Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Un leu în plus pentru Agricultură!

Publicat: 03 septembrie 2020 - 15:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sacul fără fund al Agriculturii a fost peticit din nou printr-o rectificare bugetară... consistentă, după unii, noi am spune... de cârpeală. O alocare suficientă pentru a satisface pretenţiile electorale ale guvernanţilor (în vederea apropiatelor alegeri parlamentare şi locale), dar prea mică în raport cu nevoile reale din ferme.

Ne confruntăm cu unul dintre cei mai grei ani agricoli ai ultimelor trei decenii. Veteranii agriculturii spun că de când se ştiu n-au văzut aşa prăpăd în câmp. Peste seceta extremă s-a suprapus şi criza pandemică. Aşadar, nu poate contesta nimeni dreptul fermierilor de a cere şi a beneficia de sprijin financiar urgent din partea statului. Drept dovadă, Comisia Europeană a aprobat acordarea de ajutoare excepţionale în cuantum de 7000 euro/fermier şi 50.000 de euro/procesator, despre care în România se discută abia acum, în ceasul al doisprezecelea.

Fermierii negociază „la sânge” cu MADR fiecare leuţ în plus sau în minus pentru sectorul lor de activitate. Ba s-a creat chiar o competiţie: cine ia mai mult! E o luptă pentru bani, o luptă pentru continuitate şi supravieţuire. Aceiaşi bani, plimbaţi - deocamdată mai mult cu vorba - de la un sector la altul.

Bugetul Agriculturii s-a transformat, aşadar, într-un labirint al banilor. Din acest labirint ameţitor, aflat într-o beznă cumplită, răzbat doar nişte luminiţe de speranţă, ale fermierilor, întreţinute de promisiunile celor care au în mână pâinea şi cuţitul împărţirii banului public. În realitatea de zi cu zi a fermierului, indiferent de ramura agricolă, lucrurile evoluează dramatic: rate amânate la bănci şi către furnizorii de inputuri, scadenţe la termen nerespectate, costuri de producţie mai mari, conturi goale... Cu alte cuvinte, disperare, lipsă de perspectivă şi chiar faliment.

Se vede limpede din această goană haotică şi disperată după bani că agriculturii noastre îi lipseşte organizarea şi planificarea, iar factorii ei decizionali n-au, parcă, nicio viziune. În linii mari, la noi politica agricolă de stat se rezumă la a mai da un bănuţ în plus Agriculturii. De partea cealaltă, în lipsa unei strategii, cei mai mulţi dintre fermieri rămân blocaţi în orizontul limitat al concretului: „Când vin banii?!” Dincolo de asta, nici o direcţie şi nici o perspectivă.

Agricultura se face cu bani, dar cu bani grei, direcţionaţi pe măsuri clare de dezvoltare, nu la întâmplare, nu cu ţârâita şi nici cu... zăhărelul. Politicile agricole se fundamentează pe cercetări şi strategii pe termen lung, nu se fac pe genunchi şi nici prin declaraţii de presă sau vizite electorale în teren. A băga la nesfârşit bani în sacul fără fund al Agriculturii, fără o ţintă clară, înseamnă a întreţine o politică agricolă falimentară.

Fermierii ştiu şi pot hrăni bine România! O fac de-atâta amar de vreme. Noi ce le oferim în schimb? Un leu în plus şi... nici o perspectivă!

OLIVIA FIRI
Redactor Ferma Media Grup
E-mail: olivia@revista-ferma.ro

Vizualizat: 1365 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?