Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

UE, tot mai deschisă pentru OMG?

Publicat: 05 mai 2015 - 12:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Comisia Europeană vrea să dea mai multă libertate statelor UE în a restricționa sau a interzice utilizarea, pe teritoriul propriu, a organismelor modificate genetic (OMG) autorizate la nivelul UE în produse alimentare sau în furaje.

Click pe poza pentru galerie!

Decizia unui stat de a interzice utilizarea OMG în alimente sau furaje pe teritoriul național trebuie să se bazeze pe motive legitime, altele decât cele evaluate la nivelul UE, respectiv riscul pentru sănătatea oamenilor și a animalelor și riscul pentru mediu, precizează CE.

Comisia a prezentat, în 22 aprilie 2015, rezultatele reexaminării procesului decizional în ceea ce privește autorizarea utilizării OMG ca produse alimentare și ca furaje. Propunerea legislativă a CE va fi trimisă spre aprobare Parlamentului European și Consiliului de minștri UE.

Potrivit datelor Comisiei, 58 OMG sunt autorizate în prezent în UE pentru utilizare în alimente și furaje (porumb, bumbac, soia, rapiță, sfeclă de zahăr). Alte 58 OMG așteaptă decizia CE. Dintre acestea, 17 au primit opinii pozitive din partea EFSA și o cultură a primit o opinie neconcluzivă.

Anual, UE are nevoie de 36 mil. tone soia, din care produce doar 1,4 mil. tone. În 2013, UE a importat 18,5 mil. tone șrot de soia și 13,5 mil. tone soia. 90% din importuri au provenit din Brazilia, Argentina, SUA și Paraguay, țări în care peste 90% din soia cultivată este MG.

La începutul lui 2015, CE a dat mai multă libertate Statelor Membre și pentru aprobarea sau interzicerea cultivării OMG pe teritoriul național.

Vizualizat: 667 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop

Află care este tehnologia folosită pentru cultivarea tomatelor în solar de Florin Pop, în Seleuş, judeţul Arad. Fermierul cultivă cultivă legume pe două hectare (din care 60 de arii solarii) şi de peste 10 ani foloşte programul tehnologic Syngenta pentru protecţia plantelor şi combaterea dăunătorilor.

Reporter: Gheorghe Ghișe

Video: Zsolt Tamássy

Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?