Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Taxe și noi reglementări în agricultura ecologică

Publicat: 16 septembrie 2015 - 16:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Un proiect de ordonanță menit să completeze o ordonanță de urgență a fost postat pe site-ul MADR, în data de 13 august 2015, și a produs nemulțumire organismelor de inspecție și certificare în agricultura ecologică, acestea fiind vizate direct de modificările care ar urma să fie aduse prin proiectul de act normativ. În principal, este vorba despre taxarea, în premieră, a acestor organisme de către stat. 

Click pe poza pentru galerie!

Dacă măsura va fi aplicată, este de așteptat să crească și taxele pentru certificare achitate de către fermieri. Uite așa vom vedea încă o dată cum o decizie guvernamentală ajunge în final să fie suportată financiar tot de către agricultori. 

 

Cu lopețica în inspecție

Ce completări aduce, mai exact, noul proiect de ordonanță? Să precizez mai întâi că ordonanța de urgență care va suferi modificările respective este OUG 34/2000 privind produsele agroalimentare. Primul articol propus pentru completare este art. 2. Acesta se va îmbogăți la alin. 4 cu o literă nouă, lit. l, care va avea următorul cuprins: „Efectuează inspecția și controlul la operatorii de produse agroalimentare ecologice pe trasabilitatea produselor”. Cine va efectua inspecția și controlul? Recitind OUG 34/2000 constatăm că alin. 4 nu are nici o literă, deci nu se poate continua cu lit. l. De fapt, ar fi vorba despre alin. 3, care se oprește la lit. k. Deci, proiectul de ordonanță are un viciu de formulare, încurcă alin. 3 cu alin. 4. Să sperăm că Silviu Cernătescu, reprezentant al Direcției Generale Politici Agricole și Strategii, va observa la timp eroarea și proiectul nu va ajunge așa la Guvern și apoi în Monitorul Oficial. 

Bun, să trecem peste această greșeală formală și să observăm că autoritatea care va primi acest drept de inspecție și control este Autoritatea Națională a Produselor Ecologice (ANPE) din cadrul MADR. Cum îi vor controla, concret, inspectorii ANPE pe fermierii acreditați în agricultura eco și pe procesatorii de produse alimentare ecologice? În cadrul art. 8, care va primi un supliment de șase noi alineate, grosul completărilor vizate, la alin. (3¹) stă scris: „...personalul prelevează probe din sol și din produsele agroalimentare ecologice ale operatorilor înscriși în sistemul de agricultură ecologică”. 

 

Ministerul instituie un supra-control

Iată-i, așadar, pe funcționarii MADR-ului, fie ei din sediul central, fie din DAJ-uri, scoși din birouri și trimiși să înhațe o pungă cu pământ din ferma eco sau cu brânză ori cu ce o mai fi într-o făbricuță de produse eco și apoi să dea fuga la un „laborator de referință”, desemnat printr-o hotărâre de guvern. „În cazul în care se constată neconformități, în urma analizării probelor de către laboratoarele de referință - precizează alin. 3(6) - personalul cu atribuții de inspecție din cadrul MADR aplică contravențiile prevăzute la art. 2, alin. (2), din Hotărârea 131/2013...” Să mergem așadar la Hotărârea 131/2013 să vedem cine va primi amendă. Art. 2 al respectivei hotărâri îi vizează exclusiv pe operatorii din agricultura ecologică. Ei riscă amenzi de zeci de mii de lei (de la un minim de 10.000 la un maxim de 35.000 de lei ), dacă, de exemplu, folosesc fraudulos termenii de „ecologic”, „biologic”, „organic” sau a abrevierilor acestora, precum „eco” , „bio”, ca mărci comerciale sau practici de utilizare în producția, procesarea, ambalarea, transportul, depozitarea și distribuția produselor. Potrivit Hotărârii 131, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se efectuează de către „operatorul personalului cu atribuții de inspecții tehnice în domeniul agriculturii ecologice din cadrul direcțiilor pentru agricultură județene și a municipiului București”. 

De ce o mai fi fost nevoie de o nouă reglementare, la nivel de ordonanță de urgență, când atribuțiile de inspecție și control erau deja stabilite prin Hotărârea 131? Vor fi inspectorii mai motivați să își exercite atribuțiile printr-o nouă reglementare? Nu erau deja instruiți să ia probe din sol sau din alimente la procesator? Cum controlau până acum conformitatea produselor ecologice, dacă nu prin aceste metode practice, cu finalizare în laborator? Întreb din perspectiva consumatorilor de produse „eco” din magazinele noastre. Impresia este că atunci când reglementările devin tot mai stricte, înseamnă că înainte lucrurile nu funcționau bine. Am avea dreptul să fim suspicioși că în agricultura eco și în procesarea produselor ecologice ar fi multe neconformități. Pe de altă parte, credem că ministerul ar fi avut datoria să dovedească faptul că organismele de inspecție și certificare nu și-au făcut treaba bine, din moment ce ministerul vine cu noi reglementări. Altfel, cum motivează instituirea unui supra-control? 

 

Singura țară europeană care percepe o taxă pentru aprobarea organismelor de inspecție și certificare

Ca să vedem ce reacție au organismele de certificare și control vizavi de noul proiect de lege, am stat de vorbă cu Ana Goloborodco, reprezentantă a Ecocert. Responsabilul firmei susține că noua reglementare vizează în principal instituirea unei taxe pentru aprobarea organismelor de inspecție și certificare. Taxa se va stabili pentru fiecare domeniu pentru care firmele respective cer aprobarea, iar cuantumul taxei va fi stabilit prin ordin comun al ministrului Agriculturii și dezvoltării rurale și al ministrului Finanțelor. „Ne așteptăm la o taxă de 5000 de lei pentru fiecare domeniu. Sunt patru domenii, deci vom plăti 20.000 de lei anual, fiindcă vom fi nevoiți să cerem în fiecare an aprobarea. Această taxă este o premieră în România, dar și în UE. Nici o altă țară membră nu percepe taxă pentru aprobarea organismelor de inspecție și control. În opinia noastră, e o ocazie numai bună pentru guvern să mai strângă bani la buget. Dacă noi vom fi taxați, vom ridica la rândul nostru taxele pentru certificare. Măsura ministerului se va resimți în final în buzunarele fermierilor care vor dori să practice agricultura ecologică”, consideră Ana Goloborodco. 

 

Peste 15 mii de operatori în agricultura ecologică

Potrivit legislației comunitare, după certificarea unui operator în agricultura ecologică, organismele de profil au obligația să inspecteze anual 10% din operatorii certificați. În România activau, la nivelul anului 2013, peste 15 mii de operatori în agricultura ecologică. În numai trei ani, numărul acestora a crescut de cinci ori, ținând cont că în 2010 erau certificați 3155 de fermieri, producători, procesatori și comercianți. O creștere uluitoare, o dovadă clară a apetitului românilor pentru agricultura eco, ajunsă și temă electorală pentru diverși politicieni. România ar fi un fel de rai al agriculturii ecologice. 

Bine, bine, dar uite că în raiul ăsta se mai strecoară și impostori. Pe site-ul MADR este o listă cu operatorii excluși din sistemul de agricultură ecologică de către Organismele de Inspecție și Certificare. Nu sunt mulți cei care au pierdut acreditările. Trei SRL-uri și o PFA. O nimica toată, raportat la cei peste 15 mii de operatori la nivel național. O fi ministerul nemulțumit de numărul prea mic de firme excluse? Să ne așteptăm de aici încolo, dacă proiectul va fi aprobat, la mai multe excluderi? Are ministerul dovezi că în agricultura ecologică sunt mult mai mulți impostori și și-a propus să-i depisteze și să-i elimine? Sau, mai degrabă, guvernul nu dorește altceva decât să pună un bir, unic în Europa, pentru aprobarea organismelor de inspecție și control? Reprezentanții acestor organisme exact de acest lucru acuză statul.

 

Vizualizat: 1011 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?