Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

TVA-ul scăzut la pâine mai taie din evaziune

Publicat: 20 februarie 2013 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Reducerea TVA la pâine de la 24 la numai 9 procente propusă de actuala guvernare este o temă cu impact politic, economic și emoțional! Măsura ar putea fi experimentată din vara acestui an. Dacă se va dovedi a fi un “proiect de succes”, programul-pilot pe lanțul de panificație ar putea fi extins și la alte produse agroalimentare, potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin

Click pe poza pentru galerie!

Diminuarea TVA la pâine cu 15% ar fi numai un prim pas. Vor urma și alții, cum ar fi intensificarea acțiunilor de verificare și control al producătorilor sau măsuri coercitive pentru a descuraja practicile evazioniste. Pe lanțul cereale-morărit-panificație, evaziunea fiscală a găsit un pat germinativ excelent pregătit. Potrivit estimărilor, s-ar ridica la circa 1 miliard de euro.

Dacă oficial se recunoaște că fenomenul evazionist este omniprezent în diferite domenii, de ce nu s-a intervenit eficient până acum? O posibilă explicație să fie, oare, complicitatea între evazioniști, organele de control și decidentul politic?

În România, industria evaziunii funcționează la foc continuu cu toate “cuptoarele”. Fiecare bucată de pâine poartă în miez plămădeala evaziunii fiscale. De aceea, poate că programul-pilot de reducere a cotei de TVA la pâine ar trebui experimentat chiar de… ieri!

 

ROMPAN: Reducerea TVA la pâine ar fi oportună

“Din punctul nostru de vedere, am vrea să fie implementat mai repede, începând chiar de la 1 februarie sau cu 1 martie”, ne-a declarat Aurel Popescu (foto), președintele Patronatului Român din Industria de Morărit și Panificație, care ne-a oferit, în exclusivitate, un studiu referitor la evaziunea fiscală din sector.

 

Evaziunea ocupă 70% din piață

România consumă anual aproximativ 2.400 mii tone de grâu pentru pâine și produse de panificație. Din această cantitate, aproximativ 4.500 de producători înregistrați realizează circa 1.800 mii tone pâine. La consumul de pâine, România este pe un loc fruntaș față de media europeană - de circa 80 kg/om/an.
Conform INS, în 2011, producția de pâine înregistrată oficial și fiscalizată a fost de 580 mii tone. De aici rezultă o cantitate de 1.230 mii tone pâine nefiscalizată.

La făină, producția nefiscalizată a fost de 838 mii tone. Diferența între producția realizată efectiv și înregistrată de INS reprezintă pâine fără documente legale.

Fenomenul evazionist nu a apărut doar în ultimul an, el având o dinamică evolutivă continuă după anul 2000, când TVA pentru pâine a crescut de la 11 la 19% și a cunoscut o escaladare fără precedent după luna iulie 2010, când TVA-ul s-a „plămădit” la 24%.

În sectorul de morărit-panificație, evaziunea fiscală a ajuns la 70 la sută din piață, plecând de la 676,1 milioane lei (în 1999) și ajungând la circa 890 milioane lei, în 2011.Creșterea TVA și scăderea producției fiscalizate

Se observă două scăderi dramatice ale producției de pâine înregistrată fiscal. Prima, în 2000, când apare o reducere de 17,3% la făină și de 15% la pâine (când Guvernul Isărescu a unificat cotele de TVA, iar pentru pâine cota a crescut de la 11 la 19%).

A doua, în 2010, când se constată o scădere cu 16,3% la făină și 33,3% la pâine, odată cu creșterea TVA de la 19 la 24%.

În rest, se remarcă evoluții relativ liniare ale producției de pâine fiscalizate. În concluzie, agenții economici care trec în economia neagră la un moment dat rămân acolo, atâta timp cât condițiile fiscale din economie nu se modifică.

 

Pâinea cu timbrul jupuit

Pe parcursul ultimilor ani, ROMPAN, împreună cu autoritățile statului, a încercat implementarea unui set de măsuri menite să diminueze evaziunea fiscală: timbrarea pâinii și a drojdiei de panificație, contorizarea utilităților la producerea pâinii și corelarea cu normele de consum. Dar... fără succes!

Aspectele negative au avut la bază și faptul că în toți anii trecuți, instituțiile statului (ANSVSA, Garda Financiară, ANAF) nu și-au făcut datoria, de multe ori răspunzând unor comenzi politice. Spre exemplu, ANSVSA nu a înregistrat toți producătorii din domeniu, iar Garda Financiară nu a controlat o mare parte dintre producători. Așa s-a ajuns ca la în anul 2011 să nu se vireze la bugetul de stat aproape 1 miliard de lei.

 

Efect: cresc intrările bugtare?

În aceste condiții, ROMPAN estimează o diminuare a evaziunii fiscale cu până la 10%! În cazul aplicării acestei măsuri, efortul bugetar va fi de circa 82 milioane de lei.

Patronatul consideră că reducerea de TVA va produce și alte efecte benefice: creșterea intrărilor la buget prin lărgirea bazei de impozitare. Se apreciază că piața neagră va ieși la lumină, iar prețurile se vor reduce sau cel puțin vor stagna pentru o perioadă. Apoi, se va însănătoși mediul de afaceri în sector, iar agenții economici corecți vor fi încurajați să facă unele investiții.

Totodată, măsura de reducere a TVA este în concordanță cu situația din majoritatea țărilor UE care au cota TVA redusă la pâine (Germania - 7%, Franța - 5,5%, Marea Britanie - 5%, Cehia - 5%, Polonia - 7%, Grecia - 8%, Italia - 10%, Olanda - 6% etc.

Vizualizat: 686 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării

Delfini la Sulina, Delta Dunării #danubedelta #delfini #sulina

Video: Calin Ene

Revista Ferma și o echipă de pasionați de turism prietenos cu mediul îți aduc zilnic delta la tine acasă și te invită, totodată, acasă în Sulina Fabuloasă, într-un inedit Drum De Deltă, un proiect de vacanță cum nu se poate mai necesar după o perioadă lungă care ne-a pus la grea încercare pe toți.

Citeste despre proiect aici: https://www.revista-ferma.ro/proiecte-ferma/drum-de-delta-vezi-si-evadezi

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?