Reclama header big full
Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma
Reclama header after big part 1 pages

Țara cu două… Românii!

Publicat: 09 iulie 2015 - 18:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Citesc o știre din newsletter-ul editat de Institutul Național de Statistică, potrivit căreia în primele patru luni din acest an, fabricile de lapte din țară au colectat o cantitate de 279.411 tone de lapte de vacă, cu 22.487 tone (7,4%) mai puțin decât în primele patru luni din 2014. 

Click pe poza pentru galerie!

De asemenea, și cantitatea de lapte brut importată a scăzut cu 8,5 la sută (2.867 tone), de la 33.811 tone la 30.944 tone la finele lunii aprilie 2015. 

 

Lumea paradoxurilor

Față de aprilie 2014 însă, în aprilie 2015, fabricile au colectat cu 9 la sută mai puțin lapte românesc și au crescut importurile cu 13 procente.

Ei bine, m-am convins încă o dată că trăim într-o lume a paradoxurilor, într-o țară cu două… Românii! Zilele trecute am fost sesizat de unii crescători de animale din zona Tecuciului, județul Galați, că oamenii nu au ce face cu laptele colectat zi de zi și îl aruncă la porci! 

 

Porci de… lapte

Constantin Tiron este un mic fermier care are o exploatație zootehnică undeva la marginea municipiului Tecuci. „Am 20 de capete de animale, din care 14 vaci cu lapte și șase vițeluși. În această vară mi-au fătat toate văcuțele, adun zilnic peste 50 litri de lapte și nu am ce face cu el. Opresc câțiva litri pentru unii abonați, de-i numeri pe degete, iar restul sunt nevoit să-l arunc la porci! Și asta o fac de când sunt văcar aici, de vreo 15 ani!”, ne-a declarat crescătorul de animale. Fermierul tecucean ne mai spune că uneori mai face caș, dar rămâne cu el și cu munca irosită; la piață nu merge, deci e mai mare deranjul, iar despre fabricile de procesare din zonă nici nu poate fi vorba să colecteze laptele.

Problema dureroasă este că fermierul Constantin Tiron nu este singurul care procedează în acest mod total neproductiv, mai sunt și alții, membri ai Asociației Crescătorilor de Animale din Tecuci. 

 

Un tanc numit dorință

Crescătorii de animale tecuceni au solicitat sprijin guvernamental pentru a primi ajutorul de minimis în valoare de 5.000 euro pentru achiziționarea unui tanc de răcire a laptelui de 1.000 de litri. În răspunsul oferit, Primăria Municipiului Tecuci a precizat că, potrivit HG nr. 859/06.11.2013, acest ajutor este acordat doar persoanelor care fac parte dintr-o singură formă asociativă constituită în cadrul unității administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună și nu de municipiu. Deci crescătorii, membri ai unei asociații profesionale, au rămas și fără posibilitatea de a stoca laptele. 

„Este descurajant, extraordinar de dificil, să fii crescător de animale în ziua de azi”, a concluzionat Constantin Tiron. 

 


PĂȘUNEA, IZVOR DE CONFLICT

Dar marea problemă cu care se confruntă fermierii tecuceni este legată de pășunea municipală. Asociația Crescătorilor de Animale Tecuci, cu 30 de membri, care reunește fermierii cu cele mai multe bovine din oraș, a trimis mai multe adrese Primăriei Tecuci și Prefecturii Galați pentru a prelua în administrare prin concesionare o parte din suprafețele de imaș deținute de unitatea administrativ-teritorală Tecuci, pentru o valorificare corespunzătoare. Dar s-au lovit de un refuz sistematic. Mai mult decât atât, Primăria a reziliat contractele de pășune cu unii dintre crescătorii de animale, pentru a încasa ea subvenția de la APIA. Astfel, oamenii au fost nevoiți să vândă o parte din animale. Bunăoară, Ionel Mandea, președintele Asociației Crescătorilor de Animale din Tecuci, a rămas cu jumătate din efectivul deținut anul trecut, adică 25 de bovine.

În urmă cu doi ani, Consiliul Local Tecuci a votat mărirea halucinantă a chiriei, de la 80 lei/ha/an la 450 lei/ha/an, în condițiile în care ultima oară chiria a crescut cu doar 5 la sută, iar în ceea ce privește terenul arabil, cea mai mare chirie este de 263 lei/ha/an.

 

Vizualizat: 575 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
reclama art afetr lead

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibridul SY Experto - producţie record

Hibridul SY Experto - producţie record

Chiar dacă anul agricol nu a fost unul uşor, Cosmin Micu a obţinut o producţie medie de 4375kg/ha la floarea soarelui de pe cele 75ha cultivate cu hibridul SY Experto de la Syngenta. Hibridul high-oleic SY Experto se remarcă printr-o toleranță foarte bună la mană, rezistenţă la frânge şi 87% conţinut de acid oleic.

 

Interviu cu Cosmin Micu, fermier

Procereal Agrosan, loc. Mănăştur, jud. Arad.

În vizită la văcuţele melomane de la Doaga Sistemul de ghidare Trimble GFX-750 testat la Soc. agricola AgroSlavia Cum își gestionează drenarea cei de la Campo d'Oro cu ajutorul sistemelor Trimble de la Vantage
Valorificarea producţia de cereale

Cum veţi valorifica producţia de cereale de anul acesta?