Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Un program național asomat, nu asumat de Guvern!

Publicat: 10 august 2016 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

La sfârșitul lunii iunie, în plenul Camerei Deputaților a fost aprobat proiectul de modificare legislativă a OUG 79/2013 privind modificarea și completarea Legii Îmbunătățirilor Funciare nr. 138/2004. 

Click pe poza pentru galerie!

Prin noul act normativ, legiuitorul aduce o serie de reglementări care privesc activitatea Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare (ANIF), unele venind în sprijinul producătorilor agricoli. Astfel, prin modificarea art. 63 alin. (2), tariful de livrare a apei pentru irigații nu mai cuprinde costurile de întreținere și reparații, care plătește din bugetul propriu al ANIF. Trebuie arătat că, în prezent, acest tarif se acoperă din abonamentul pentru irigații și/sau din fonduri ale Agenției.

O altă modificare a Legii 138/2004 prevede că ANIF va suporta din bugetul propriu costurile aferente exploatării, întreținerii și reparării amenajărilor de îmbunătățiri funciare. Până la aplicarea abonamentului de irigații și desecare, Agenția va percepe tarife pentru desecare, la solicitarea beneficiarilor. 

 

ANIF - lider de asociere în achiziționarea energiei electrice

Potrivit noului act normativ, ANIF, în calitate de lider de asociere, poate reprezenta organizațiile și federațiile utilizatorilor de apă pentru irigații, membre ale Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigații din România (LUAIR), la procedura de achiziție publică a energiei electrice necesară, tranzacționată pe piața liberă. În plus, Agenția este îndrituită de lege să pună în funcțiune stațiile de desecare pentru prevenirea inundării localităților, terenurilor agricole, a infrastructurii de îmbunătățiri funciare (ÎF), precum și pentru prevenirea accidentelor la construcțiile hidrotehnice. 

 

Botănoiu și inventarul 

Alte noi modificări aduse de ordonanță sunt sintetizate și de secretarul de stat, Daniel Botănoiu, pe blogul său. Iată cum sunt inventariate de către oficialul Ministerului Agriculturii: “statutarea mișcarii bunurilor edificate din bani publici în cazul lichidării organizațiilor sau federațiilor utilizatorilor de apă pentru irigații; definiția clară a tarifului de livrare a apei care acoperă doar costul cu transportul (cheltuielile cu energia electrică sau termică pentru pomparea apei) și costul apei; terenurile și zonele de protecție aferente care nu au fost transmise în proprietate, odată cu infrastructura de irigații, se transmite la cerere în folosință gratuită pe o perioada de 49 de ani”. 

Modificarea legii ÎF nu a trecut neobservată de fermierii noștri, care de ani de zile se confruntă cu secetă pedologică severă și cu arșiță atmosferică pronunțată. 

 

„Sunt propunerile LUAIR”

„În general, sunt propunerile noastre, ale Ligii Utilizatorilor de Apă pentru Irigații din România, care în cele din urmă au fost legiferate. Treburile astea care, realmente, vin în sprijinul producătorilor agricoli, au fost promovate de conducerea Ligii în timpul negocierilor purtate la Ministerul Agriculturii, însă în ultima vreme, MADR nu ne-a mai chemat la discuții”, ne-a declarat Viorel Nica, liderul LUAIR, fermier care exploatează 3.600 de hectare amenajate la irigat, situate lângă Fetești, județul Ialomița.

Viorel Nica, un cunoscut susținător al modificării Legii 138/2004, a precizat că “la toate întâlnirile cu oficialii Ministerului Agriculturii ne-am poziționat ferm pentru predarea infrastructurii principale către federații și a infrastructurii secundare către organizațiile utilizatorilor de apă pentru irigat din România, pentru ca proiectele privind modernizarea infrastructurii principale de irigat prin organizațiile și federațiile utilizatorilor de apă să fie eligibile”.

 

Un prim pas spre optimizarea activității ANIF

Mai mulți fermieri din amenajarea Terasa Nicorești, județul Galați, între care: Ion Marin, Alecu {erban, Ion Rusu, Aurel Marin, Marinică Lungu, s-au arătat mulțumiți de prevederile actualei ordonanțe, în speranța că se vor micșora tarifele de livrare a apei de irigații prestate de Filiala Teritorială Moldova Sud a ANIF. “Tarifele pentru anul 2016 stabilite de ANIF pentru ploturile din sistemul de irigații Nicorești-Tecuci sunt destul de mari. Spre exemplu la SPP-12 al OUAI Tecuci, o normă de udare de 1.000 mc de apă costă 243,34 lei; la SPP-4 OUAI Nicorești - 125,22 lei, în timp ce alte organizații ale utilizatorilor de apă din Tecuci și Cosmești plătesc 94,69 lei/1.000 mc. Nădăjduim că aceste tarife se vor reduce semnificativ odată cu aplicarea prevederilor noului act normativ, un prim pas în ceea ce privește optimizarea activității de îmbunătățiri funciare, îndeosebi, a irigațiilor!”, ne-au declarat utilizatorii de apă. 

 

Armonizarea legislației în domeniul irigațiilor

“Vreau să fac o remarcă; modificările aduse Legii 138/2004 a Îmbunătățirilor Funciare trebuie armonizate cu Programul național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații și cu strategia guvernamentală pe irigații. Pentru că din bugetul public s-au alocat anul acesta 145 de milioane de euro pentru lucrările de reparații. Nu știu cum s-a făcut repartizarea banilor, ori nu s-au cheltuit în totalitate, așa cum s-a spus în presă, ori nu au mai ajuns la filialele teritoriale ale ANIF. Cel puțin la Moldova Sud fondurile au fost insuficiente. Or, în județul Galați, avem Câmpia Covurluiului, cea mai vastă amenajare hidrotehnică din România, care necesită un volum mare de lucrări de reparații și reabilitare a suprafețelor amenajate la irigat”, a susținut Nicu Berescu, fermier gălățean. 

 

Irigațiile, un program național... asomat prin lipsa finanțării!

„Ordonanța introduce un articol nou al cărei cuprins este următorul: «MADR, sub condiția asumării de către Guvern, prin hotărâre, a Programului național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații, va primi în perioada 2016-2020 suma de 1,015 miliarde euro necesară reabilitării infrastructurii principale de irigații, după cum urmează: în anul 2016, 145 milioane euro, urmând ca în următorii 4 ani fondurile alocate să crească anual cu circa 17%, astfel încât să se atingă plafonul aprobat aferent programului de investiții multianual». Ei, bine, cu acest paragraf… asomat (până acum neasumat de Executiv), programul pare a fi născut mort, deoarece ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, tocmai a anunțat că nu există finanțare. Drept urmare, de anul viitor programul național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații se va suspenda pentru că Finanțele nu și-au dat avizul pentru finanțare!”, a punctat ing. Costantin Mocanu, fermier și președinte al Cooperativei Braicoop din județul Brăila.

 

 

 

 


CINE SUPORTĂ COSTUL ENERGIEI ELECTRICE LA DESECARE? 

„Este foarte bine că se repară stațiile de desecare cu bani de la bugetul de stat, dar problema e alta: cine suportă costurile cu energia electrică cu care se scoate excesul de apă din incintele de desecare, din amenajări sau din rețelele de canale de evacuare? Este o cheltuială destul de mare, iar micii producători, se știe, nu au de unde să plătească!”, și-a arătat nedumerirea Neculai Ropotan, fermier care exploatează circa 200 de hectare de teren arabil. 

În opinia acestuia, „noile reglementări sunt binevenite și așteptate de ceva vreme de noi, fermierii. Se repară de la buget sursele de apă primare: Dunăre, Siret, Prut și alte râuri. Asta e bine. Din textul legii mai rezultă că ANIF va asigura apa până la SPP în mod gratuit, iar organizațiile de udători trebuie să plătească energia electrică în SPP, ceea ce ar fi un lucru bun”.
ANIF: SUPRAFEȚELE PE CARE S-AU APLICAT UDĂRI PÂNĂ LA 18.07.2016

Din evidența centralizată la ANIF rezultă că până la data de 18 iulie a.c., suprafata totală angajată cu contracte multianuale și sezoniere a însumat 333.684,8 ha, din care organizații ale udătorilor - 314.698,1 ha.

Suprafața totală pe care s-au aplicat udari a fost de 75.698,5 (federații ale utilizatorilor - 11.648 ha); din care udarea I - 52.480,4 ha (FOUAI - 7.037 ha).

Cumulativ, la organizații, s-au irigat 60.115,7 ha, iar prima udare s-a făcut pe 45.481 ha.

De asemenea, volumul de apă livrat de ANIF a fost de 70.881,7 mii mc (FOUAI - 6.341,6 mii mc), cu o normă de irigație realizată de 1.350,6 mc/ha. 

Cele mai mari cereri și livrări de apă s-au întregistrat în perimetrele filialelor teritoriale: Dunărea Inferioară (județul Brăila), Moldova Sud (Galați, Bacău, Vaslui), Ialomița-Călmățui (Ialomița, Călărași), Teleorman-Neajlov (Teleorman, Giurgiu), Dunăre-Jiu (Dolj, Gorj, Mehedinți) și Dobrogea (Constanța, Tulcea). 


  

 

 

 

 

Articol publicat in Revista Ferma nr. 13 (174 - 1-15 august 2016)

Vizualizat: 633 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?