Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Târgul Național al Mierii

Publicat: 05 noiembrie 2014 - 13:20
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În luna septembrie, peste o sută de apicultori și producători de stupi și de echipamente pentru apicultură au expus la Târgul Național al Mierii, organizat de Asociația Crescătorilor de Albine (ACA) - cea mai veche organizație de profil din țară. Președintele ACA, Ioan Fetea, împreună cu directorul general al Institutului de Cercetare-Dezvoltare pentru Apicultură - Cristina Mateescu au întâmpinat oaspeții la poarta institutului, având alături două „albinuțe”, dar și un „trântor”.

Click pe poza pentru galerie!

ICDA a împlinit patru decenii
Vicepremierul Daniel Constantin a vizitat standurile, dar și o investiție nouă a Institutului, institut care și-a sărbătorit și cei 40 de ani de activitate. „Îi sfătuiesc pe toți apicultorii care, în mare parte, exportă astăzi miere vrac, mierea după aceea exportată în Germania sau în alte state, parte din ea, câteodată, întorcându-se și în România, să meargă pe partea de integrare a producției”, a spus ministrul Agriculturii, în contextul în care mai mult de jumătate din producția anuală de miere (între 10 și 12.000 tone) se vinde vrac peste hotare, de unde o parte se întoarce procesată în țară.
În afară de export, și piața internă a devenit tot mai importantă. Mulți apicultori vin cu oferte diverse, pe gustul consumatorilor. „Românii consumă anual circa 500 grame de miere, de zece ori mai mult decât acum 25 de ani, totuși cu mult sub media europeană”, remarca Ioan Fetea.
În sala de conferințe a institutului, s-au dat diplome și medalii aniversare, apoi oficialii au plecat unul câte unul, lăsând loc unei întâlniri profesionale a intelectualilor agriculturii, cum mai sunt alintați apicultorii.

Apicultorii protestează împotriva neonicotinoidelor
Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, le-a promis apicultorilor din Federația Asociațiilor Apicole din România - ROMAPIS că va fi instituit un cadru de lucru pentru armonizarea punctelor de vedere ale producătorilor agricultorilor cu cele ale apicultorilor privind utilizarea neonicotinoidelor în România, după ce aproximativ 30 de membri ai ROMAPIS au protestat în 9 octombrie 2014 în fața sediului MADR.
„România a dat două derogări în 2014 și dorim ca în 2015 să înceteze această practică. În acest an, producția de miere se apropie de zero, a fost un an calamitat din punct de vedere al condițiilor climaterice, dar au fost semnalate și depopulări masive ale stupilor în România cauzate de praful care s-a ridicat la însămânțările din primăvară”, a declarat președintele ROMAPIS, Mircea Ciocan, citat de Agerpres. „Am făcut deja înștiințări colegilor mei de la COPA-COGECA și sperăm ca autoritățile să fie sensibile la acest subiect. În caz contrar, ne vom adresa Comisiei Europene”, a avertizat Ciocan.
„(...) Nu avem o garanție că în 2015 nu se va da o nouă derogare, practic nu ne-am atins scopul cu această acțiune, dar sper ca în viitor să rezolvăm această problemă”, a declarat președintele ROMAPIS, după întâlnirea cu ministrul Constantin.
ROMAPIS are peste 3.000 de membri apicultori, care dețin 150.000 familii de albine.

Noi reguli pentru miere
Producătorii și procesatorii de miere vor trebui să înscrie pe etichetă țara sau țările de origine unde s-a recoltat mierea, iar polenul nu mai este considerat ingredient și nu se poate îndepărta din miere, cu excepția cazului în care acest lucru nu poate fi evitat în momentul îndepărtării materiilor străine, prevede Ord. 1356/1093/384/2014, în vigoare din 10 octombrie 2014.
Produsele introduse pe piață sau etichetate înainte de 24 iunie 2015 vor putea fi comercializate în continuare, până la epuizarea stocurilor.

Cereri pentru despăgubiri
Apicultorii afectați de fenomenele hidrometeorologice nefavorabile din perioada mai -iulie 2014 pot depune cererile pentru ajutorul de minimis până în 3 noiembrie 2014. Sprijinul financiar va fi acordat astfel: 4 lei/familia de albine pentru o stupină de până la 75 familii, respectiv 7,5 lei/familia de albine pentru o stupină cu peste 75 familii.

PNA: Banii pe 2014, insuficienți

În 2014, apicultorii au solicitat 32,560 mil. lei prin măsurile de sprijin din Programul Național Apicol (PNA) 2014-2016, mai mult decât alocarea pentru perioada 2013-2014, de doar 29,705 mil. lei.
O parte din alocare era prevăzută pentru realizarea Sistemului informatic pentru identificarea stupilor, însă ANARZ nu a solicitat banii, astfel încât suma a fost realocată celorlalte măsuri. Astfel, pentru 2014, au fost decontate integral achiziția de medicamente și funduri de stupi pentru control sau antivarooa și analizele fizico-chimice ale mierii, și doar procentual achiziția mătcilor, roiurilor pe faguri sau familiilor de albine și achiziția stupilor.
Pentru 2014, de măsurile din PNA au beneficiat 5.391 apicultori, organizați în 143 forme asociative.

Vizualizat: 474 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Reclama header after big part 3 pages

Video

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Liceul Tehnologic nr. 1 Fundulea, un model de succes

Din 1963, pepiniera profesionala a celui mai important centru de cercetare românesc se afla la Centrul Scolar Agricol Fundulea. Multe s-au schimbat din anii ce au urmat cooperativizarii si „constructiei socialismului” dar un lucru a ramas la fel! Transformat în Liceul Tehnologic nr. 1, acest edificiu de educatie este si astazi unul de referinta pentru agricultura româneasca.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Agromalim 12 - 15 septembrie 2019 Case IH - Sistemul AFS Harvest Command
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?