Revista-Ferma
Revista-Ferma Revista-Ferma Revista-Ferma

Tânăr fermier, caut instalare!

Publicat: 17 mai 2022 - 11:30
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Am participat recent la una dintre întâlnirile periodice ale Ministrului agriculturii cu fermierii. Convocare de la judeţ, organizare ireproşabilă, lume multă. Bine, şi problemele sectorului sunt multe, dar nu prea se aud. În schimb, vocea ministerială se aude bine de tot. Şi adevăr grăieşte!

NOU Nicoleta Dragomir_tNimic de reproşat oficialului de la agricultură. S-a dovedit a fi un bun cunoscător al necazurilor, mai mari sau mai mici, ale producătorilor. Aveam impresia la un moment dat că ministrul citează de prin articolele presei de specialitate; mi-am regăsit chiar eu câteva exprimări... specifice. Doar că în timp ce pentru noi, jurnaliştii, e ceva firesc şi ţine de profesie să relatăm, să analizăm şi să luăm la întrebări, pentru cei care au la îndemână soluţii nu e suficientă simpla constatare. Realitatea o ştim şi o vedem şi noi. Ce facem, asta-i întrebarea!

Culmea e că tot fermierii vin şi cu propuneri, pertinente şi cu siguranţă izvorâte din necesităţile lor imediate. Doar că atunci când apare o nouă hotărâre, nici vorbă să se ţină cont de sugestiile celor direct implicaţi. Fie că-i vorba de criteriile pentru accesarea măsurilor europene ori despre irigaţii, păşuni, derogări sau sprijin pentru inputurile ale căror preţuri au luat-o razna!

De pildă, am reţinut din cuvântarea Ministrului că n-ar fi rău, ba chiar e musai ca banii pentru tinerii fermieri să fie acordaţi pe criterii de performanţă şi nu pe concurs de hârtii. Nimic mai adevărat, mai ales că în exerciţiul financiar anterior procentul aplicanţilor care au dus proiectele la bun sfârşit a fost infim! Undeva, cineva greşeşte grav, asta e sigur. Dar să spui totuşi că măsura de instalare a tinerilor trebuie orientată spre cei care au experienţă şi un istoric în domeniul accesat, asta se bate cap în cap cu "instalarea". Păi nu tocmai asta era ideea, să-i atragem pe tineri spre agricultură, să investească în afaceri viabile, să înceapă o afacere cu potenţial pe termen lung? Ce facem cu cei care au studii, dar n-au istoric? S-ar pricepe la agricultură, dar n-au cu ce s-o apuce la drum? Sau să spunem că au şi cu ce, au şi învăţătură la activ, dar zero performanţă că, ce să vezi, n-a avut cine şi unde să-i instaleze?! Cine face regulile, ori nu ştie agricultură, ori ştie prea mult agricultură "de birou". De aia se împotmolesc fermierii când vor să depună proiecte şi se trezesc că nu-s eligibili!

A mai spus ceva ministrul. La liceele agricole trebuie să ajungă copiii care au "chemare faţă de pământ" iar fermierii trebuie să aibă un parteneriat activ cu liceele de profil, care sunt (sau ar trebui să fie) principala resursă de forţă de muncă specializată. Îi reamintesc lui Adrian Chesnoiu că ministerul chiar are, prin legea modificată a educaţiei, pârghiile necesare pentru a interveni cu propuneri şi decizii pentru şcoala agricolă românească! Iar în ceea ce-i priveşte pe agricultori, aceştia chiar dacă ar vrea, nu prea au cu cine să lucreze!

Dacă legea muncii nu suportă modificări, orice investiţie într-un viitor absolvent este un risc pe care aproape nimeni nu şi-l asumă!

 

NICOLETA DRAGOMIR

Redactor-şef Ferma Clasic

Ferma Media Grup

nicoleta@revista-ferma.ro

Vizualizat: 1035 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!reclama header after big part 2 subpage - AMADA

Video

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Massey Ferguson a revoluționat productivitatea în ferma familiei Popa din Cerăt, jud. Dolj

Cum a fost trecerea de la U 650 la tractorul Massey Ferguson? „Ca de la Logan la Merţan. Cum să le compari? Cu U 650 lucrai 3 ha într-o zi şi consumai un rezervor de 90 litri. Făceam arătura roată în jurul parcelei şi ieşeau nişte şanţuri la mijloc. Cu tractorul Massey Ferguson şi cu plugul reversibil e altă viaţă. Calitatea lucrării, timpul de lucru, costurile cu combustibilul nu se compară” Mirela Popa, din Cerăt, judeţul Dolj.

Amazone Condor - semănat direct și fertilizare cu rată variabilă KRONE - expertul în furaje verzi! Plugul rotativ FALC - o soluţie eficientă pentru orice teren
Preţul îngrăşămintelor

Preţul îngrăşămintelor a crescut, ce veţi face?