Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

TUCHILUŞ: În 40 de ani nu am văzut aşa SECETĂ!

Publicat: 01 aprilie 2020 - 14:13
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De parcă răspândirea pandemică a noului coronavirus nu ar fi fost o chestiune suficient de stresantă, administratorul societăţii Agrimat Matca, Gavrilă Tuchiluş, se luptă şi cu seceta în această perioadă de criză.

De fapt, am putea spune că seceta pedologică îi dă mai mari bătăi de cap fermierului gălăţean decât Covid-19. În această primăvară, şi-a propus înfiinţarea a 800 de hectare cu porumb şi 300 cu floarea-soarelui, pe lângă suprafeţele pe care le alocă în mod obişnuit pentru culturile furajere (lucernă, mazăre şi porumb siloz).

Gavrila-Tuchilus-Agrimat_b"Am terminat deja de semănat floarea-soarelui. La fel şi lucerna şi mazărea. Am făcut primul tratament la grâu şi erbicidăm suprafaţa însămânţată cu floare. De asemenea, lucrăm intens la semănatul porumbului. Chiar dacă azi şi mâine sunt anunţate temperaturi negative, urmează zile cu temperaturi de până la 20 de grade ziua şi între 7 şi 10 grade noaptea. În sol avem deja 7-8 grade Celsius, temperaturi la care sămânţa poate germina", ne-a explicat acesta.

În toamnă, a semănat 1.600 de hectare cu grâu, 600 cu rapiţă şi 300 cu orz. Deşi culturile au ieşit foarte bine din iarnă, din cauza secetei instalate acestea au mult de suferit în prezent. "De la 1 octombrie şi până acum am înregistrat doar 15 litri de ploaie, ceea ce este total nesemnificativ. Iar din cauza vântului am pierdut rezerva de apă din sol. Nu mai avem apă la rădăcina plantelor. Dacă în următoarele două săptămâni nu plouă, cu siguranţă grâul va avea mari probleme. Luăm în calcul inclusiv să renunţăm la anumite suprafeţe şi să le însămânţăm cu altceva", susţine cunoscutul fermier.

"Fără irigaţii nu vom putea supravieţui"

"De regulă, seceta se manifestă la noi în zonă din a doua jumătate a lunii iunie şi până la 1 octombrie. Ce se întâmplă acum nu am mai întâlnit în 40 de ani de activitate în agricultură. A plouat în iunie, apoi în octombrie şi de atunci deloc! Am putea spune că se simte efectul schimbărilor climatice. Dacă înainte, din cinci ani, trei erau normali şi doi cu secetă, acum pare să fie tocmai invers, trei ani cu secetă excesivă şi doi mai buni. Fără irigaţii nu vom putea supravieţui", constată directorul general de la Agrimat Matca.

În momentul de faţă, el poate iriga numai 400 de hectare. Însă are promisiuni că va reuşi în curând să-şi extindă suprafaţele irigate. "Am discutat atât cu conducerea ANIF, a Federaţiei, dar şi cu cei de la minister şi am înţeles că ar fi posibil să se facă un bypass din sistemul vechi de irigaţii în sistemul nou, ca să putem amenaja o suprafaţă mai mare în zona noastră de interes. Iar investiţiile suntem dispuşi să le facem pe cont propriu. Sunt aşadar anumite intenţii, să vedem dacă se va concretiza ceva. Vrem în prima fază să ajungem să irigăm o mie de hectare, cu posibilitatea de a ne extinde apoi în fiecare an. Suntem la capăt de linie, pierderile pe canal sunt enorme, dar dacă statul aduce apa gratis la staţie acesta ar fi un lucru foarte bun", consideră agronomul gălăţean.

Vizualizat: 2047 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?