Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Ulei românesc la export: din EU și până-n Africa

Publicat: 21 august 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În nordul județului Galați, la granița cu județul Vaslui, zi de zi și clipă de clipă pot fi identificate noi semne care întăresc ideea că omul sfințește locul și tot el își poate asigura un bun renume.

Click pe poza pentru galerie!

Inginerul Nicolae Mănăilă a înălțat și a dezvoltat, în zona Ghidigeni-Priponești, două fabrici - una de ulei și cealaltă de oțet, după ce a înființat și o exploatație agricolă vegetală întinsă pe vreo 300 de hectare, ceea ce a adus beneficii și poftă de viață locuitorilor din zonă, cei bătrâni rotunjindu-și veniturile, cei tineri aciuindu-se în zonă și întemeind un sat pe lângă fabricile la care lucrau. Acum investitorul gălățean își vede împlinit un alt vis - acela de a exporta ulei din floarea soarelui. Destinația principală este piața africană. 

 

Calitate - preț - onestitate 

Această nouă latură a parteneriatelor cu piața a cerut și o rebranduire a uleiului Helianthus. Anul 2015 a fost parcurs, până acum, pe aceste două importante coordonate. „Piața produselor agro-alimentare mi se pare că seamănă mult cu o cursă. Numeroși competitori se angajează în această cursă, pornesc puternic, dar foarte puțini sunt cei care ajung la capăt. Iar despre succes pot vorbi și mai puțini. Cheia pentru toate cred că este un concept pe care îl simt aproape până în sânge, calitate - preț - onestitate. Eu am făcut un pariu cu viața și mi-am propus ca atât timp cât mă duc puterile, să fiu activ și, în fiecare an, în urma mea să se vadă ceva. Dacă a trecut un an și nu am făcut un pas înainte în programul riguros pe care mi l-am stabilit, înseamnă că nu mai am puterea de a face și că trebuie să mă opresc, să las locul altora. Așa s-a întâmplat și în aceste două cazuri, acela de rebranduire și acela de a ataca piața africană”, spunea proprietarul Helianthus Oil.

După ce anul trecut a pus la punct anumite aspecte tehnologice cu scopul de a spori volumul de producție și de a reduce costul de producție, investițiile din 2015 au vizat extinderea capacității de depozitare. „Întâi, pentru că nu lucrăm în haos, ci după un program bine și realist gândit, am observat lipsurile din afacerile cu ulei și oțet, am stabilit ceea ce ar mai trebui făcut, pentru a completa conținutul practic al termenului calitate. Anul acesta, în intervalul ianuarie-decembrie, spațiul de depozitare a fost mărit cu încă două depozite a câte o mie mc fiecare, astfel că în această toamnă primele mașini cu floarea soarelui vor fi descărcate în aceste două celule noi. Capacitatea totală a acestor două noi construcții este de 800 tone”, preciza Nicolae Mănăilă.

 

Fără stocuri de ulei

Încă din primăvara 2015, în depozitele fabricii Helianthus nu mai era nici o sticlă de ulei pe stoc. Aceasta nu pentru că nu ar exista activitate, ci pentru că aici uleiul se vinde ca pâinea caldă, atât pe piața internă, cât și la export. „Nu mai avem în stoc ulei rafinat, iar aceasta pe de o parte ne bucură, însă pe de altă parte ne și dă de gândit asupra viitorului, în sensul de sporire a producției, fiindcă cererea devine tot mai crescută. Sigur că nu discutăm despre o mare fabrică de ulei, însă dacă ne gândim de unde am pornit, putem fi mulțumiți de evoluție. Astăzi, zilnic, producem, presăm și vindem șapte tone de ulei. Nu este mult, dar suntem mândri de ceea ce am realizat și avem planuri de dezvoltare. Cât privește exportul, anul trecut a fost startul”, explica proprietarul Helianthus. 

 

Examenul internațional al calității 

În 2014, uleiul Helianthus a cunoscut calea exportului, primul transport fiind făcut în Bulgaria, ulei brut și o cantitate mai mică de ulei rafinat vrac. Au urmat Italia și Cipru, țări în care a fost exportat tot ulei brut. 

Din anul 2015, exportul s-a extins către țările din sud-vestul continentului african, prima țară fiind Angola, acolo unde de data aceasta a fost exportat ulei rafinat și îmbuteliat sub eticheta proprie Helianthus, pe etichetă informațiile fiind traduse și în limba arabă. ”Pentru noi este o mândrie, dar este și o mare răspundere, deoarece simt că în joc se află nu numai renumele firmei mele, ci și al țării mele. De aceea, până ajunge uleiul la destinație, am suficiente emoții. Eu știu ce am îmbuteliat și am trimis, însă drumul este lung până acolo și mereu sunt preocupat ca totul să ajungă în condiții perfecte”, este grija lui Nicolae Mănăilă.

Chiar dacă primul transport către Angola s-a realizat în anul 2015, până la aplicarea acordului au fost mai multe etape de depășit și suficient timp de așteptare. „Întâi au venit aici la Priponești și au luat probe chiar din fabrică, le-au dus la analize în străinătate, în laboratoarele lor. Desigur, și noi aveam analize de laborator realizate aici în România, însă interesant și surprinzător pentru noi a fost faptul că ne-au comunicat că rezultatele lor erau mai bune, adică virtuțile uleiului erau superioare celor reflectate de analizele din țară. Dar, mă rog, asta-i o altă chestiune, importantă este bucuria de a ști că am trecut cu brio examenul internațional al calității”, spune cu mulțumire fermierul și omul de afaceri gălățean. 

 

Ținta pentru 2016: creșterea exportului de ulei

La mijlocul anului 2015, la Fabrica de Ulei Helianthus Oil, Priponești - Galați, volumul exportului era de maximum 30% din producție. Noile spații de depozitare, noua formă de prezentare a sticlei și a etichetei de pe sticla de ulei reprezintă de fapt pași către creșterea exportului, în special de ulei rafinat și îmbuteliat. „În România, suntem prezenți pe un areal destul de cuprinzător, de la Suceava, Bacău, Iași, Vaslui, Vrancea, Galați, atât cu ulei, cât și cu oțetul nostru, și până la București, acolo unde vindem doar oțet. Sub nici o formă nu vrem să părăsim piața internă; aceasta ne dă stabilitate și de aceea suntem foarte atenți la cerințele consumatorilor, inclusiv la cele legate de informații amănunțite despre produs. De aceea, și pentru piața internă am schimbat eticheta și am adăugat prezentări ale tuturor parametrilor, pe care de altfel și legislația europeană îi cere. Putem spune că și din acest punct de vedere suntem europeni. Odată cu dezvoltarea capacității de producție, pe lângă obiectivul de a satisface cererea internă, vizăm și creșterea exportului”, declară Nicolae Mănăilă.

Un alt aspect demn de remarcat și cu valoare de model este și faptul că investițiile pentru creșterea calității și cele pentru diversificarea producțiilor de ulei și de oțet au fost realizate, în proporție covârșitoare, cu resurse proprii, astăzi fiind fără datorii atât fabrica de Ulei Helianthus, cât și fabrica de oțet Iacomi. 

Cât despre ferma vegetală de aproximativ 300 ha - pasiunea de suflet a copilului de țăran gospodar, așa cum se consideră inginerul Nicolae Mănăilă -, o pondere importantă în structura de culturi o are floarea soarelui, care asigură o bună parte a materiei prime pentru fabrica de ulei. Proiectul de anvergură, considerat a completa portretul horticultorului Nicolae Mănăilă, este acela de a înființa o livadă de meri pe mai multe zeci de hectare, pentru a asigura materia primă necesară fabricii de oțet, dar și pentru a da utilitate unei alte investiții recente, respectiv un depozit de frig, de 1000 mc, pentru păstrarea strugurilor și a merelor.

 

Petronela COTEA MIHAI

redactor Radio România Iași

Vizualizat: 992 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?