Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Transformă deşeurile de fructe şi legume în pigmenţi naturali

Publicat: 09 octombrie 2019 - 11:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

O absolventă a Colegiului Imperial din Londra a dezvoltat un mecanism care transformă deşeurile din fructe şi legume în coloranţi naturali sub formă de pulbere, care pot fi folosiţi pentru crearea de vopsele, cerneluri sau coloranţi textili.

Nicole Stjernsward a inventat Kaiku, un sistem care transformă materia vegetală în pigmenţi de vopsea sub formă de pulbere, folosind tehnologia de vaporizare. De fapt, ea transformă deşeurile de fructe şi legume în pigmenţi naturali. Avocado, rodii, sfeclă roşie, lămâi şi ceapă sunt doar câteva dintre ingredientele care pot fi introduse în Kaiku şi transformate în materia primă pentru vopsele, cerneluri şi coloranţi textili.

kaiku_bMulte dintre legumele şi fructele pe care ne propunem să le consumăm zilnic sfârşesc prin a fi depozitate până se degradează şi apoi sunt aruncate la gunoi, dar cu Kaiku aceste deşeuri devin o resursă de mare valoare. În plus, tânăra inventatoare spune că a dorit să ofere o alternativă naturală la utilizarea pigmenţilor artificiali, care pot fi adesea toxici. "Deoarece mulţi pigmenţi sintetici astăzi sunt toxici sau sunt realizaţi din materiale ambigue, culoarea este de obicei considerată o contaminare după principiile economiei circulare", a precizat ea.

Principiul tehnologic este destul de simplu. Pielea, coaja sau alte resturi sunt fierte pentru a produce un lichid colorat care este transferat apoi într-un recipient special. În contact cu aerul fierbinte sub presiune, acest lichid este aspirat printr-o duză de atomizare. Ceaţa fină produsă este suficient de fierbinte încât se vaporizează aproape instantaneu, iar particulele uscate sunt direcţionate spre rezervorul de colectare.

În trecut, pigmenţii proveneau din natură. Albastrul era creat din pietrele lapis lazuli, galbenul se obţinea din argilă, iar roşul din aripile zdrobite ale gândacilor. De asemenea, legume precum ceapa erau folosite în mod tradiţional pentru vopsirea ţesăturilor.

Vizualizat: 697 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren

Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren! Interviu cu Marius Mitra, reprezentat FALC în România, realizat la Agriplanta 2022

NATUREVO: „Luăm cultura de la zero și să o ducem până la momentul recoltării” Climate FieldView de la Bayer - hărți de producție cu precizie maximă în timp real AGRARIA 2022, 5-8 mai 2022, Jucu, Jud. Cluj!
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?