Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Tineri fermieri în ferma de familie

Publicat: 13 iunie 2016 - 09:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ați citit în numărul trecut al revistei povestea unui tânăr student la Medicină Veterinară care a ratat măsura pentru instalarea tânărului fermier într-o afacere agricolă cu tradiție de familie.

Click pe poza pentru galerie!

Tânărul Ioan Matiu (19 ani, foto stânga) din Salonta, județul Bihor, este mâna dreaptă a tatălui său Ioan Matiu, alături de care lucrează umăr la umăr - atunci când nu e plecat la studii - în ferma mixtă cu un sector zootehnic ce cuprinde aproape o sută de vaci de carne. A fost încurajat să acceseze bani europeni de exemplul surorii lui, Florica Matiu (29 ani), care a dus la bun sfârșit un proiect european similar din vechiul PNDR. Beneficiind de o bună pregătire practică în familie, tânărul Ioan Matiu a vrut să-și dezvolte o mică afacere pe cont propriu, una care să-i permită întreținerea viitoarei lui familii de fermier. Dar a fost nevoit să renunțe. Descurajarea i-a fost alimentată și de experiența Floricăi. Paralel cu activitatea agricolă, tânăra predă și la catedra de matematică din localitate. Anul trecut s-a căsătorit și a dat naștere unei fetițe, însă fiind managera unei Întreprinderi Individuale, fermiera nu a putut beneficia de concediu de maternitate. “Ca fermier nu pot să-mi iau dreptul meu de concediu maternal, pentru că PFA-urile, Întreprinderile Individuale sau de Familie nu au voie să-și întrerupă activitatea. Ar fi trebuit să-și transforme afacerea în SRL. Dar acolo deja se complică treaba contabilicește. Cum sunt încurajați tinerii fermieri să întemeieze o familie și să aibă urmași, dacă ei nu au dreptul de a-și îngriji copiii?! Ce bază are schimbul de generații în agricultură”, se miră tatăl și bunicul Ioan Matiu. 

 

Fermierul ca antreprenor în propria fermă familială 

Ioan Matiu a făcut referire la o realitate pe care o recunoaște și premierul Dacian Cioloș: cei mai mulți fermieri lucrează într-o economie de tip informal și nu au asigurări medicale. „Avem nevoie de o legislație care să consfințească rolul fermierului din ferma familială ca antreprenor și să aibă posibilitatea ca fermier să cotizeze atât cât poate și pentru pensie, și pentru asigurări sociale și asigurări de sănătate, și să fie recunoscut, și mai mult, să poată să își angajeze legal membrii familiei care oricum lucrează în fermă și care unii dintre ei nu au nici asigurare de sănătate, nici contribuție pentru pensie și nu îi recunoaște nimeni. Vrem să vedem cum putem modifica acest cadru juridic și avem o măsură prevăzută în pachetul acesta tocmai pentru a da acest cadru legal scos la lumină și pentru fermier, inclusiv pentru zilier, când se angajează sezonier”, sublinia Dacian Cioloș cu ocazia lansării Pachetului de politici „Clasa de mijloc la sate”, în luna martie 2016, în județul Alba.

 

 

 

Articol publicat in revista Ferma nr.10(171) 1 - 14 iunie 2016

Vizualizat: 1046 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?