Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Topul subvențiilor plătite de APIA!

Publicat: 11 octombrie 2016 - 10:00
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

11 milioane de euro este cea mai mare subvenție plătită de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pe 2015, doar în sectorul vegetal. Cine a luat acești bani? Iată topul beneficiarilor de subvenții în România!

 

Click pe poza pentru galerie!

Potrivit datelor furnizate de APIA, pe primul loc în clasamentul sumelor încasate ca subvenție pe suprafață în sectorul vegetal este SC Agricost SA Insula Mare a Brăilei. Societatea este administrată de omul de afaceri român Constantin Duluțe, care a preluat-o de la defunctul fermier Culiță Tărâță, proprietarul TCE Brazi, și exploatează 56.200 ha în Insula Mare a Brăilei.

Subvenția pe suprafață încasată anul acesta de societate de la Agenția de Plăți s-a ridicat la aproape 49,29 milioane lei, adică 11,17 milioane euro, la cursul de 4,41 lei/euro practicat de APIA.

Potrivit datelor Ministerului de Finanțe, Agricost SA a raportat pentru anul 2015 o cifră de afaceri de peste 82 milioane euro și un profit de 14,2 milioane euro, cu 3 milioane euro mai mare decât subvențiile pe suprafață încasate anul acesta de la Agenția de Plăți.

Nu este o surpriză mare nici locul doi în clasamentul sumelor încasate ca subvenție pe suprafață de la APIA. SC Intercereal SA din Ialomița, deținută de omul de afaceri Ioan Niculae, a primit de la APIA 20,29 milioane lei, adică 4,6 milioane euro, la mare distanță de locul 1. Subvenția a fost plătită pentru o suprafață de aproximativ 10.500 ha.

Proprietarul firmei, Ioan Niculae, a fost condamnat, în aprilie 2015, la 2,6 ani de închisoare într-un dosar privind sponsorizarea ilegală a PSD și este cercetat pentru instigare la abuz în serviciu și spălare de bani într-un alt dosar, cunoscut sub numele de Romgaz - Interagro.

În top 10 al sumelor uriașe încasate de la APIA în contul subvenției pe suprafață pe 2015 mai figurează un singur fermier român, pe locul șase. Agrodelta Sireasa SA, din județul Tulcea, este proprietatea unui fost senator PSD, Traian Rece. Societatea a încasat anul acesta de la APIA subvenții de 6,9 milioane lei, adică 1,57 milioane euro. Societatea administrează, în Delta Dunării, o amenajare agricolă de 5.300 ha la Sireasa, și o altă amenajare agricolă în zona Tatanir, de aproape 6.000 ha, suprafață concesionată de la Consiliul Județean Tulcea.

 

Străinii care încasează subvenții uriașe în România!

Restul pozițiilor din top 10 sunt ocupate de companii deținute de străini, arată datele furnizate de APIA. Șapte din primele cele mai mari zece subvenții plătite de APIA pentru 2015 au mers către societăți ale unor italieni, libanezi, portughezi, danezi.

SC Emiliana West Rom SRL din județul Timiș a încasat anul acesta de la APIA suma de 12,77 milioane lei, adică 2,8 milioane euro. Firma este înființată în România din anul 2000 și îi aparține omului de afaceri italian Martini Luciano. Suprafața exploatată, declarată chiar de acesta, este de 12.000 ha, din care 10.000 ha sunt proprietatea firmei. Societatea mai deține în localitatea Teremia Mică și o fermă de 1.200 de capete de bovine din rasa Limousine.

SC Padova Agricultura SRL din județul Brăila a beneficiat de subvenții în sumă de 11,72 milioane lei, adică 2,6 milioane de euro, pentru 2015. Firma este deținută de Palma SRL și Roncato Giovanni E Figli SAS, două companii înregistrate în Italia. Producătorul a preluat fostul IAS de la Stăncuța, cumpărat inițial de la statul român de către sirianul Omar Hayssam. Italienii cultivă orez pe 5.000 ha în județul Brăila, teren pe care l-au luat în concesiune de la ADS.

Societatea Agricolă Zimbrul SA din județul Ialomița a încasat de la APIA, pentru anul 2015, suma de 9,71 milioane lei, adică 2,18 milioane euro. Firma aparține de Nutre Farming SRL, parte a grupului portughez Nutre. Producătorul portughez de cereale a declarat că exploatează peste 25.200 ha în România.

SC Agro Chirnogi SA din județul Călărași a primit anul acesta de la APIA subvenții de peste 9 milioane lei, adică în jur de 2 milioane euro. Agro Chirnogi este parte din consorțiul de firme Maria Group, deținut de cetățeanul libanez Jihad El Khalil. Societatea exploatează 9.414 ha de teren. Mare parte din suprafață este concesionată de la ADS.

Imediat după, pe locul opt în ordinea sumelor mari încasate în 2016 de la APIA vine Maria Trading SRL, administrată tot de cetățeanul libanez Jihad El Khalil, cu subvenții de 9,37 milioane lei, adică 2,1 milioane euro. Maria Trading una dintre societățile Grupului Maria, în care ar mai fi acționari și cetățenii libanezi Sarkis Sarkis, Laoun Youssef, Saad Iskandar. Societatea exploatează în jur de 12.000 ha, din care aproximativ 10.000 ha sunt arendate.

SC Campo D’Oro SRL din județul Timiș a încasat anul acesta de la APIA subvenții pe suprafață în sumă de 8,62 miloane lei, adică 1,9 milioane euro. Societatea a aparținut italianului Giovanni Roncato, dar ar fi trecut în proprietatea danezilor de la Ingelby, care cultivă cereale pe aproximativ 6.000 ha în localitatea Oloșag din Timiș.

Pe locul 10 în clasamentul subvențiilor plătite de APIA pentru sectorul vegetal pentru anul 2015 se află Agrogal SA, din județul Galați. Societatea cultivă cereale pe aproximativ 6.000 ha și este controlată de cetățeanul italian Giovanni Glandi. Anul acesta a primit de la APIA subvenții de peste 6,25 milioane lei, adică 1,4 milioane euro.

Sumele prezentate sunt doar cele efectiv plătite până aproape de jumătatea lunii septembrie 2016. Anumiți beneficiari din clasament nu și-au încasat subvențiile în totalitate pe toate schemele de plată, a precizat APIA.

 

 

SUBVENȚII PLĂTITE DE APIA PE 2015 ÎN SECTORUL VEGETAL

 

 

 

Sursa: APIA

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.17(178) 1 - 15 octombrie 2016

Vizualizat: 922 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?