Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Trei fermieri mari, suspendați din Holstein RO

Publicat: 16 decembrie 2015 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Mihai Petcu (Agroindustriala Pantelimon, Ilfov), Eugen Popa (Aicbac Bacău) și Gavrilă Tuchiluș (Agrimat Matca, Galați) au fost suspendați pentru un an din Asociația Holstein RO, la ultima Adunare Generală, din 20 noiembrie 2015. 

Click pe poza pentru galerie!

Până în noiembrie 2016, aceștia nu mai au dreptul să voteze și nici să reprezinte Asociația, iar „în condițiile în care vor exista, din partea acestora, acțiuni care vor pune în pericol credibilitatea asociației, vor fi excluși”, precizează, printr-un comunicat, conducerea Holstein RO. Pe toată perioada suspendării, relațiile contractuale (servicii de COP și RG) dintre Asociație și cei trei membri nu va fi afectată, mai precizează conducerea Asociației.

Toți cei trei fermieri suspendați sunt dintre membrii fondatori și au ferme mari: Petcu are 250 de vaci în COP, Tuchiluș are 1.100 de vaci, din care aproape 400 de capete în COP și RG, iar Popa are o fermă cu 600 de capete de Red Holstein, din care în jur de 250 de capete în COP.

 

Mărul discordiei: Banii și programul de ameliorare

Mihai Petcu, membru fondator și fost președinte al Holstein RO, susține că „asociația este într-un dezastru financiar”. Angajații nu și-ar fi primit salariile de luni de zile, susține acesta. Însă principala lui nemulțumire este că actuala conducere a pierdut în acest an subvenția de la stat pentru COP și RG. „E un semnal de alarmă că se alege praful”, spune Petcu.

Gavrilă Tuchiluș afirmă că motivul suspendării este „diferența de opinii”. Pe scurt, el reproșează conducerii Holstein RO „nerespectarea programului de ameliorare, situația economică și netransparență în cheltuieli”. La fel ca și Petcu, fermierul din Galați cere socoteală conducerii Asociației pentru faptul că „de la 1 martie 2014 nu a mai prezentat documente la APIA ca să poată lua subvenția pentru controlul producției de lapte”. În plus, mai denunță și dezordine în gestiunea informațiilor din programul de ameliorare.

Tuchiluș acuză și o chestiune mai degrabă de formă, decât de fond: că Adunarea Generală nu a fost întrunită legal, conform statutului. „Dacă au motive bine întemeiate de excludere a noastră, să prezinte realizarea programului de ameliorare început din 2011 până la zi, situația financiară a Asociației, dacă toate adunările generale care s-au făcut au fost statutare. (...) Cum explicați că statul român ne-a dat niște bani și eu nu pot să îi iau?”, spune proprietarul Agrimat Matca.

 

Lupu: "Nu am respectat, în 2015, un program de ameliorare pe care nemții îl făceau în anii ‘70"

Ionuț Lupu, directorul executiv al Holstein RO, susține că punctul de plecare al nemulțumirii celor trei fermieri ar fi că aceștia au vrut să intre în posesia laboratorului pe care îl deține Holstein RO, o investiție de câteva sute de mii de euro, la care au contribuit, ce-i drept, și o parte din membrii Asociației. Cei mai mulți membri nu ar fi fost însă de acord cu scoaterea laboratorului din patrimoniul Asociației.

Lupu afirmă că cei trei fermieri suspendați „denigrează de mai multă vreme Asociația”. Ba chiar ar fi convins conducerea MADR să trimită Corpul de Control pentru a verifica respectarea programului de ameliorare și cum au fost cheltuiți banii încasați de Holstein RO pentru COP și RG. Ar fi fost avertizați de conducerea Asociației că nu este corect ce fac, iar acum s-au luat și măsuri concrete.

Directorul executiv al Holstein RO recunoaște că în 2015 Asociația nu a luat nici un ban din subvențiile de la buget. Asta, tocmai ca să arate că nu poți să faci ameliorare în România făcând COP și RG la ferme cu câte 15-20 de capete sau chiar mai puțin, cum se întâmplă acum. Ionuț Lupu crede că actualul program de ameliorare al Holstein RO, făcut în 2010, nu ar reflecta interesele fermierilor pe o piață competitivă, așa că la începutul acestui an a propus să se meargă „pe un alt drum”. „De se să ne supunem unui risc de a urma un program care nu respectă interesele fermierilor, doar pentru a primi o subvenție de la stat? Da, nu am respectat, în anul 2015, un program de ameliorare pe care nemții îl făceau în anii ‘70. Vrem să facem altceva, așa cum considerăm noi că este util fermierilor, cu sau fără ajutorul statului”, recunoaște acesta.

„La noi este un sistem de evaluare bazat pe 5 caractere, pe când în Ialia se evaluează 32 de caractere. Un tăuraș evaluat în România cu 5 caractere va trebui să se lupte pe o piață europeană cu un tăuraș evaluat cu mult mai multe caractere: peste 20 în Ungaria, 32 în Italia, 34 în Germania șamd. Le-am spus celor de la ANARZ că este aberant să cheltui atât de mulți bani pentru un sistem de evaluare care nu are nici o finalitate”, argumentează directorul Hostein RO.

 

Cine plătește COP și RG?

Pentru rasa Holstein, în România sunt două cărți de rasă: Una la Holstein RO, iar cealaltă la Asociația Generală a Crescătorilor de Taurine din România (AGCTR). Potrivit lui Ionuț Lupu, Holstein RO are în total 72 de ferme. În COP sunt 21.500 de animale ale fermierilor membri, iar în RG sunt 24.000 de animale, inclusiv din ferme care nu fac parte din asociație. Alte peste 50.000 de capete ar fi înscrise în Cartea de Rasă la AGCTR.

Statul decontează 70% din COP și 100% din RG. Costul total pentru cele două servicii ar fi în jur de 140 lei/cap de animal. Pentru COP, 35 de lei plătește fermierul, iar 80 de lei statul, iar pentru RG costul este de 35 de lei, acoperiți integral de stat. Lupu subliniază că deși Asociația nu a decontat cheltuielile de control la APIA în 2015, nu au modificate tarifele pentru COP și RG. Fiecare fermier va plăti exact prețul subvenționat, iar Asociația va acoperi cheltuielile din veniturile realizate din prestări de servicii către fermieri și asociații partenere. Ionuț Lupu recunoaște că sunt întârzieri foarte mari la încasarea facturilor, inclusiv de la unii fermieri membri, dar susține că nici nu poate fi vorba de faliment. Potrivit lui Lupu, Asociația are 17 salariați și un buget de salarii de aproape 60.000 lei.

Acesta a ținut să ne transmită că producția medie pentru lactația standard de 305 zile la vacile din Hostein RO este de 8.972 litri, cu 2,29 lactații în medie, o medie a lactației de 353 zile, lactație totală 10.244 kg, un procent mediu de proteină de 3,23% și grăsime de 4,02%. Cea mai performantă fermă este Panifcom Iași din Vlădeni. Pentru 436 capete evaluate, din cca. 550 la muls, cel mai bun animal are 16.852 litri. Ferma are 5 animale cu producții peste 16.000 litri, 16 animale - peste 15.000 litri, 45 capete - peste 14.000 litri și 387 animale - peste media Asociației, de 8.972 litri. Media lactației în ferma Panifcom este de 11.337 litri.

 

Holstein RO va negocia afilierea la Pro Agro

Pe 20 noiembrie 2015, membrii Holstein Ro au mai votat afilierea Asociației la Federația Pro Agro. Președintele Nicușor {erban va negocia afilierea. De asemenea, s-a căzut de acord să fie simplificate procedurile de lucru privind alegerile: candidații pentru funcțiile de conducere vor fi nominalizați în timpul Adunării Generale prin vot direct, simplu și la vedere. Potrivit lui Ionuț Lupu, director executiv al Holstein RO, următoarea Adunare Generală va avea loc la începutul anului 2016, când vor fi organizate și alegeri.

 

Vizualizat: 1133 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune!

Parcul ideal pentru o fermă zootehnică! Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! "Primele utilaje au fost cumpărate de la Tehnodiesel SRL prin buyback şi credit furnizor, în 2016. „Pentru ferma Red Angus am găsit o finanţare directă prin Tehnodiesel, care este foarte convenabilă. Am apelat şi la buyback şi am cumpărat utilaje noi, cu finanţare pe 3 ani, în rate eşalonate, negociate.” - Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

"Tractorul Massey Ferguson din seria 3000 este un tractor de fermă, cel din seria 5000 este pentru tot ce înseamnă recoltarea şi prelucrarea fânului şi pentru lucrări uşoare de câmp semănat, erbicidat, iar cel din seria 6000 este pentru lucrările grele de câmp arat, lucrări cu discul, scarificat, balotat cu balotiera mare şi pentru transport cu remorcile mari, de 18 tone. Pentru o fermă zootehnică, este parcul ideal de tractoare."- Péter Tamás Nagy, administrator Black Angus Farm, jud. Mureș.

Încărcătoarele Weidemann mari sunt folosite pentru tot ce înseamnă lucrul pe câmp şi muncă grea pe platforma zootehnică și în afara ei - încărcat, descărcat, stivuit baloți în fânare, încărcat bălegar pentru fertilizarea suprafețelor agricole, inclusiv împins zăpada de pe platformă. „Acum doi ani am avut zăpadă de aproape doi metri, viscolită, nu ne descurcam fără încărcătoarele Weidemann. Încărcătorul Weidemann T 5522 este mai stabil, iar modelul 3080 LPT telescopic este articulat la mijloc și este mai flexibil.

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde Delfini la Sulina, Delta Dunării În vizită la văcuţele melomane de la Doaga
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?