Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tradiție și bun gust

Publicat: 03 noiembrie 2015 - 18:00
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

"Bucătăria Ardelenească" se dorește a fi rețetarul tuturor celor care îndrăgesc preparatele tradiționale, specifice arealului transilvan, dar și al celorlaltor regiuni din România. 

Click pe poza pentru galerie!

Specificurile unor mâncăruri diferă de la regiune la regiune, rod al experimentărilor de generații sau al fuziunilor bucătăriilor regiunilor sau ale mai multor națiuni conlocuitoare. Lună de lună dorim să oferim amatorilor rețete vechi sau mai noi, adecvate sezonului, ocaziilor și sărbătorilor anului, dar și meniuri ce reflectă bogăția culinară a bucătăriei autohtone. Rețetele sun realizate cu multă pasiune de echipa noastră de colaboratori. 

În numărul din octombrie veți găsi rețete de supe din diferite zone ale Transilvaniei, rețete cu varză... Vă vom delecta și cu rețete speciale din carne de curcan, povestea trufelor de toamnă și rețete cu trufe, mâncăruri ciobănești, rețete de sfeclă, murături tradiționale și magiun de prune. Vă oferim și dulciuri de sezon: tartă cu budincă și pere, prăjitură cu nucă și vanilie. Dar să nu uităm nici delicatesele toamnei, castanele! Gutuia era cunoscută în antichitate sub numele de măr de aur, fiind considerat parfumatul fruct al dragostei. Vă recomandăm rețete de conservare ale gutuii, în peltea, compot, respectiv nectar. Toamnei îi șade bine și cu dulciuri spumoase, care mai lecuiesc din nostalgia de vară, așa că vă invităm să încercați și rețetele de tiramisu și prăjitură lapte de pasăre. 

Revistele FERMA și "Bucătăria Ardelenească" au decis să colaboreze pentru a realiza, de două ori pe lună, o pagină plină cu bunătăți din bucătăria tradițională românească.

 

Rasol de porc cu varză roșie și leuștean

Ingrediente pentru 4 persoane: 1 căpățână varză roșie, 4 felii rasol de porc, 2 cepe, 4 căței de usturoi, 1 conservă de roșii întregi (400 g), 6 linguri ulei, 2 linguri pastă de ardei, sare, piper măcinat, piper boabe, boia dulce, foi de dafin, 1-2 fire leuștean, smântână pentru servit. 

Prepararea: Feliile de rasol se pun la fiert în apă. Se adaugă 1 ceapă și usturoiul întregi, se asezonează cu sare, piper boabe și foi de dafin. Se lasă până când se înmoaie carnea, apoi se scot cu paleta de bucătărie și se trag la tigaie în puțin ulei. Se țin acoperite la loc cald. Ceapa rămasă se mărunțește și se călește în ulei până când devine sticloasă. Se trage deoparte, se adaugă boia dulce, pasta de ardei, roșiile mărunțite împreună cu zeama lor și varza tăiată mărunt. Se asezonează cu sare, piper și leuștean, apoi se toarnă puțină zeamă strecurată de la rasol. Se amestecă și se fierbe sub capac până când varza se pătrunde. Se servește cu rasolul de porc și smântână după plac.

 

Tartă cu nuci și gutui

Ingrediente pentru blat: 300 g făină, 200 g unt, 100 g zahăr pudră, coaja de la 1 lămâie, 1 linguriță aromă de vanilie, un praf de sare. Ingrediente pentru umplutură: 5 gutui mari (cca 1,3 kg), 250 g zahăr din trestie de zahăr, 120 g nucă măcinată, 1 linguriță scorțișoară.

Prepararea: Se amestecă ingredientele pentru blat până ce se obține un aluat omogen, se înfășoară în folie de plastic și se pune la frigider pentru 2 ore. Se curăță gutuile, se scot cotoarele, iar pulpa se taie cubulețe. Peste gutui se adaugă 200 ml apă, zahărul și scorțișoara și se fierbe cca 30 de minute amestecând din când în când. Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Aluatul se împarte în două. O bucată se întinde în formă de cerc și se pune în forma de tartă pregătită. Se înțeapă cu o furculiță, se acoperă cu hârtie de copt, se umple cu boabe de fasole (năut, orez sau pietricele de ceramică anume pentru a coace în orb) și se coace 10 minute. Se îndepărtează hârtia împreună cu boabele folosite, peste aluat se presară jumătate din nuca măcinată, se întinde umplutura de gutui, după care se presară și restul de nucă. Partea cealaltă de aluat se fărâmițează cu mâna și se pune deasupra umpluturii într-un strat cât mai uniform. Se mai coace 25-30 de minute sau până când începe să se rumenească.

Vizualizat: 604 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
Noutati
|
11. 04, 2015. Wednesday 16:41
Daca banii nu te dau afara din casa, iti propun sa te informezi despre o afacere fenomenala la adresa:daneugen93@gmail.com
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Maschio Gaspardo la Agromalim 2019 Cons DDA la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?