Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Târgul fermierilor bihoreni

Publicat: 02 octombrie 2014 - 15:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

De șase ani încoace, fermierii din regiunea Crișana își dau întâlnire la AgroBihor. Târgul a devenit, în scurt timp, un punct de referință în programul expozițiilor agricole de toamnă.

Click pe poza pentru galerie!

La ediția din acest an, vizitatorii s-au bucurat de reprezentarea optimă a fiecărui sector: la expoziția de animale au fost aduse exemplare de bovine, ovine, cabaline, caprine, dar și bubaline; mașinile și utilajele agricole au făcut cinste sectorului de mecanizare agricolă și, desigur, nu au lipsit produsele tradiționale și cele ecologice.

Tehnică agricolă pe măsura așteptărilor
Organizatorii s-au arătat mulțumiți de participarea în număr mare a firmelor producătoare și importatoare de mașini și utilaje agricole, mizând pentru edițiile viitoare pe dezvoltarea exploatațiilor agricole din nord-vestul țării. „Mă bucur de prezența a cinci firme din Bihor, care sunt dealeri importanți pentru mai multe firme mari. Ei vin în sprijinul fermierilor cu utilaje, service și tot ce le trebuie. Am pus accent și pe partea de informare a fermierilor și am avut în program atât simpozioane, cât și demonstrații în câmp. Fermierii bihoreni au depus pe Măsura 121 - „Modernizarea exploatațiilor agricole” proiecte în valoare de 2 milioane de euro. Sperăm să primească acești bani și să îi investească în achiziția de utilaje”, ne-a declarat Marius {tefan, organizator AgroBihor.

Expoziția de animale se îmbogățește în fiecare an
Ardealul a fost întotdeauna o zonă a țării reprezentativă pentru sectorul zootehnic, așadar AgroBihor fără expoziție de animale nu există. „Pe partea de zootehnie am avut o solicitare deosebită, toate boxele sunt la capacitate maximă, chiar am avut și solicitări suplimentare și avem crescători din județele Sălaj, Bihor și chiar din Hunedoara. La ovine, un sector cu tradiție, dacă la primele ediții aveam doar vestita rasă Țurcană, acum avem Karakul, Awassi, dar și rase de carne - un segment spre care trebuie să se orienteze oierii, pentru că acesta este viitorul”, a apreciat Marius {tefan.

„Trămuța de Bihor”, reatestată ca produs tradițional
De la standurile cu produse tradiționale nu a lipsit vestita pălincă „Trămuța de Bihor”. Anul acesta, băutura a fost reatestată ca produs tradițional. „Pălinca noastră e cunoscută de toată lumea, am obținut atestatul de produs tradițional după noua legislație și încercăm să promovăm produsul și să-l diferențiem de alcoolul etilic produs din cereale. Din peste 4.000 de produse tradiționale s-au reatestat puțin peste o sută. Cât de cât se face lumină pe piață, să sperăm că vom avea șanse mai mari ca pe viitor omul de rând să recunoască produsul tradițional”, ne-a declarat Monica Chișe, producător al pălincii „Trămuța de Bihor”.

Cașul ardelenesc este de aur
Marioara și Florian Tirluță din localitatea bihoreană Diosig au venit la AgroBihor cu produse lactate premiate cu aur la Festivalul brânzeturilor din Ungaria. „Suntem familie de ciobani, avem ferma noastră de animale: 500 de oi rasa Țurcană și 50 de vaci din rase mixte. La târg am venit cu cașul de oaie, telemeaua, burduful de oaie și urda. Astea sunt produsele pe care eu le fac și cu care în 2009 am obținut medalii de aur în Ungaria, la „Festivalul brânzeturilor”, iar anul acesta am luat locul II din peste 60 de participanți”, ne-a spus Marioara Tirluța.

Culturi aclimatizate pentru ulei presat la rece
Unii agricultori s-au orientat spre culturi alternative, au investit și acum au propria unitate de procesare. Este și cazul lui Teodor Tincău, producător de ulei presat la rece. „Am început această activitate în 2010, pe 5 ianuarie. De atunci și până în prezent produc ulei de dovleac, de susan, de in, de floarea soarelui și de nucă. Aceste culturi se găsesc la mine în grădină, noi producem materia primă și tot noi o procesăm. În perioada aceasta cu nopți mai reci, cultura de susan aflată în faza de coacere a avut de suferit; restul culturilor merg bine, nu ca în țările calde, dar încercăm să le adaptăm”, ne-a spus producătorul.

Apicultura, de la pasiune la afacere de familie
Nici produsele apicole nu au lipsit din târg. Ioan Oroș, apicultor cu ștate vechi, a adus miere, propolis și alte bunătăți ale stupului - sănătate curată, după cum spune chiar el. „Practic apicultura de 29 de ani și întotdeauna am făcut-o cu plăcere și cu pasiune. Am plecat de la un stup, în prima iarnă am intrat cu șase stupi, iarna următoare din șase am făcut doisprezece, apoi am început să-i înmulțesc și am avut la un moment dat peste 120 de stupi. Am redus din ei pentru că nu este important numărul stupilor, ci puterea familiei. În momentul de față avem între 70 și 80 de stupi. Anul acesta, pentru apicultorii bihoreni, nu a fost grozav, la culesul de salcâm a fost chiar foarte slab. Am avut un cules bunicel la rapiță, o medie de 10 kg/familia de albine, iar la floarea soarelui, cam 18 kg/ familia de albine, pentru că am avut stupii tari și am mers în zonă meliferă bună, cu sute de hectare de floarea soarelui. Chiar dacă la început este nevoie de investiții, apicultura poate deveni în timp o afacere de familie”, ne-a spus Ioan Oroș.

Vizualizat: 629 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Reclama header after big part 3 pages

Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Vest Tract la Agromalim 2019 Vaderstad la Agromalim 2019
Cultura anului 2019

Care credeţi că va fi cea mai rentabilă cultură agricolă în 2019?