Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

UNCSV cere eliminarea accizei pentru motorină şi subvenţii pe tona de îngrăşăminte

Publicat: 17 martie 2022 - 19:01
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Uniunea de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV - a cerut statului să intervină de urgenţă în ajutorul agriculturii româneşti pentru subvenţionarea a două componente lovite de criza energetică şi cea cauzată de conflictul ruso-ucrainean: îngrăşămintele şi combustibilii.

„Am cerut, alături de colegii din Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, o implicare a statului, în sensul subvenţionării îngrăşămintelor pe tona de îngrăşământ achiziţionată de fermieri şi utilizată în producţia internă. Am venit cu această propunere pentru ca subvenţia să nu se mai dea pe metrul cub de gaz metan pentru că din acel gaz se produc îngrăşăminte care merg şi la export. Or, noi vorbim de subvenţii care să fie acordate doar pentru îngrăşămintele care rămân în România”, ne-a declarat pentru revistaFerma, Florentin Bercu, directorul executiv al Uniunii de Ramură Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV.

„De asemenea”, susţine Bercu, „un alt aspect cerut de Uniune este eliminarea accizei la motorină pe o perioadă de şase luni! Cheltuielile cu fertilizanţii şi motorina sunt undeva la 50 la sută din costul de producţie pe un hectar agricol”, a explicat liderul UNCSV.

 ingrasaminte motorina criza ok_b

În urmă cu câteva zile, Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare, din care fac parte patru organizaţii (PRO AGRO, LAPAR, APPR şi UNCSV) a adresat o scrisoare deschisă Guvernului României prin care solicita în regim de urgenţă două măsuri:

1. Eliminarea accizei la motorina folosită în agricultură pentru perioada 15 martie-15 august 2022;

2. Acordarea unei subvenţii la tona de îngrăşământ utilizat în agricultura autohtonă.

Alianţa a sugerat utilizarea modelului aplicat de Bulgaria: echivalentul în lei a 58 EURO Mw/h şi compensarea certificatelor verzi/sumelor aferente acestora pentru a fi utilizate în investiţii pentru reducerea emisiilor de COşi trecerea către o energie prietenoasă cu mediul.

 

Marian MUŞAT

Vizualizat: 1309 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?