Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

UE are mere și tomate!

Publicat: 22 iulie 2016 - 14:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

4,4 mil. ha este suprafața din UE alocată producerii de fructe și legume în 2015: 2,347 mil. ha pentru fructe și 2,075 mil. ha pentru legume, arată un raport publicat pe 22 iunie 2016 de Biroul de statistică al UE (Eurostat), citat de Agerpres.

Click pe poza pentru galerie!

Cu 636.000 ha (27,1% din totalul UE) alocate producției de fructe, Spania este pe primul loc în UE, în timp ce Italia este lider la capitolul legume, cu 420.000 ha (20,2% din totalul UE).

Merele ocupă prima poziție în rândul fructelor produse în UE, cu 12,7 mil. tone recoltate în 2015 (aproape 25 kg/cap de locuitor din UE), iar tomatele, cu 17,7 mil. tone (35 kg/cap de locuitor) sunt pe primul loc la legume.

 

Topul producătorilor de fructe și legume

Polonia a realizat, în 2015, 25% din producția de mere din UE, urmată de Italia (19,2%) și Franța (15,5%).

La piersici, Spania (34,4% din totalul UE), Italia (32,9%) și Grecia (23,2%) au asigurat 90% din întreaga producție a UE.

Spania a fost, în 2015, și principalul producător de căpșuni din UE (29% din producția totală), urmată de Polonia (15,6%), Germania (12,5%) și Italia (10,4%).

Pentru cireșe, Polonia fost principalul producător din UE (25,8%), urmată de Italia (12,6%), Spania (10,7%) și Grecia (10%).

Italia (36,3% din producția UE) și Spania (27,4%) au furnizat, în 2015, două treimi din tomatele produse în UE, urmate de Portugalia (8%), Grecia (6,2%), Olanda (5%), Franța și Polonia (ambele cu 4,5%).

De asemenea, trei state membre au produs două treimi din castraveții recoltați în UE în 2015: Spania (29,1%), Polonia (17,7%) și Olanda (17,1%).

Producția de morcovi în UE a fost împărțită între Marea Britanie (14,2%), Polonia (13,1%), Olanda (10,9%), Franța (10,8%), Italia (10,3%) și Germania (10,2%), iar dovleceii au fost recoltați în principal din Spania (37,6%) și Italia (37,1%).

 

Unde este România?

În 2015, în România au fost cultivate cu fructe 144.900 ha (6,2% din totalul UE), dar cantitatea de mere recoltată a reprezentat doar 3,6% din totalul UE, la piersici - 0,7%, iar în cazul căpșunilor - 1,6% din producția UE. La cireșe, România a fost pe locul șase, cu 7,7% din producția UE.

La legume, cu o suprafață de 151.600 ha (7,3% din UE), România a fost responsabilă, în 2015, pentru doar 2,6% din producția de tomate a UE, 5,4% din producția de castraveți, 2,3% din producția de morcovi și doar 0,1% din producția de dovlecei.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.12(173) 1 - 31 iulie 2016

Vizualizat: 407 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Lexion 670 Montana, o combina pentru zone colinare IPSO Agricultura, desfasurare de forte la Jucu
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?