c., iar între timp organizează şi pregătesc un miting puternic de protest: „În cazul în care ministerul nu acceptă, vom desfăşura un miting de protest, însă de data aceasta nu la Bucureşti, ci la Cluj-Napoca, deoarece de aici e premierul Emil Boc şi aici putem mobiliza mult mai mulţi fermieri şi din zonele şi judeţele limitrofe.

Aşadar, timp de două zile, în perioada 29-30 iunie 2010, la Cluj, vom ieşi pe străzi cu câteva mii de fermieri, cu tractoare, utilaje şi animale. Alte variante nu acceptăm, decât formele acestea democratice de protest, şi pasul următor va fi să să blocăm şi şoselele. Noi înţelegem că este perioadă de criză, de aceea acceptăm să susţinem pe cheltuiala noastră activităţile care au fost tăiate de pe lista subvenţiilor, dar cerem ca măcar CNDP-ul să se acorde ca şi până acum”, spune Ciurea.

De asemenea, FCBR a solicitat atribuirea patrimoniului UARZ-urilor asociaţiilor, adică maşinile cu care se transporta/făcea aprovizionarea cu azot şi alte dotări, ceea ce poate fi un sprijin în vederea dezvoltării asociaţiilor profesionale ale crescătorilor.

În ceea ce priveşte problemele veterinare, Mircea Ciurea spune: „Am solicitat ANSVSA-ului ca tarifele care vor fi aplicate pentru măsurile strategice - vaccinuri etc., să fie rezultatul unei negocieri între asociaţii, Federaţie şi Colegiul Medicilor, nu să vină ei cu nişte tarife impuse fermierilor”

Taxarea inversă exclude laptele

O altă solicitare a crescătorilor de taurine se referă la taxarea inversă a produselor agro-alimentare care intră în ţară. „Am cerut ca şi laptele şi produsele lactate să fie prinse pe lista produselor cu taxare inversă, aşa cum se procedează la carnea de porc, preparatele din carne de pasăre, legume, fructe. Ei tot vorbesc de reducerea evaziunii fiscale, dar cu laptele care intră în ţară se face o evaziune fiscală extraordinară. Iniţial, şi laptele a fost trecut pe listă, dar ulterior l-au tăiat, nu ştim de ce. Probabil din cauza intereselor de grup, ale oamenilor politici, intemediarilor...”, precizează Mircea Ciurea.

O altă problemă derivă din stabilirea datei de referinţă pentru plata CNDP - 31 ianuarie 2008. Reprezentantul crescătorilor spune: „Am solicitat MADR să împuternicească asociaţiile cu sarcina de a confirma faptul că solicitantul subvenţiei mai deţine sau nu animalele în curte, dacă tot se vorbeşte că nu vor să mai dea bani celor fără animale.

Considerăm că astfel s-ar rezolva o parte din probleme. Noi am tot cerut şi în anii anteriori să reglementăm această problemă. Întotdeauna ni s-a răspuns că nu se poate, deoarece până în 2011 aceasta este forma acceptată de Bruxelles şi nu o mai modifică. Acuma însă se pare că revin asupra datei de referinţă şi a condiţiilor de acordare a CNDP-ului”.

 

DUMITRU NU ŢINE CONT DE PĂREREA ASOCIAŢIILOR

Mircea Ciurea, preşedinte FCBR: Bănuiam că urmează o remaniere şi chiar am cerut demisia ministrului. Aceasta este cea mai proastă conducere din minister, cu un secretar de stat – Rădulescu - care urăşte vaca şi care a declarat că laptele importat din Austria şi din Polonia este mult mai ieftin decât laptele românesc.

Apoi, cerem demiterea ministrului Agriculturii pentru faptul că acesta nu are un dialog permanent cu asociaţiile profesionale de crescători şi pentru afirmaţia pe care a făcut-o atunci când am mers la minister cu propuneri pentru redresarea acestui sector, spunându-ne în faţă că atâta timp cât el este ministru, nu acceptă ca un draft de act normativ să fie discutat cu asociaţiile şi amendat de către acestea sau să se ţină cont de părerea noastră.

Dacă Mihail Dumitru voia să apere acest sector economic, agricultura, şi în special zootehnia, îl vedeam că discută public sau măcar în Guvern că nu se poate ca un sector aşa de important să nu fie susţinut, deoarece peste tot în Europa este susţinut. În alte state guvernele nu au tăiat subvenţiile, ci au venit cu măsuri suplimentare de sprijin în această perioadă de criză.

Ori la noi, lucrurile au fost simple: nu mai acordăm nimic pentru că nu mai avem bani la buget. Considerăm că nu trebuiau să intre la guvernare, dacă au ştiut că nu sunt în stare să găsească soluţii.

Vizualizat: 721 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
D-NULE RADULESCU
|
06. 26, 2010. Saturday 23:07
DN-ULE RADULESCU CRESTETIAR NASU CA LA PORCI DIN COMPLEXUL TAU SI SA UMBLI CU EL PRIN GUNOAELE LA POLONEZI SI AUSTRIECI DACA AU LAPTE MAI BUN CA CEL ROMANESC,PENTRU AUSTRIECI CINE A FOST PE POST PENTRU INTERESUL FERMIERILOR SI MICRO-FERMIERILOR SI-A FACUT TREABA FFFB NU SA INROLAT IN POST PENTRU INTERESE PERSONALE,SI SA ISI ACORDE ZECI DE AJUTOARE PENTRU ANIMALELE DIN COMPLEXUL LUI DACA NU O ACORDATI MAI MULTA ATENTIE SI VACILOR DE LAPTE O SA MAI VEDETI VACI DOAR LA GRADINA ZOO SAU PE ANIMAL PLANET.TRAIASCA VACA...MUUUUUUUUUU...SI BOICARE NU LE DAU ATENTIE
2.
Colete cu balegar -destinatari-TOTI POLITICIENII RESPONSABILI DE DEZVOLTAREA AGRICULTURII SI ZOOTEHNIEI ...
|
06. 26, 2010. Saturday 16:26
Eu propun ca fiecare fermier roman sa trimita prin posta o punga de balegar cu dedicatie tuturor celor ce raspund politic si administrativ de dezvoltarea agriculturii si zootehniei romanesti! Poate ca avand mirosul sub nas o sa se trezeasca o data pentru totdeauna din somnul care naste monstrii si care lasa Romania fara fermieri!
1.
Incompetenta -multiplicata exponential
|
06. 26, 2010. Saturday 16:20
Agricultura si ANSVSA ul nu a avut niciodata in ultimii 20 de ani lideri care sa fie cu adevarat interesati de soarta fermierului roman!S-au peregrinat tot felul de papusi care dupa ce-si faceau plinul si satisfaceau interesele comanditarilor lor dispareau de pe scena publica! E o rusine ca o tara atat de bogata sa aiba o agricultura si zootehnie atat de polarizata si necompetitiva! Desfiintati ANSVSA ul sau cel putin reduceti din puterea malefica a acestei institurii si lasati libertatea oamenilor sa creasca animale si sa le comercializeze in MOD LIBER! Lasati CEREREA SI OFERTA sa lucreze in conditii competitive si nu in conditii de concurenta neloiala! Desfiintati puterea primarilor de a se opune activitatilor zootehnice folosindu-se de tot felul de tertipuri ce franeaza dezvoltarea liberei initiative in domeniul zootehniei. Dati putere asocitatiilor reprezentative si nu lasati incompetentii sa se ascunca sub steagul UE pentru a sterge agricultura si zootehnia romaneasca de pe fata Europei!
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor
START Campanie de primăvară. Tu ce alegi?

Iarnă fără zăpadă sau ploi, secetă pedologică... vremea nu e deloc prietenoasă. Cum staţi cu lucrările specifice campaniei de primăvară pregătirea terenului/semănat? Ce hibrizi alegeţi? Vă rog, scrieţi în comentariu ce sămânţă cumpăraţi, de la cine şi judeţul în care lucraţi terenul!