Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Toate-s vechi şi noi sunt toate!

Publicat: 23 decembrie 2021 - 17:09
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Şi s-a sfârşit anul! Cu luna în care sărbătorim româneşte, tăiem godacul de pe listă sau din coteţ şi astfel mâncăm româneşte mai mult decât în restul anotimpurilor. Întrebarea e... cât de românească ne e hrana din farfurie? Cât la sută din porcul crescut în România mai e... românesc?

Nicoleta Dragomir nou_t

Dilema ultimelor zile e dacă şi cum mai poate ţăranul să crească şi să vândă porcii din gospodărie. Cu legea porcului nu-i tocmeală, chiar dacă e... de porc. Pentru ţăranul român, pentru gospodăria rurală de la noi, tradiţia culinară e un mod de viaţă în sine. Nu va veni nimeni să îi ia omului orătăniile şi porcii din gospodărie, dar nici nu i se va mai permite să crească mai mult decât poate consuma familia lui. Cam asta ar fi, pe scurt, cu legea porcului. Ce este peste limita de autoconsum intră la comercializare, ori asta te transformă în producător, obligatoriu cu hârtie la mână şi nişte condiţii zootehnice minime. Cam asta ar fi cu porcul.

Fără doar şi poate, avem unele dintre cele mai frumoase tradiţii culturale, pastorale, gastronomice. Suntem cunoscuţi şi recunoscuţi în lume pentru asta. Să ne irosim tradiţiile ar coincide cu pierderea identităţii naţionale. Tocmai de aceea, una dintre provocările majore ale prezentului este cum să împăcăm revoluţia industrială şi tehnologiile moderne cu viaţa la ţară şi tradiţiile pe care ne străduim să le perpetuăm. Mai pe româneşte, cum să împăcăm capra cu varza... Nimic mai greu! Dar, nu imposibil.

Am demonstrat şi noi în ultima perioadă, la revista Ferma, că printul poate fi conectat la mediul online simplu şi eficient, că în paginile unei publicaţii au loc atât tradiţiile, cât şi agricultura viitorului, că exemplele pozitive şi reuşitele fermierilor pot să împartă aceeaşi hârtie cu anchetele jurnalistice şi actualitatea care, de multe ori, ne doare. Şi credem că asta e soluţia "împăcării" dintre nou şi vechi, dintre modern şi clasic. Până la urmă, porcul pârjolit cu foc de paie şi sarmalele din tuci ale bunicii sunt vedete deja consacrate pe facebook şi pe TikTok, şi asta datorită pozelor făcute cu telefonul deştept din dotare. La îndemâna oricui! Aşa vom continua să răspundem şi noi, echipa Ferma, nevoilor de informare pe care ni le transmiteţi. Suntem iubitori de tradiţii, ţinem cont de cei aflaţi la început de drum în agricultură, adaptăm articolele la calendarul lucrărilor de sezon, scriem poveşti inspirate din reuşitele fermierilor şi, în acelaşi timp, suntem conectaţi la Agricultura 4.0 care aduce viitorul în prezent.

Că am reuşit să împăcăm capra şi varza ne-o dovediţi în fiecare zi, prin reacţiile pozitive şi, pentru asta, vă mulţumim. Vom intra, în scurt timp, în cel de-al 24-lea an de existenţă a revistei Ferma, cu surprize editoriale şi un plus de conţinut care să vă aducă aproape şi rapid de agricultura fiecărui colţişor din lumea asta.

Aşa că staţi pe-aproape, bucuraţi-vă de Sărbătorile de iarnă în tihnă şi bună înţelegere alături de cei dragi şi să ne revedem într-un 2022 prosper şi mai îngăduitor cu noi toţi!

 

NICOLETA DRAGOMIR

Senior editor

Ferma Media Grup

nicoleta@revista-ferma.ro

Vizualizat: 836 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Cum se pastrează merele peste iarnă!

Când este perioada optimă pentru recoltarea merelor? Cum le depozităm și unde? Ioan Jula, pomicultor din jud. Sibiu, ne dă câteva sfaturi legate de păstrarea merelor peste iarnă pentru cei care au o livadă mică în curte.

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?