BAyer 1200x150
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Universul IndAgra și multiplele sale dimensiuni

Publicat: 02 decembrie 2014 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

IndAgra se dovedește a fi cel mai de succes produs al Romexpo. Odată pe an, agricultura pătrunde în buricul târgului cu miniștri, cotropind pur și simplu Bucureștiul. Nu mai puțin de 750 de companii, din 28 de țări, au venit să-și prezinte ofertele variate, de la bobul de rapiță până la combina care poate fi condusă din birou.

Click pe poza pentru galerie!

Anul acesta toți cei 41.000 de mp disponibili au fost ocupați de expozanți, ne-a declarat Cătălin Trifu - manager general Romexpo. Ba mai mult, suprafața a crescut cu 1% față de anul trecut iar numărul expozanților s-a ridicat și el cu trei procente. 

 

Zootehnia - cea mai mare creștere 

Sectorul cu cea mai dinamică creștere este cel zootehnic, care anul acesta a sporit cu 10%, reflectând interesul vizitatorilor. Mulți copii au văzut aici pentru prima dată un cal, o văcuță sau o mioară. Efortul crescătorilor nu a fost mic. Din cauza Bolii limbii albastre au fost necesare măsuri speciale de selecție și de transport pentru animale. 

În perioada de desfășurare a târgului, s-au derulat nu mai puțin de 6 expoziții distincte  - IndAgra, IndAgra Food, Expo Drink & Wine, All-Pack, Autoexpotehnica și Târgul de Produse Tradiționale. Expoziția IndAgra, ca târg internațional de produse și echipamente în domeniul agriculturii, s-a desfășurat sub înaltul patronaj al MADR, iar anul acesta s-au putut bifa peste 450 de expozanți din 23 de țări - Austria, Belgia, Bulgaria, China, Coreea de Sud, Danemarca, Franța, Germania, Grecia, India, Italia, Japonia, Lituania, Luxembourg, Marea Britanie, Moldova, Olanda, Polonia, România, Serbia, Spania, Turcia și Ungaria, ce au ocupat o suprafață de peste 30.000 mp. 

 

Pavilionul Național al Franței 

Pe o suprafață de 250 mp, au expus 28 de firme franceze, dintre care zece sunt pentru prima oară în România. Firmele prezente au adus în atenția vizitatorilor produse și servicii din viticultură, semințe și fertilizanți, instalații de irigare, de stocare și de manipulare a cerealelor, sere, sisteme de cântărire, genetică și nutriție animală, echipamente pentru creșterea animalelor, dar și produse financiare, de asigurări sau servicii de consultanță. Philippe Gustin, Ambasadorul Franței în România, prezent la deschiderea oficială a pavilionului, a ținut să precizeze că această participare „este simbolică pentru diversitatea activității economice și agrare, dar și pentru oferta franceză în domeniul irigațiilor, o tematică de mare actualitate pentru România, oferta de utilaje agricole, genetică, producție de semințe, practic, din domenii variate în care Franța excelează". La rândul său, ministrul român al Agriculturii, Daniel Constantin, a subliniat importanța relațiilor foarte bune dintre cele două părți, reliefând rolul direct al ambasadorului francez în dezvoltarea acestora. „Este important că România și Franța au un parteneriat strategic extrem de important, dar dincolo de relațiile diplomatice, cel mai important este să avem relațiile economice foarte puternice", a mai spus Constantin.

 

Sectorul Horticol Olandez 

Dintre cele 23 de țări expozante la IndAgra, trebuie remarcată prezența deosebită a olandezilor. 

În zilele de 30 și 31 octombrie, Punctul de Informare Sectorul Horticol Olandez a găzduit sesiuni de prezentări și dezbateri de specialitate. Diverși specialiști, din Olanda, dar și angajați români ai firmelor batave, care derulează afaceri în horticultură, au prezentat noutăți tehnologice și genetice, precum și măsurile necesare unei securizări a calității acestora, au discutat despre certificarea materialului săditor și managementul eficient al apei în livezi, despre irigare și fertirigare, atât în livezi, cât și în spațiile protejate pentru cultura legumelor și a florilor. S-au prezentat echipamente de calibrare și de ambalare a legumelor și fructelor. S-a vorbit despre performanța serelor VB Group și despre reducerea consumului de energie prin sistemul Active Air. 

 

IndAgra - locul cu cea mai mare densitate de noutăți tehnologice   

Fiecare din cele 450 de firme au venit cu cele mai noi tehnologii, cu cele mai bune produse și cu promoțiile specifice târgurilor mari. De aceea, pe lângă vizitatorii citadini, care își căutau un produs tradițional sau doar căscau ochii prin lumea motorizată a agricultorilor, aici am întâlnit marii noștri fermieri. Fiecare în parte cu o listă de priorități bine definită. Dimitrie Muscă - administratorul CAI Curtici Arad - era în căutarea unor mașini de erbicidat autopropulsate, cu gardă mare, pentru a putea efectua tratamente chiar și atunci când porumbul este înalt. Ne-a spus că astfel de mașini sunt foarte necesare într-un an ploios cum a fost acesta. Era interesat să achiziționeze, „cu bani jos”, nu mai puțin de șapte asemenea echipamente. 

Pe administratorul SC Agricost, Constantin Duluțe, l-am întâlnit la standul EcoHornet, vizibil interesat de agregatele acestora, de modul în care funcționează cu peleți din resturi vegetale. Alături de el, era Laurențiu Buzdugan, în căutarea unui utilaj care execută canale pentru îngroparea cablurilor electrice, în perspectiva schimbării motoarelor termice cu cele electrice, care sunt mult mai fiabile și ușor de întreținut. 

Pe Arnaud Perrein, președintele Asociației Producătorilor de Porumb din Regiunea Sud, l-am întâlnit la standul revistei Ferma. Era însoțit de frumoasa sa soție și au făcut o poză împreună cu dovlecii noștri uriași. În prima zi, pe lângă convoiul cu oficialități, l-am remarcat pe Claudiu Frînc - Președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România. Tot atunci l-am văzut și pe Gheorghe Vlad - președintele cooperativei Eco Legume Vidra și unul din inițiatorii brandului „Dor de Gust”. Iată că IndAgra are și această dimensiune socială, fiind un loc în care lumea bună a agriculturii se poate întâlni și pe asfalt. 

 

Forumul 16+1 și dimensiunea politică a IndAgra   

Cea de-a IX-a ediție a Forumului 16+1, China și statele din Europa Centrală și de Est, s-a desfășurat pentru prima oară în afara Chinei. {i asta tocmai în România, la IndAgra. Au fost invitate delegații și oameni de afaceri din Albania, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Cehia, Croația, Estonia, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Ungaria și China. De altfel, minstrul chinez al Agriculturii a tăiat și panglica de deschidere a IndAgra, alături de premierul român Victor Ponta și de vicepremierul Daniel Constantin, ca un semn al importanței relației dintre cele două state. Ministrul Agriculturii din China, Han Changfu, a subliniat că țara sa acordă o importanță deosebită agriculturii, colaborării în domeniul agricol cu România și că sprijină colaborările dintre cele două țări în acest sector. 

Cu acest prilej, premierul nu a scăpat ocazia unei băi de mulțime înaintea primului tur de scrutin pentru funcția de Președinte al României. 

Una peste alta, toate aceste componente ale Târgului fac parte din universul IndAgra. Bucureștenii au avut ocazia să vadă pe viu cum miroase într-un grajd, iar fermierii s-au întâlnit cu cele mai noi tehnologii, ba chiar și cu politicienii de la care așteaptă legi bune și clare. Firmele au avut un cadru generos în care să-și prezinte ofertele, iar presa le-a putut observa pe toate la un loc pentru ca apoi să le transmită și celor care, dintr-un motiv sau altul, nu au ajuns la „târgul târgurilor agricole”. 

Vizualizat: 711 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

Grădina lui Piper - o livadă intensivă, irigată și protejată

O afacere de familie, consolidată cu ajutorul fondurilor europene, produce 500 de tone de fructe pe an, în livada intensivă de la periferia municipiului Arad.
 
Redactor: Liviu Gordea
Imagine: Daniela Radi
Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Cultura anului 2021

Pe ce cultură mizaţi în anul agricol 2020-2021?