Comisia Europeană vrea să dea mai multă libertate statelor UE în a restricționa sau a interzice utilizarea, pe teritoriul propriu, a organismelor modificate genetic (OMG) autorizate la nivelul UE în produse alimentare sau în furaje.
Decizia unui stat de a interzice utilizarea OMG în alimente sau furaje pe teritoriul național trebuie să se bazeze pe motive legitime, altele decât cele evaluate la nivelul UE, respectiv riscul pentru sănătatea oamenilor și a animalelor și riscul pentru mediu, precizează CE.
Comisia a prezentat, în 22 aprilie 2015, rezultatele reexaminării procesului decizional în ceea ce privește autorizarea utilizării OMG ca produse alimentare și ca furaje. Propunerea legislativă a CE va fi trimisă spre aprobare Parlamentului European și Consiliului de minștri UE.
Potrivit datelor Comisiei, 58 OMG sunt autorizate în prezent în UE pentru utilizare în alimente și furaje (porumb, bumbac, soia, rapiță, sfeclă de zahăr). Alte 58 OMG așteaptă decizia CE. Dintre acestea, 17 au primit opinii pozitive din partea EFSA și o cultură a primit o opinie neconcluzivă.
Anual, UE are nevoie de 36 mil. tone soia, din care produce doar 1,4 mil. tone. În 2013, UE a importat 18,5 mil. tone șrot de soia și 13,5 mil. tone soia. 90% din importuri au provenit din Brazilia, Argentina, SUA și Paraguay, țări în care peste 90% din soia cultivată este MG.
La începutul lui 2015, CE a dat mai multă libertate Statelor Membre și pentru aprobarea sau interzicerea cultivării OMG pe teritoriul național.