Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Unii nu seamănă, dar “culeg”!

Publicat: 19 iulie 2016 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ioan Ungur, fermier din comuna bihoreană Aștileu, satul Chistag, ne-a contactat la redacție extrem de supărat. Baiul este că în luna aprilie, în zilele de dinaintea Sfintelor Paști, oameni necunoscuți i-au dat iama prin lucernieră și i-au cosit mare parte din ea. Sesizate, autoritățile locale n-au mișcat un deget pentru a afla hoții și a constata paguba.

Click pe poza pentru galerie!

“Aveam înființată o parcelă de lucernă, au intrat cu căruța pe timpul nopții, la adăpostul întunericului, de la un capăt unde aveam cultura mai frumoasă; în cealaltă parte, solul este mai pietros”, ne-a explicat Ioan Ungur. 

 

Primarul nu a constituit comisia de constatarea pagubei

Fermierul bihorean ne spune că a doua zi a făcut două sesizări; una la Primăria orașului Aleșd, iar cea de-a doua la Postul de Poliție din aceeași localitate, terenul fiind pe raza teritoriala a acestei așezari urbane. “Eu am cerut autorităților locale să dispună constituirea unei comisii pentru a veni la fața locului și să constate paguba, așa cum prevede procedura în astfel de situații. Dar, cu mâhnire vă spun, nu s-a mișcat nimic! Iată, suntem la jumătatea lunii iunie și de la Primărie nu am primit nici un răspuns”, a susținut Ioan Ungur. 

 

Cetățeanul, scos din inventarul de lucru al Primăriei 

După un timp, văzând că treburile comunității sunt lăsate vraiște, iar cetățeanul cu problemele lui lipsește din inventarul de lucru al Primăriei, Ioan Ungur s-a adresat secretarei Consiliului Local, Gianina Laura Cipleu, întrebând-o dacă a fost emisă vreo Hotărâre a Consiliului Local prin care să se interzică accesul persoanelor care nu au teren pe drumurile de exploatare din câmp. “Candidă, secretara mi-a zis că parcă ar fi dată una, dar acum este campanie electorală! Ca atare, la Primărie, gata cu munca! Deci, nu se mai lucrează în folosul comunitar, ci în interes propriu și de partid)”, a constatat cu amărăciune fermierul. 

 

“Ce bă’, să-ți păzesc eu ție lucerna?” 

Când s-a dus la Poliție să depună și să înregistreze sesizarea, Ioan Ungur a întâlnit aceeași atitudine trufașă, imperială, de genul: “Ce băi, să-ți păzesc eu ție lucerna?” Potrivit spuselor lui, unul dintre lucrătorii postului de poliție, prin mijloace specifice, “mi-au vorbit atât de «convingător», de parcă mi-aș fi furat eu singur lucerna! (...) Iată, acestea sunt autoritățile locale pentru care noi plătim impozit!”, a concluzionat plin de năduf și cu supărare micul producător Ioan Ungur. 

 

“Nu trebuie să se atingă nimeni de munca altuia”!

În acest caz prezentat de noi, paguba nu ar fi mare. “În fond, este vorba de câțiva baloți rotunzi de lucernă pentru care eu am trudit. Problema nu ar fi că nu aș avea ce să le dau la animale drept hrană, dar lucerna trebuie să stea acolo pe câmp; poate să și putrezească, e munca, e proprietatea omului, nu trebuie să se atingă nimeni de ea!”, ne-a declarat Ioan Ungur. Fermierul lucrează o suprafață de aproape trei hectare preluate în arendă, îngrijește câteva vaci cu lapte, câțiva porci și alte câteva animale de curte. 

 

În campania electorală, hoții au rămas în câștig 

Agricultorul din Aștileu nu mai poate face nimic la această dată. Fostul primar, ocupat cu propria sa realegere, nu a mai catadicsit să stabilească o comisie locală pentru a întocmi proces-verbal de constatare și evaluare a pagubei. Deci, neexistând acest document, Poliția nu poate să sesizeze Parchetul, pentru că nu există… prejudiciul! Așa că, din această poveste câștigați rămân… hoții! Agricultorul s-a gândit să meargă în audiență la noul primar, dar Vasile Ionuț Lazăr, edilul-șef rezultat în urma recentului scrutin electoral local, pare a fi neputincios și nici nu s-a înșurubat destul de bine în treburile administrației locale. 

 “Un vecin de-al meu - care are și el câteva hectare semănate cu lucernă - a surprins un rom din sat care cosea de mama focului pe terenul lui. Descoperit la furat, acesta a luat-o la fugă cu căruță cu tot! Eu cred că tot unul dintre ăștia a fost și pe la mine. Doar se știe, romii nu seamnă, ci numai culeg! Cam orice le pică în mână! Așa stau lucrurile!”, a încheiat producătorul agricol Ioan Ungur, un fermier din Aștileu, prădat și indiferența autorităților locale.

 

 

 

TEHNOLOGII MAI EFICIENTE PENTRU COMBATEREA “DAUNATORILOR”!

În aceste rânduri, am prezentat punctual cazul unui mic fermier din județul Bihor. Nu este nici un secret, dar la vremea recoltatului, se întețesc furturile de produse agricole din câmp. Avem destule semnale din întreaga țară despre acest gen de fapte, iar autoritățile nu iau nici o măsură, stau cu mâinile încrucișate a neputință sau a indiferență. 

Am întâlnit destui fermieri care au renunțat să mai cultive porumb și floarea-soarelui pentru că se fură! Un producător agricol mi-a destăinuit că dintr-o solă de o sută de hectare a „cules”... un rest de doar două TIR-uri de păpușoi. Un altul a surprins ziua în amiaza mare un grup de cetățeni mai tuciurii intrați cu căruțele la furat în lanul de porumb. Agricultorul i-a pus pe fugă numai după ce a tras mai multe focuri de pistol. Fermierul a fost reclamat și era cât pe-aci să plătească și o amendă usturătoare. 

Așadar, se pare că trebui elaborate și alte „tehnologii”, mult mai eficiente, pentru... combaterea „dăunătorilor” care se dovedesc a fi din ce în ce mai bine înarmați!

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.12(173) 1 - 31 iulie 2016

Vizualizat: 856 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?