Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

TTIP - economicul se va supune politicului?

Publicat: 14 noiembrie 2015 - 10:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Parlamentarul european Sorin Moisă a organizat, la mijlocul lunii octombrie, conferința internațională „TTIP: Romania’s Voice”, pentru a prezenta rezultatele Consultării Naționale despre TTIP.  Printre invitații evenimentului s-au numărat comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstrom, negociatorul șef al Uniunii Europene pentru TTIP, Ignacio Garcia Bercero, și ambasadorul Statelor Unite la Uniunea Europeană, Anthony Luzzatto Gardner.

Click pe poza pentru galerie!

Se pare că miza Parteneriatului Transatlantic pentru Comerț și Investiții (TTIP - acronimul în limba engleză) trece dincolo de percepția imediată, mai ales că, după ratificarea din luna septembrie a.c. a Trans Pacific Partnership (TTP - „fratele” TTIP pentru spațiul Asia-Pacific), acordul transpacific va permite firmelor din Asia să câștige contracte noi cu firmele americane și să înlocuiască, acolo unde e cazul, partenerii europeni ai SUA. 

 

Un acord benefic ambelor părți

Negocierile începute în vara lui 2013 au trecut deja peste câteva puncte sensibile, dar sunt departe de orice orizont al înțelegerii depline. Poate și perspectiva 2027 pare optimistă, susțin unii comentatori. Se pare că acordul, după evaluarea tuturor studiilor, ar fi benefic ambelor părți. Chiar dacă atât UE (care deține 25,1% din PIB-ul global și 17% din comerțul la nivel planetar), cât și SUA (care reprezintă 21,6% din PIB-ul mondial și 13,4% din comerțul la nivel mondial) sunt dornice de a încheia negocierile cât mai repede, perspectiva unor neajunsuri pe termen mediu și lung, în ciuda beneficiilor la prima vedere, fac acest fapt imposibil. Până la urmă, în mod cert, va prima interesul politic. 

Cea mai mare grijă cu privire la TTIP vehiculată până acum este cea privind mecanismul de soluționare a disputelor între investitori și state (Investor-State Dispute Settlement - ISDS), instrument care ar oferi companiilor puterea de a da statele în judecată în fața unor tribunale internaționale arbitrale, susține Sorin Moisă.

Se pare că miza semnării acestui tratat ar fi scoterea de sub restricțiile actuale a exporturilor UE către SUA, în valoare de 120 miliarde de dolari anual. Balanța ar atârna în favoarea UE cu 10 până la 20 miliarde de dolari. Deci interesul economic ar fi favorabil UE. Dar, totuși, tocmai UE are cele mai multe obiecții. Mai ales pe segmentul agro-alimentar, unde va fi aproape imposibilă o înțelegere fără un acord politic. 

 

Impactul TTIP asupra economiei României

Conform celor două studii analizate (Lucian Cernat & Csilla Lakatos și IFO - 2014), impactul economic și financiar asupra României ar fi pozitiv. Exporturile românești în SUA sunt destul de slabe la momentul actual. Balanța economică nu depășește cu mult nivelul de trei miliarde de dolari și este puternic pozitivă. Potrivit lui Lucian Cernat, aceasta ar urma să crească cu circa 30%, iar exporturile vor fi în continuare mai mari decât importurile. 

Cât privește agricultura, se pare că doar segmentul exportului de vin ar avea de câștigat efectiv. Oricum, în acest moment, exporturile românești către SUA se bazează în proporție de 75% pe produse industriale. Exporturile agricole către SUA totalizează doar 2,6 milioane de dolari și sunt de 20 de ori mai mici față de importurile agricole din aceeași țară. În privința afacerilor agricole, cea mai mare opoziție a României este importul de carne de pui tratată cu apă clorinată. 

Consultarea Națională a scos în față mai mult avantajele acestui viitor uriaș acord. E adevărat că o singură taxă e mai bună decât două, ca și un singur standard în ceea ce privește exportul către ambele piețe - SUA și UE. Printre temerile investitorilor români se numără și faptul că oamenii de afaceri, în acest moment, au nevoie de viză iar dacă negocierile contractuale presupun deplasări rapide, acestea nu pot avea loc. 

Un caz particular este cel al producătorului băuturii “}uica Zetea de Transilvania”, Gelu Silviu Zetea, care discută o viitoare colaborare de export către SUA. Costul licenței de import în acest moment este prohibitiv pentru micii exportatori. Aceștia trebuie să apeleze la un broker/intermediar care înregistrează eticheta, plătește licența de import și beneficiază la schimb de monopolul distribuției în SUA. Or, acest aspect ar trebui să se schimbe în urma semnării tratatului.

În concluzie, eliminarea barierelor tarifare dintre cele două uriașe economii poate fi mai mult benefică decât dăunătoare. 

Vizualizat: 617 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?